3 Aralık Dünya Engelliler Gününde düzenlenen ‘Engellileri Tanımak’ konulu panelin sonuç bildirgesi yayımlandı. Bingöl Üniversitesi Eski Rektörlük Konferans Salonunda düzenlenen panel; Bingöl Valiliği, Bingöl Belediyesi ve Bingöl Engelliler Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin katkılarıyla gerçekleştirildi.

Eğitim ve Toplum Gönüllüsü Semiramis Karaarslan’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde, engellilerin sorun ve talepleri dinlendi. Karaarslan, panel sonrası yaptığı açıklamada, “Panelimizde Engellilerin, yaşama bakış açıları ve adapte olmaları, beklentilerini konuştuk.” dedi.

Bir dönem koltuk değnekleri kullandığını söyleyen Karaarslan, “Panelimiz de Engellilerin, yaşama bakış açıları ve adapte olmaları, beklentilerini konuştuk. Duygularını, yaşama karşı mücadelelerini, karşılaştıkları sorunları da. Bir dönem bende iki koltuk değneğimle aylarca yaşadım. Ondan önce de duyarlıydım sorunları karşısında, hatta Altı Nokta Körler Derneğinin Hüseyin Artukaslan, rahmetli Abdülhamit Akarca, Metin Beyboğa başkanlar döneminde fahri başkanlığını yapmış ve şu an eski belediye binasındaki yerlerinin alımı konusunda destek olmuştum. Dönemin Belediye Başkanı Hacı Ketenalp başkanımızın sayesinde. Evet dedim ya aylarca yatalak ve daha sonra koltuk değneğimle arkadaş olan ben ondan sonra onların içinde bulundukları durumu birebir yaşayarak onları kutluyorum. Direnen, yaşama var güçleriyle tutunan, yılmadan yaşamlarını devam ettirdikleri için hepsini ayrı ayrı kutluyorum. Engellilerimizin sosyal yaşamda karşılaştıkları zorlukların en aza indirgenmesi ve hatta hiç olmaması dileği ile engellilere destek olmak hepimizin insanlık görevidir. Yeter ki bizler engellilere engel olmayalım.” İfadelerini kullandı.

“Toplumsal alanlarda yaşam kalitelerini artırmak için neler yapabiliriz?” diyen Semiramis Karaarslan, panelde tuttuğu notları şöyle sıraladı:

1-      Dar ve yüksek rampasız kaldırımlar yapalım.

2-      Taşıtlarımızı yaya kaldırımlarına parkını önlemek için koruma amaçlı engeller olan dubalar oluşturalım.

3-      Bozuk yüzeyli yollarının onarımının yapalım.

4-      Kaldırımlara gelişigüzel yerleştirilmiş ve buraları kullanılmaz hale getirmiş olan kaldırım işgalcilerinin önleyelim.

5-      Standartlara uygun olarak yapılmayan çok dik ve eğimli rampaların düzeltelim.

6-      Alt yapı çalışmalarında güvenlik önlemleri alalım.

7-      Toplu taşına araçlarında mutlaka engelli rampasını oluşturalım.

8-      Üst geçitlerde asansörlerin olmaması veya olanlarında çalışmamasını sağlayalım.

9-      Yaya geçitlerinde görme engelliler için sesli sinyalizasyonların bulunmasını sağlayalım.

10-  Engelli vatandaşlarımızın en önemli sorunlarından biri iş bulamamaları, onlara el uzatalım.

11-  Engellilerimize sunulan psikolojik desteğin yeterli hale getirelim.

12-  Okullarda, parklarda engelli tuvaletlerinin yapımını gerçekleştirelim.

13-  Toplumumuzun engelli bireyler konusunda yeterince bilinçli ve duyarlı olalım.

14-  Engellilerimizin tekerlekli sandalye ve akülü araçlarının temini konusunda destek olalım.

Panel sonrasında Vali Kadir Ekinci, Belediye Başkanı Erdal Arıkan ve panel katılımcıları kapılarını açmayı bekleyen Engelsiz Yaşam Merkezini ziyaret etti. (HABER MERKEZİ)

Editör: MD MEDYA GROUP_