Türkiye’yi yasa boğan depremlerin ardından Kuzeydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu fay hatları arasında yer alan Bingöl’de vatandaşlar tedirgin. Bingöl’de 1971 ve 2003 yıllarında yaşanan yıkıcı depremlerin verdiği hasarın izleri Bingöl insanının zihnindeki yerini halen koruyor. Kahramanmaraş’ta yaşanan ve asrın felaketi olarak nitelendirilen depremler, Bingöl’de bir önceki travmatik deneyimin hatırlanmasını sağlayıp toplumun olumsuz travmatik yaşantılarını tetikledi. İki önemli fay hattının kesiştiği şehirde olası bir depreme karşı önlem alınması ve Bingöl’ün afet bölgesi ilan edilen iller arasına dahil edilmesi gibi talepler yüksek sesle dile getiriliyor. 

Asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş depremlerinin ardından 1971 ve 2003 depremlerini yaşayan Bingöl halkının deprem travması tetiklendi. 2003 yılında meydana gelen depremde 176 kişi yaşamanı yitirmiş, 625 yapı çökmüş veya ağır hasar almıştı. 2003 depreminin ardından kentteki yapı stoku yenilense de yapı denetim kuruluşlarının 2011’de faaliyete başlaması 2011 öncesi yapılara kentte yaşayan vatandaşlar tarafından kuşku ve endişeyle bakmasına neden oluyor. Bingöl’de 2003 öncesi yapıların oranı yüzde 25 olarak açıklandı. Özellikle kuzey ilçeleri olarak tabir edilen; Kiğı, Karlıova, Yedisu, Yayladere ve Adaklı’da olası bir depremde yaşanacak kayıpların çok fazla olmasından endişe ediliyor. Bingöl merkezinde ise kentin en işlek caddesi olan Genç Caddesi ve hemen yakınında bulunan Maden Sokak’taki yapıların çoğu 2003 öncesi inşa edilmiş yapılar olması vatandaşları tedirgin ediyor. Kahramanmaraş depremlerinin ardından kentteki yapı stoku denetlenmeye başlanmış, ancak hasarlı yapıların son verileri kamuoyuyla paylaşılmadı. Bingöl İnşaat Mühendisleri Odası, olası bir depremde Bingöl merkezinde yüzde 80 oranında yıkım olacağını açıkladı.

Bingöl’de bazı STK ve siyasi partiler, vatandaşların tedirginliğine kulak vererek Bingöl’ün afet bölgesi ilan edilmesi için çağrıda bulundu:

MHP Bingöl İl Başkanı Osman Zeki Baran: Deprem açısından ülkemizin en riskli yerinde olan Bingöl’ün de afet kapsamına alınarak olası bir depremden önce gerekli çalışmaların yapılarak depreme hazır hale getirilmesi önem arz etmektedir.

CHP Bingöl İl Başkanı Hasan Aktaş: Risk teşkil eden ve hali hazırda boş olan bütün yapılar yıkılmalı ve 2003 depremi öncesi yapılan yapıların tamamı incelenmelidir.

DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Sinan Baylas: Bingöl’de depreme dayanıksız yapılar mutlak suretle tespit edilmeli. Olası bir felakete karşı oluşacak hasarın en aza indirilmesi yönünde çalışmalar yapılmalı. Bingöl’ün afet bölgesi ilan edilmesi için ilgili kurumlar harekete geçmelidir.

Gelecek Partisi Bingöl İl Başkanı Muhittin Ağırbaş: Bingöl afet bölgesi ilan edilmeli. Bunun ilan edilmesi için illa yıkım olması lazım, can kayıpları mı olması lazım. Birinci derece riskli olan şehirde bir an önce, vakit kaybetmeden önlem alınmalı, vatandaşların çağrısına kulak verilmeli. Amasız fakatsız ilan edilmeli. 

Saadet Partisi İl Başkanı Muhammed Fatih Tiryaki: Bilimsel olarak, depremin gerçekleşeceği illerin başında işaret edilen ilimizin, bir an evvel yetkililer tarafından değerlendirilmeye alınması, oluşacak ciddi can ve mal kayıplarının da önüne geçecektir. 

Yeniden Refah Partisi Bingöl İl Başkanı Mahfuz Arslan: Bingöl’ün en riskli illerin başında geldiğine dikkat çekiyor, Önleyici tedbirler ve radikal kararlar alma adına Afet Bölgesi kapsamına alınması çağrısında bulunuyoruz. 

