2020 yılı ortalarında düşünülen kabine değişikliği birçok nedenden dolayı ertelendi.

Bu nedenlerin en başında bütün dünyayı etkisi altına alan pandemi olunca da değişikliklerin ertelenmiş olması da normal karşılandı.

Değişiklik derken aslında sadece kabine değişikliği değil. Öyle görünüyor ki veya yapılan çalışmalara bakılınca anlaşılıyor ki bakanlıkların yapısında da çok büyük değişiklikler olacak.

Bu süreçte bazı alanlarda yapılan değişiklikler, bakanlıklarda yapılmak istenen değişikliklerinde alt yapısını oluşturmak içindir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzun bir süreden sonra Cumhur ittifakı ortağı, Devlet Bahçeli ile bir araya gelmesinin en önemli nedeni, kurulacak olan yeni kabine ve bakanlıklarda ki değişiklik olduğu söyleniyor.

Devlet Bahçeli Ak Partinin iç işleri noktasında çok fazla hassas davransa da, Cumhurbaşkanı Erdoğan vereceği her önemli karar öncesi Devlet Bahçeli ile görüşmeye önem veriyor.

Yapılan son görüşmede iki liderin kabineyi ve kabinenin yapısında yapılacak değişikliği konuştukları dillendirilen bilgiler arasında.

Devlet Bahçeli’nin özellikle milli güvenlik ve terör ile yapılan mücadeleyi doğru ve başarılı bulduğunu ifade etmesi bu konulardaki politikaların nasıl olacağının ipuçlarıdır.

Erdoğan'ın parti olarak üzerinde durdukları ve Devlet Bahçeli ile paylaştığı ifade edilen bazı başlıkların ise şunlar olduğu dillendirilen konular arasında;

Kabinede görev alanların özlük hakları,

Kabinedeki bakanlık ve cumhurbaşkanı yardımcısı sayısı ve yapısı,

Bazı bakanlıkların iki bakanlığa ayrılması,

Yeni bakanlıkların oluşturulması ile birlikte mevcut bakanlıkların yapısında zorunlu değişikliklerin meydana gelmesi.

Kabinedeki değişikliğin parti içini de etkileyeceği ve oralarda da bazı değişiklerin olacağı dillendirilmektedir.

2018 yılından itibaren Ak Parti ve ortağı MHP’nin tabanlarının beklentileri doğrultusunda bir yapılanmaya gitmek istedikleri ve bunun en önemli ayağının ekonomi ve adalet olduğu bilinmektedir.

Bunlar yapılırken toplumun bütün katmanlarının hassasiyetlerinin göz önüne alınması kaçınılmazdır.

Pandemi süreci ile birlikte toplumun bütün kesimlerini olumsuz etkileyen alan ekonomi olmuştur.

Kalkınma bakanlığı sürecinden itibaren Ak Parti içinde önemli bir kişilik olarak kabul edilen ve 14 yıllık zaman zarfında partinin ve hükümetin önemli kademelerinde görevlendirilen ve ekonomideki ekip çalışması ve kendisinin bu alandaki önemli başarıları ve uzmanlığı da göz önüne alınarak bu süreçte önemli bir bakanlığın ve kurulacak yeni bir bakanlığın başına getirilmesi gereken kişi Cevdet Yılmaz’dır.

İki liderin görüşmelerinin hemen akabinde, yorucu bir bütçe görüşmesinden hemen sonra, Cevdet Yılmaz’ın Türkiye’nin birçok bölgesinden ve farklı siyasi görüşteki etkili, yetkili, kanaat önderi, iş çevresi ile yaptığı birebir ve telefon ile görüşmelerinden anlıyoruz ki kurulacak olan yeni kabine ve kabinenin yapısında yapılacak olan değişikliğin temel taşı Cevdet Yılmaz olacaktır…

Ekonomi Ak Parti’nin var olma ve varlığını devam ettirme nedenidir.

Bölgesel dengeler Ak Parti'nin güçlü olma ve gücünü koruma nedenidir.

Adalete olan ihtiyaç ve Ak Partinin bu alanda yaptıkları (yetersiz de olsa) toplumda yeniden güvenin tesisini sağlamış ancak gelinen noktada bunlarında yetersiz olduğu ve toplumun bütün katmanlarını kuşatamadığı görülmektedir.

Özellikle Ak Parti’den beklentisi daha fazla olan bazı bölge ve kesimlerin sosyal dokusunu parti ve hükümetin içinde en fazla bilen kişinin Cevdet Yılmaz olduğunu bilmekteyiz.

Cevdet Yılmaz, il ve lokal ölçekte faydalanılacak bir kişilik değil, ülke olarak faydalanılacak bir birikim, tecrübe, sadakat ve devlet adamı örneğidir.

Yakın zamanda düşünülen bir kabine değişikliği ve kabinenin yapısındaki değişikliğin en önemli ayağının Cevdet Yılmaz olacağını düşünüyorum.

Değişikliği düşünülen yeni kabinenin bütün ülkeye milletimize hayırlara vesile olmasını diliyorum.