Kurt kuzuyu yemeyi kafasına koymuş.
Kurtta bahane bitmez, durum böyle olunca kuzunun bütün haklı savunmaları boşuna…

Mesele şu ki; İktidarın elektrikte yarattığı soygun düzeni, halkı her geçen gün yükselen haksız elektrik faturaları ile karşı karşıya bırakıyor ve bu durum halkı tedirgin ediyor.

Elektrikteki kayıp-kaçağın halktan tahsil edilemeyeceğine dair verilen Yargıtay kararına rağmen hukuksuz tahsilat devam ediyor. Ne Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) ne de dağıtım şirketleri elektrik faturalarındaki kayıp-kaçak soygunundan vazgeçmiyor.

 İktidar kayıp-kaçak bedelinin alınmasını güvenceye alacak yasa değişiklikleri tasarlayarak ya soygunun boyutunu görmüyor ya da soyguna çanak tutuyor.

Soygunun boyutuna ve faturalara yansıyan tutarlara bakıldığında, bu yalnızca kayıp-kaçak tahsilatı ile izah edilebilir bir soygun değildir.

Dağıtım şirketleri vatandaşın cebine bir kere göz koymuş buna göz yumulduğunu veya kendilerine yol verildiğini gördükleri için faturalara dağıtım bedeli, perakende satış hizmet bedeli, iletim bedeli, sayaç okuma, enerji fonu gibi birçok ücret ekliyor.
Fatura bitmek bilmeyen ayrılık mektubuna dönüyor, dolayısıyla ayrılık acısı, pardon fatura (kazığı) halktan tahsil ediliyor.

Peki bu dağıtım şirketlerini kim koruyor?

Halkın elektrik faturalarıyla bütçesi oluşan TRT’ye kesilen pay, Belediye Tüketim vergisi ve tüm bedellerin yeniden vergisi alınarak toplam tutara KDV ekleniyor. Böylelikle faturalar kullandığımız elektrik fiyatının üç katına çıkıyor. Böylece birileri tarafından korunan şirketler para kazanmıyor, düpe düz soygun yapıyor ve halkın parasını cebinden vakumluyor.

Elektrik dağıtım şirketleri fatura dönemlerini kendi nakit ihtiyaçlarına göre ayarlamak için düzensiz faturalama yöntemi kullanıyor. 40-45 günlük faturalar düzenliyorlar. Böylelikle faturasını ödeyemeyen abonelerin gelecek faturalarına 15-20 TL açma-kesme tutarını ekleyerek soygunu katlıyorlar. Üstelik çoğu zaman elektriği kesmeden, açmaya gelmeden.

 

Faturalarda yer alan her bir ücret kalemini, EPDK’nın açıkladığı ve faturalarımızda yer alan ücret kalemlerini başlıklar halinde altta bir kez daha verelim.
Bu tarifeler 01.01.2015’den itibaren geçerli ulusal tarifedir.

kWh: Kilowatt saat, elektrik birimi

Enerji(Elektrik) bedeli: 0,216738 TL/kWh çıplak elektrik bedeli ve faturalarda gerçek değer görülmüyor çünkü aktif enerji bedelinin içinde yer alıyor.

Aktif enerji bedeli: 0,257235 TL/kWh

Bu değer 0,216738 TL/kWh elektrik fiyatı ve 0,040497 TL/kWh kayıp-kaçak bedelinin toplamından oluşuyor. Faturalarda doğrudan kayıp-kaçak bedeli görünmüyor. Kayıp kaçak bedelinin elektrik fiyatına oranı . Kayıp ve kaçak aslında iki farklı nedenden kaynaklanan elektrik miktarları. Fakat kayıp-kaçak şeklinde birleşik kullanılarak ‘elektrik kaçak kullanılıyor’ algısı yaratılıyor. Kayıp, elektrik dağıtım sisteminde hatlardan, trafolardan, gerekli bakım-onarım-yenileme çalışmalarının yapılmamasından kaynaklanıyor. Bugün gerçekte kayıp elektrik miktarının ne olduğu ölçülmediği için bilinmiyor.

Dağıtım bedeli: 0,037104 TL/kWh

Dağıtım faaliyeti, elektrik enerjisinin elektrik hatları üzerinden evlere-konutlara naklini gerçekleştirmek için gerekli olan tesis, şebekenin tesisi ve bu tesislerin işletilmesi ile bakımını kapsamaktadır. Faturalarımızda yer alan bu bedel elektrik fiyatının ’si oranındadır.

Tesisleri onarma, eskisin, kayıp elektriği de vatandaştan peşin peşin tahsil et, oh ne güzel.

Perakende satış hizmet bedeli: 0,007397 TL/kWh

Dağıtım şirketlerinin, faturalama ve tahsilat giderleri, tanıtım ve pazarlama giderleri, müşteri hizmetlerine ilişkin giderler, perakende satış ve hizmete ilişkin diğer işletme giderlerinin karşılanması amacıyla faturalara yansıtılan bedeldir.

İletim bedeli: 0,008748 TL/kWh

Elektrik dağıtım şirketlerinin Türkiye Elektrik İletim A.Ş.’ye(TEİAŞ) ödeyeceği iletim bedelini halktan temin etmesi için faturalarda yer alan bedel.

Sayaç okuma bedeli: 0,59 krş

Elektrik dağıtım şirketlerinin sayaç okuma maliyetlerinin karşılanması için faturalara eklenen bedeldir.

Enerji fonu: %1

Aktif enerji bedeli, elektrik fiyatı + kayıp-kaçak bedeli üzerinden hesaplanıyor.

TRT payı: %2

Aktif enerji bedelinin %2’si faturalara TRT payı olarak yansıtılıyor.

Belediye tüketim vergisi: %5

Aktif enerji bedelinin %5’i belediye tüketim vergisi olarak hesaplanıyor, bu bedel de fatura tutarına ekleniyor. Dağıtım şirketlerinin belediyelere ödemek zorunda olduğu vergiyi yine halk ödüyor.

KDV:

Tüm bu bedellerin, fonların ve vergilerin toplamı üzerinden KDV alınıyor.

Bütün bunlar göz önüne alındığında;

Dağıtım şirketleri kaçak elektrik payını, her türlü hizmet bedelini faturalara ekleyerek halkı soyuyor…

Peki; Bu soyguna dur deme zamanı gelmedi mi?

Ayrıca;

Kurt kuzuyu yemeyi kafasına koymuş dedik ya, FETÖ kumpası ile haklarında dosya oluşturulup yargılanan HÜDA PAR yöneticilerine verilen cezalar Yargıtay tarafından onandı. Kuzum kurtlar sizi yemeyi kafalarına koymuş, ama şöyle ama böyle ama şunun eliyle ama bunun eliyle…

Kararın düzeltileceğini umut ediyor, Hüda-Par camiasına ve yöneticilerine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.