Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, yaptığı açıklamada, “Şu an itibarıyla ilimizde yıkılması gereken ağır ve orta hasarlı 5 bin 954 bağımsız bölümden 5 bin 153'ünü yıkmış durumdayız, bu da yüzde 92'lik bir orana tekabül etmektedir. Bingöl tarihinde ağır hasarlı olan bu binaları yıkmış olmamız, vatandaşlarımızın güvensiz binalarda oturmaması adına önemlidir” dedi. 

Dünya Su Günü’nde Çocuklarla Bilinçlenme Etkinliği! Dünya Su Günü’nde Çocuklarla Bilinçlenme Etkinliği!

Vali Usta, Bingöl Valiliği toplantı salonunda, 6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş merkezli depremlerin 2’nci yıldönümü dolayısıyla düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuştu. Toplantıya Belediye Başkanı Erdal Arıkan, Vali Yardımcısı Malik Çalışır, AFAD İl Müdürü Atila Uzun ve İl özel idaresi genel sekreteri Enes Üçgül de katıldı. 

Usta, depremlerin ardından kentteki yapıların durumları hakkında çalışmalara başlandığını belirterek, “6 Şubat depremlerini hatırlamak önemlidir. Bildiğiniz gibi, 6 Şubat 2023 tarihinde Pazarcık merkezli 7,7 büyüklüğünde bir deprem yaşadık. Bu deprem sadece bir deprem değildi; felaketi 120 bin kilometrekarelik alanda 11 ilimizi, 124 ilçemizi, 6 bin 929 köy ve mahallemizi etkiledi. Maalesef, 53 bin 500'e yakın canımızı yitirdik ve 107 bin vatandaşımız yaralandı” dedi. 

Vali Usta, yapılan denetimlerin ardından yıkılması gereken binaların yüzde 92 oranında yıkıldığını ifade ederek, “Bu kapsamda ilimizde 8 bin 219 bina ve 12 bin 599 bağımsız bölümde hasar tespit çalışmaları gerçekleştirdik. Bu binalardan 3 bin 425'i orta hasarlı, 4 bin 826'sı ise ağır hasarlı veya yıkılacak olarak tespit edilmiştir. Hasar tespit sonuçlarına göre, çevre şehircilik ve AFAD müdürlüğümüz ile birlikte yıkım işlemlerine başladık. Geri kalan yüzde 8 oranında ise ya mahkemede süreci devam eden ya da yürütmeyi durdurma kararı alınmış binalar bulunmaktadır” diye konuştu. 

240 Milyon Lira Destek 

Depremzedelere toplamda 240 milyon lira destek verildiğini belirten Vali Usta, “Afet hak sahipliği ile ilgili çalışmalarımıza da başladık. Bingöl'de şu ana kadar 3 bin 274 konut başvurusu oldu, bunlardan 2 bin 400'ü kabul edildi. Ahır olarak toplam merkez ve 7 ilçemizde bin 716 başvuru yapılmış, 752 tanesi kabul edilmiştir. İş yeri olarak toplam 63 başvurudan 29'u kabul edilmiştir. Toplamda yaklaşık 2 bin 500 hak sahipliği kabul edilmiştir. Bazı başvuruların farklı nedenlerle kabul edilmediğini belirtmek gerekir; bazıları afet esnasında oturmuyordu, bazıları boştu veya müracaatta bulunmadılar” dedi. 

Vali Usta, Bingöl'de vatandaşların yüzde 90'ının kira yardımı talep ettiğini belirterek, “Bu kapsamda 5 bin 820 aileye toplam 58 milyon 200 bin TL, bin 199 aileye taşınma bedeli olarak kişi başı 15 bin TL'den yaklaşık 18 milyon TL, kira yardımı olarak ise bin 617 aileye yaklaşık 165 milyon TL olmak üzere toplam 240 milyon TL ödeme yaptık. Ocak 2025 itibarıyla 786 aileye de aylık 7 bin 500 TL kira yardımı yapılmaktadır” dedi. 

Son olarak, Bingöl'de konteyner kentlerin neden kurulmadığı sorusuna yanıt veren Usta, “Vatandaşlarımıza sunduğumuz seçenekler doğrultusunda çoğu kira yardımı talep ettiğinden, konteyner kentler kurulmamıştır. Ancak bu, olası bir depremde afette kullanılmak üzere konteyner kent alanlarının düzenlenmesi ile ilgili çalışmalar yapmayacağımız anlamına gelmiyor. İlerleyen süreçte bu konularda bilgi vereceğiz” şeklinde konuştu.