TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Bingöl İl Temsilcisi Mehmet Alban, deprem riskine karşı bilimsel önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Alban, Doğu ve Güney Anadolu bölgelerinin aktif tektonik kuşakta yer aldığını belirterek, Arabistan Plakası'nın kuzeye doğru hareketi ve Avrasya Plakası'nın altına dalması sonucunda bölgenin yoğun depremsellik yaşadığını ifade etti.

Bingöl'ün, Kuzey Anadolu Fay Zonu, Doğu Anadolu Fay Zonu, Ölü Deniz Fay Zonu ve Bitlis Zagros Fay Zonu gibi dünyaca bilinen fay hatlarının kesişiminde yer aldığını belirten Alban, Doğu Anadolu Fayı'nın Bingöl Karlıova'dan başlayarak Hatay'a kadar uzandığını ve tarih boyunca birçok yıkıcı depreme neden olduğunu hatırlattı. 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinin bu fay hattı üzerinde gerçekleştiğini ve büyük kayıplara yol açtığını belirtti.

Bingöl'deki Sağlık Kuruluşlarına 13 Yeni Kadro Açıldı Bingöl'deki Sağlık Kuruluşlarına 13 Yeni Kadro Açıldı

Alban, AFAD tarafından hazırlanan İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) raporunda depremin büyüklüğü ve oluşturacağı hasarın önceden tahmin edildiğini, ancak bu uyarıların dikkate alınmadığını vurguladı. Ayrıca, bölgedeki yerleşim yerlerinin fay hatlarına uzak olsa bile depremlerden ciddi şekilde etkilenebileceğine dikkat çekti.

Yapı-zemin ilişkisinin doğru kurulması, güvenli yapılaşma ve denetimin sağlanmasının hayati önem taşıdığını belirten Alban, kentlerde afete maruz kalan alanların bilimsel normlara dayalı olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Alban, alanında uzman akademisyenler, AFAD, MTA, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlükleri, DSİ, Tarım ve Orman Müdürlüğü, belediyeler, STK’lar ve meslek örgütlerinden oluşan bir komisyonun öncülüğünde çalışmalar yürütülmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, 1:1000 ve 1:5000 ölçekli “Ayrıntılı Diri Fay Haritaları” hazırlanması, “Deprem Master Planı” ve “Mikrobölgeleme Çalışmaları” yapılması gerektiğini vurguladı.

“Deprem değil, ihmal, tedbirsizlik ve denetimsizlik can alır” diyen Alban, imar, planlama, yapı denetim, kentsel dönüşüm ve yangın yönetmeliği gibi düzenlemelerin uygulamada etkin olmasının önemine dikkat çekti.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Bingöl İl Temsilciliği olarak, deprem güvenliğinin toplumsal bir sorun olduğunu bir kez daha vurgulayan Alban, güvenli, sürdürülebilir ve sağlıklı kentlerin inşası için tüm vatandaşları ve kurumları sorumluluk almaya davet etti. "Depremler her an olabilir; tek bir hazırlık bile büyük kayıpların önüne geçebilir" diyerek, gelecek nesillere güvenli bir ülke bırakmanın önemine dikkat çekti.

Türkiye’nin doğusunda 1900-2023 yılları arasında meydana gelen M=>4 olan depremler