Bingöl Üniversitesi Zaza Dili ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü, Zazaca dersinin on yıllık sürecini değerlendirmek ve yol haritası çizmek için seçmeli Zazaca dersi çalıştayı düzenledi.

Çalıştayın açılışında konuşan Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Çiftci, Türkiye’de diğer dillere karşı olan negatif tutumun son dönemlerde ortadan kaldırıldığını belirterek; “Yıllarca Türkçe dışında herhangi bir dil okutulmadı, şimdi bu tabu yıkıldı. Birkaç yıldır farklı dillerin seçmeli ders olarak okutulması için izin verildi. Biz bugün seçmeli ders olarak okutulan Zazaca’nın durumunu konuşmak ve neler yapılabileceği hususunda fikir alışverişinde bulunmak amacıyla bir araya geldik. Bu dersin daha fazla seçilmesi için neler yapabiliriz, nasıl adımlar atabiliriz, bunu konuşmak için toplandık. Zazacayı konuşan ailelerin çocukları, bu dilin seçiminde nasıl davranmışlar ve nasıl bir tercihte bulunmuşlar bunları masaya yatıracağız. Burada bu işin içinde olan hocalarımız, öğretmenlerimizin bu konu hakkında fikir beyan etmelerini, bu süreci değerlendirmelerini değerli buluyorum” dedi.

Zaza Dili ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ayetullah Karabeyeser yaptığı konuşmada, Zazaca dersini seçecek büyük potansiyelin olduğunu dile getirerek; “Zazaların nüfusunun yoğun olduğu şehirlerde dersi seçme durumunda olan ciddi bir öğrenci potansiyeli mevcuttur. Ancak 2012-2022 yılları arasındaki ders seçimine bakıldığında bu potansiyelin güçlü bir şekilde hayata geçmediği görülmektedir. Örneğin Bingöl’de ortalama 4-5 bin öğrenci bu dersi seçmiş ama 20 bin öğrencilik bir potansiyelimiz var. Seçmeli ders olduğu için önümüzde bazı problemler olabilir, bugün bunları konuşmak için bir araya geldik. Uzun yıllara yayarak saha çalışması yapmamız ve dersin daha fazla seçilmesi için gerekli gayreti hep birlikte göstermemiz gerekir” diye konuştu.

Çalıştayın açılış ve genel değerlendirme oturumundan sonra; “Zazaca dersi seçimine yaklaşım ve ders seçimini etkileyen faktörler, ders materyalinin değerlendirilmesi, ders seçimini yaygınlaştırmak için yapılması gerekenler” başlıklı oturumlarda Zazaca dersine dair mevcut durum, dersin seçilmesi için avantajlar ve dezavantajlar, okul yönetimlerinin tutumu, ders seçimini etkileyen faktörler, dersin öğrenci-veli üzerindeki etkisi başta olmak üzere Zazaca seçmeli dersine dair birçok konu ayrıntılı bir şekilde ele alındı. 

Ortaokul Seçmeli Zazaca Dersi çalıştayına; Bingöl ve Munzur Üniversitelerindeki Zaza Dili ve Edebiyatı bölümlerinin öğretim elemanları, çevre illerdeki üniversitelerde Zazaca ile ilgili çalışmalar yapan ve ders veren öğretim elemanları ile Bingöl’deki Zazaca öğretmenleri katıldı. (HABER MERKEZİ)

Editör: MD MEDYA GROUP_