İYİ Parti Bingöl İl Başkanı Hasan Kızılboğa: Vatandaşlarımız, Elazığ’ın 11’inci afet bölgesi ilan edilmesinin ardından Bingöl’ün de aynı şekilde afet bölgesi ilan edilmesi talebinde bulundu. Biz de vatandaşlarımızın bu çağrısına sonuna kadar destek veriyoruz.

HÜDA Par Bingöl İl Başkanı Refik Alpaya: 1971 ve 2003 depremleri bunun delili olmakla birlikte içinde bulunduğumuz zamanda uzmanların Bingöl’de büyük bir deprem beklentisi tehlikeyi gözler önüne sermektedir. Bingöl’ün de afet bölgesi ilan edilmesi kaçınılmaz bir gerçektir.

HDP Bingöl İl Başkanlığı: Depremden sonra Bingöl % 75 yapı stokunu yeniledi ancak buda çok yanlış bir şekilde yapıldı. 

Türkiye Kamu Sen Bingöl İl Başkanlığı, Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı, Bingöl İl Başkanlığı Türkiye Kamu Çalışanları Vakfı, Bingöl İl Başkanlığı Bingöl Teknikerler Derneği Başkanlığı Türk Eğitim Sen Bingöl Şube Başkanlığı, Türk Sağlık Sen Bingöl Şube Başkanlığı, Türk Diyanet Vakıf Sen Bingöl İl Temsilciliği, Türk İmar Sen Bingöl İl Temsilciği, Türk Yerel Hizmet Sen Bingöl İl Temsilciliği, Türk Büro sen Bingöl İl Temsilciliği, Türk Ulaşım Sen Bingöl İl Temsilciliği ortak açıklaması: Deprem açısından ülkemizin en riskli yerinde olan Bingöl’ün de afet kapsamına alınarak olası bir depremden önce gerekli çalışmaların yapılarak depreme hazır hale getirilmesi önem arz etmektedir.  

Bingöl Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mahmud Arda: Siyasilerin ve bürokratların bu şehre ve insanına yapabileceği en büyük iyilik Bingöl’ü afet bölgesi ilan etmek ve gerekli önlemleri almak olacaktır.

BİNDAG Dernek Başkanı Semiramis Karaarslan: Köylerde onlarca yıkım var. Evi hasarlı Bingöl halkı çaresizlik içinde ve tedirgin.

TMMO Bingöl Şubesi: TMMOB bileşenleri olarak Bingöl’ün afet bölgesi ilan edilmesini öneriyor, bilim ve tekniğin referansıyla ilgili tüm kurum ve kuruluşlar ile bizler gibi meslek odalarından da üyelerin yer aldığı bir komisyon kurularak gerekli çalışmaların ivedilikle başlatılmasını ve Bingöl’ü 'Deprem Dirençli Kent'e dönüştürmek gerektiğini ifade ediyoruz" 

Genç İçin Bir Saat Derneği, Sivil Gençlik ve Kültür Derneği ve Patika Derneği ve Bingöl Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Kulübü (BİFSAK): Gerekli önlemler alınması durumunda yaşanacak depremlerin en az zararla atılabileceğini inanıyor ve insanımıza karşı sorumluluk duygusu ile hareket ederek yetkili kurumların gerekli tedbirleri almaya davet ediyoruz.

Bingöl Müteahhitler Birliği: Uzmanların Bingöl konusunda yaptıkları çağrıları ilgililerin duymasını istiyoruz. İlgili kurumlar zaman kaybetmeden alınabilecek her türlü tedbiri almalı.

Bingöl S.S. 18 Nolu Motorlu Taşıtlar Kooperatifi: İlgili birimlerimiz de bunun için ivedilikle bir çalışma yapması lazım ve çağrımızı yineliyoruz, Bingöl Afet Bölgesi ilan edilsin.

Bingöl Sivil Toplum Dayanışma Platformu: Deprem öldürmez binalar öldürür sözünü sürekli dile getiriyoruz. Ancak bu sözün sadece telaffuzda kaldığını da icraatlarla görüyoruz. 

Bingöl’de faaliyet gösteren 50 sivil toplum örgütünün oluşturduğu Bingöl Sivil Toplum Dayanışma Platformu(BİNSİDAP): Ortak paydamız olan Bingöl’e, şehrimiz yok olmadan değer verilmeli ve afet bölgesi ilan edilmelidir. (HABER MERKEZİ)

Editör: MD MEDYA GROUP_