Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kahverengi kokarca ile mücadelenin önemine dikkat çekerek, özellikle kış aylarında yapılacak çalışmaların kritik olduğunu vurguladı. Bayraktar, yaptığı görüntülü basın açıklamasında, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde 300'den fazla bitkisel ürüne zarar veren bu zararlı ile mücadelenin hız kesmeden sürdürülmesi gerektiğini belirtti.

Emekliye Temmuz'da Yeni Maaş Ayarı! Emekliye Temmuz'da Yeni Maaş Ayarı!

300'den Fazla Ürün Tehdit Altında

Kahverengi kokarcanın, özellikle Karadeniz ve Marmara bölgelerinde fındık başta olmak üzere birçok tarım ürününe ciddi zararlar verdiğini ifade eden Bayraktar, zararlının kış aylarında terk edilmiş binalar, ahırlar ve depolar gibi alanlarda barındığını söyledi. Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte bu zararlının tarım alanlarına yayıldığını belirten Bayraktar, yayılmanın önlenmesi için kışlaklarda eksiksiz bir mücadele yürütülmesinin büyük önem taşıdığını kaydetti.

Toplu Mücadele İçin İş Birliği Şart

Bayraktar, kahverengi kokarca ile etkin mücadele için halk sağlığı ilaçlamaları ve mekanik yok etme yöntemlerinin önerildiğini ancak toplu mücadelede bazı zorluklarla karşılaşıldığını belirtti. Bu zorluklar arasında, tarım alanları dışında kışlayan zararlının kontrol altına alınmasının güç olması, bölgede ikamet etmeyen çiftçilerin mücadeleye katılmaması, doğal düşman böcek üretiminin henüz yeni başlaması ve kimyasal mücadelede kullanılan ilaçların yüksek maliyetleri gibi faktörlerin yer aldığını ifade etti.

Bu nedenle, Valilik koordinasyonunda Tarım ve Orman Bakanlığı, belediyeler ve tarımla ilgili tüm kurumların birlikte hareket ederek toplu kimyasal mücadele yürütmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Bayraktar, "Kahverengi kokarca istilasının fındık üretiminde büyük kayıplara yol açmaması için tüm paydaşların ortak hareket etmesi gerekiyor" dedi.

Mücadeleye Hız Verilmeli

TZOB ve Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde yürütülen "Kahverengi Kokarca Eylem Planı" kapsamında, çiftçi eğitimi, tuzak asımı, doğal düşman böcek üretimi ve mekanik mücadele yöntemleriyle istilanın yayılmasının engellenmeye çalışıldığını belirten Bayraktar, mücadelenin daha etkin ve kapsamlı hale gelmesi için yetkili kurumların ortak çalışmasının şart olduğunu söyledi.

Ayrıca, evlerde, terk edilmiş binalarda, ahırlarda ve depolarda halk sağlığı ilaçlamaları ve mekanik yok etme yöntemlerinin uygulanması konusunda belediyelere ve muhtarlıklara büyük sorumluluk düştüğünü ifade eden Bayraktar, "Havaların ısınmasıyla bu zararlı tarım alanlarına yayılmaktadır. Çok zamanımız kalmadı, bu süreçte kışlak mücadelesini hızlandırmalıyız" çağrısında bulundu.