Bingöl’ün demografik yapısının önemli bir bölümünü oluşturan Tavz Bölgesi, maalesef kaderine terk edilmiş durumda.

Bingöl’ün demografik yapısının önemli bir bölümünü oluşturan Tavz Bölgesi, maalesef kaderine terk edilmiş durumda.

Geçtiğimiz gün bir cenazesi olan köyün maruz kaldığı muamele, çaresizliğini ve sahipsizliğini bir kez daha tescillemiş olsa da, buradan alınan dersler büyük bir kazanım oldu.

Siyaseten sahipsizlik, annesiz evlat gibiymiş…

Sığınacağı bir limanı olmayan,  derdiyle dertlenmeyen, koruyanı olmayan ve en önemlisi gidecek bir kapısı dahi olmayan Tavzlılar, temel ihtiyaçlarını dahi edinemiyor.

Avdiyan’da ceviz toplayan Abdurrahman amca, Neden;  yağmurlu günde arabaların köyün durağına inememesinden dolayı çuvalı sırtında kilometrelerce arabaya taşısın?

Şegan’da Hacı Aziz amca, kilometrelerce uzaktan hortum aracılığıyla getirdiği ve köye gelene dek sıcaktan kokan suyu neden içsin?

Geyikdere Köyü’nde Nuri amca, köprünün olmamasından dolayı hayvanlarını köye götürmek için su seviyesinin düşmesini beklemek adına neden yazın ortasını tercih etsin?

Laguzer’de Bayram Abimizin son 5 yılda toplam 3 ay televizyon izleyebilmesi kimin umurunda?

Momedanlı kardeşlerimiz ecdadının türbesini ziyaret etmek için neden uçurumdan düşercesine yolculuk yapsın?

Hayvancılık yapan Nimet Amca yolların kapalı olmasından dolayı yem götüremediği için telef olan hayvanların mesuliyeti kimdedir?  Gençtavus Köyü’nde ise alt yapı ve su sorunu kimin umurunda?

Guleyan’ın gereksiz yere iskâna tabi olmasından dolayı, hiçbir şekilde hizmet isteyemeyen Eşref Abimizin günahı ne?

Kayseri'nin Sarız ilçesinde parmağı kopan bir vatandaş için ambulans helikopter kalkıyor da Neden Tavz Bölgesinde, bir cenazemiz olduğunda dahi helikopter istememize rağmen gönderilmiyor. Neden köylüler tabutu kilometrelerce karlı yolda sırtında taşısın? Ve ne acı ki 70 yaşındaki Halim amcamızın iki hastasının durumu ağırlaştığında bu kez 7 kilometre değil, 50 kilometre yol yürüyeceğiz. Ve yine aynı senaryolar gerçekleşecektir.

Köprü ve Menfez olmadığı için ulaşımın sağlanamadığı ve kilometrelerce yolu sırtında un ile yürüyerek giden Hacı Ramazan amcanın suçu nedir?

Geçtiğimiz gün, eğer kış aylarında ölürsem benim cenazemi almaya gelmeyin. Size zahmet verip bu vebalin altında kalamam diyen yüreği güzel Kemal abimizin yol ve alt yapı sorunu ne zaman bitecek?

  • Tavzlılar, bu ilin temel taşlarından biridir. Mütevazi kimlikleriyle ön plana çıkmış ve her zaman devletinin yanında yer almışlardır. Onlar mütevaziliklerinde, çok katlı evlerinin teras katına tazikli su istemeyecek kadar samimidirler. Sesleri çıkmayan bu ailenin, hizmetten mahrum bırakılmasının sebepleri merak ediliyor.

NEDEN?

Sesi çok çıkan, avazı çıktığı kadar bağıran, en koyu muhaliflik görevini üstlenen, sert eleştirilerde bulunan kişilerin köylerinin köy içine kadar afsalt ya da parke taşı yapılıyor. Çok katlı evlerinin teraslarında tazikli su götürülecek ve wc yapılacak kadar profesyonel alt yapı hizmeti gidiyor. İlimize gelen paranın, aslan payını bu sesi çok çıkan bölgelerde harcanması ne kadar doğru?  Ya da sus payı olarak mı bu hizmet gidiyor?

Onlara da hizmet gitsin ama Tavz Bölgesine 4x4 dışında araç gitmiyorsa, kilometrelerce uzaktan hortumla gelene kadar sıcak olan içme suyu getiriliyorsa, tuvalet ihtiyacı için eline aldığı bidon ile sote yer aranıyorsa, kimse kusura bakmasın… Buna müsaade edenler, bu eşitsizliğin mimarlarıdır.

Son olarak;

Tıp fakültesi okuyan Tavzlı Yusuf kardeşimizin yanı sıra, Tavz’ın zirvesinde, bol oksijenli bir ortamda hayvanlarını otlatan, adeta sanat eseri gibi görünen doğada çobanlık yapan Ape Hasan’ın da eşitsizliğin ve adaletsizliğin mimarlarından şikâyetçi olduğunu bilin…

31e93308-d01d-4c53-9881-ca1fbd809634-1