Bingöl Üniversitesi Rektörü İbrahim Çapak, önceki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 'Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı'nı ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Çapak, "Bu perspektif bazı üniversitelerin eğitimde, bazılarının araştırmada, bazılarının ise bölgesel kalkınmaya katkı sağlama odaklı farklılaşmasını içermektedir. Bu şekilde, bu üniversitelerimiz eğitim ve araştırma süreçlerinde bölgeyle ilgili alanlarda tematikleşebilecekler ve bölgenin kalkınmasına önemli katkıda bulunabileceklerdir. Buna göre üniversitemiz bölgesel kalkınma projesinin öncü kurumlarından birisi olarak tanımlanmıştır" dedi.

aday üniversiteler belirlenirken 100'e yakın kriter göz önünde bulundurulduğunu kaydeden Çapak, şunları söyledi: "YÖK tarafından 'Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması' programında 5 pilot üniversitenin belirleneceği çalışmalar tamamlandı. 100’e yakın kriterin göz önünde bulundurulduğu çalışmalarda ilk aşamayı Üniversitemizin de aralarında bulunduğu 12 Üniversite geçmişti. Çalışmanın 2. aşaması olan panel değerlendirmelerine, 10 Ekim 2016 tarihinde YÖK’te yapılan panellerle devam edildi.  Bu toplantıda Üniversitemizin bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması ve ihtisaslaşması için yürütülmesi planlanan faaliyetler, bu faaliyetlerin yaygın etkileri, kente ve bölgeye muhtemel katkıları ve Üniversitemizin bu faaliyetleri yürütebilmesi için mevcut altyapı donanımının yeterliliği anlatıldı. Bu sunumda YÖK’ün aradığı 'Bölgesel Gelişmede Üniversitelerin Rolü' konusunda ikna edici cevaplar üretilerek Üniversitemizin kurumsal ve alt yapı potansiyeli ortaya konuldu. Bingöl Üniversitesi ile üniversitenin yer aldığı coğrafyanın sosyo-kültürel ve ekonomik görünümü de dikkate alınarak üniversitemiz 5 pilot üniversiteden birisi olarak seçilmiştir. Dolayısıyla seçilme süreci müstakil bir projenin savunusu ve neticede kabulü olarak değil, Bingöl şehrinin içinde bulunduğu bölge üzerinde kalkınma odaklı bir misyon yüklenme potansiyeline sahip olduğu ve bu potansiyelin Bingöl üniversitesinin öncülüğünde keşfedileceği tescil edilmiş oldu. Bu durumda üniversitemiz esasen sunulup kabul edilmiş bir projeyi gerçekleştirmek için seçilmiş değildir; aksine YÖK’ün bir projesi olarak bölgesel kalkınmaya katkı yapmak üzere pilot üniversite olarak seçilmiştir. Bu genel konsepte bağlı olarak üniversitemizin bundan sonra üreteceği bütün projeler değerlendirilecek ve gerçekleştirilmesi için güçlü bir bütçeyle teşvik edilecektir." 

Kalkınma Bakanlığınca YÖK’e üniversitenin bu amacı kapsamında kullanımına yönelik bütçe tahsisi yapılacağını ifade eden Çapak, "Ancak pilot üniversite olarak üniversitemize sunulan bu misyon ve buna bağlı bütçenin kullanımı projelerdeki başarıya bağlı olacaktır. Çalışma sürecinin takibinden 1 yıl sonra durum değerlendirmesi yapılacak ve pilot üniversitelerden performansı uygun olmayanlar sistemden çıkarılabilecek ve yeni üniversiteler sürece dâhil edilebilecektir." Diye konuştu.

"Üniversitemize her açıdan büyük bir kazanım sağlayacaktır"

YÖK’ün misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma programının üniversiteye güçlü akademik ve kurumsal gelişim kaynakları sağlayacağını vurgualayan Çapak, "Misyon farklılaşmasının pilot üniversitesi olarak gerekli yapısal dönüşümler, eğitim programı ve müfredat değişiklikleri, kadro düzenlemeleri, akademisyen havuzunun genişletilmesi, farklı uzmanlıklarla desteklenmesi, araştırma alt yapı imkânlarının bölge potansiyeli ile uyumlu olarak geliştirilmesi, araştırma ve uygulama merkezleri kurulması ve geliştirilmesi gibi pek çok fayda elde edilecektir" dedi.

tarihi bir fırsat oldu

programı  bölgesel kalkınmanın sağlanması için tarihi bir fırsat olarak değerlendiren Çapak, "Bingöl Üniversitesi, bu programın bir üyesi olarak başta Kalkınma Bakanlığı olmak üzere Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yanı sıra Fırat Kalkınma Ajansı ve Doğu Anadolu Projesi (DAP) gibi kurumlarla proje paydaşı olarak çalışacaktır. Bu program ile tarım, orman, hayvancılık, meyvecilik, arıcılık, termal sular ve turizm, kış turizmi ve güneş enerjisi gibi pek çok alanda Bingöl merkez olmak üzere bölgenin kalkınması, gelişmesi, istihdam alanının oluşturulması, elde edilen ürünlerin pazarlanması çalışmaları yapılacaktır. Böylece üniversitemizin liderliğinde ve sivil toplum kuruluşları, sanayi ve ticaret odaları ile ticari girişimcilerimiz, bölgesel kalkınma projeleri geliştirilecektir. Elbette bu durum bölgesel kalkınmanın sağlanması için tarihi bir fırsat olmuştur. YÖK’ün üniversitemiz için aldığı bu kararın üniversitemiz, şehrimiz ve bölgemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum" şeklinde konuştu. Haber Merkezi