İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, trafik güvenliğini artırmaya yönelik yeni uygulamaları tanıttı. Bakan Yerlikaya, yapay zekâ destekli yeni nesil radar cihazı ‘Radarsan’ ile hız sınırı, emniyet kemeri, kırmızı ışık ve diğer trafik ihlallerinin anlık olarak tespit edilerek e-Devlet sistemine yansıtılacağını açıkladı. Cihazlar, ilk olarak okul ve hastane çevrelerine yerleştirilecek.

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilen 36 maddelik kanun teklifiyle birlikte hayata geçirilecek uygulamalarla, trafik kazalarının ve can kayıplarının azaltılması hedefleniyor.

YERLEŞİM YERLERİNE ODAKLANILDI

Bakan Yerlikaya’nın verdiği bilgiye göre, son 10 yılda meydana gelen ölümlü ve yaralamalı kazaların yüzde 79’u yerleşim yeri içerisinde meydana geldi. 2019-2024 yılları arasında okul ve hastane önlerinde yaşanan kazalarda 1356 kişi hayatını kaybederken, bu kişilerden 723’ü yayaydı. Hız sınırı 50 km olan alanlarda ise 7 bin 689 kişi yaşamını yitirdi. Bu ölümlerin yarısı, araçların yayalara çarpması sonucu gerçekleşti.

YAPAY ZEKÂ DESTEKLİ DENETİM

Tanıtımı yapılan Radarsan cihazı yalnızca hız ihlallerini değil; emniyet kemeri takmama, kırmızı ışıkta geçme, drift yapma, kasksız motosiklet kullanımı ve daha birçok ihlali yüksek çözünürlüklü kamera ve yapay zekâ teknolojisi ile tespit edecek. Cihaz, gece ve gündüz fark etmeksizin çalışabilecek. Tespit edilen ihlaller anında e-Devlet sistemine işlenecek.

CEZALAR KATLANDI

Yeni düzenlemeler kapsamında trafik kuralı ihlallerine verilen cezalar da önemli ölçüde artırıldı. Bakan Yerlikaya’nın paylaştığı yeni ceza miktarlarından bazıları şu şekilde:

Korkutata: “Mazlumun Yanında Olmalıyız”
Korkutata: “Mazlumun Yanında Olmalıyız”
İçeriği Görüntüle

Kırmızı ışık ihlali: İlk ihlalde 5 bin TL’den başlayıp, tekrar durumuna göre 80 bin TL’ye kadar artacak ve ehliyete el koyma, psiko-teknik değerlendirme ve ehliyet iptali gibi yaptırımlar uygulanacak.

Drift yapmak: 140 bin TL ceza, 60 gün ehliyete el koyma, araç men. 5 yıl içinde tekrarlanırsa ehliyet iptali.

Ehliyetsiz araç kullanmak: 40 bin TL, ehliyeti iptal edildiği halde araç kullanmak: 200 bin TL

Kaza yerini terk etmek: 46 bin TL para cezası, 2 yıl ehliyete el koyma, 1–3 yıl hapis cezası

Kasksız motosiklet kullanımı: İlk ihlalde 2.500 TL, tekrarında 5 bin TL, üçüncü ve sonraki ihlallerde 10 bin TL + sürüş yasağı

Dur ihtarına uymama: 200 bin TL ceza, 60 gün ehliyete el koyma

Taksi ve ağır vasıtalara yönelik cezalar:

Taksiye taksimetre açmama: 46 bin TL + araç men

Takograf cihazı kullanmama: İlk ihlalde 75 bin TL, tekrarda 150 bin TL

Takografa müdahale: 185 bin TL – 370 bin TL + araç men + araç sahibine iki kat ceza

SOSYAL MEDYADA TRAFİK KURALI İHLALİNE DE CEZA

Yeni yasa kapsamında, trafik ihlallerini sosyal medya ya da dijital platformlarda paylaşan ve öven kişilere de 25 bin TL para cezası kesilecek.