Bingöl’ün Kiğı ilçesinin küçük bir köyünden yola çıkıp dünyanın en köklü üniversitelerinden biri olan İngiltere’deki Durham Üniversitesinde İktisat Profesörü olan Bingöllü hemşerimiz Prof. Mehmet Asutay, Hürriyet Koleji öğrencilerine okuma serüvenini ve deneyimlerini paylaştı.  Prof. Asutay, uzun bir süreden bu yana yurt dışında yaşadığını ancak coğrafyanın ve köklerimizin kaderimiz olduğunu, bunlardan kopmamamız gerektiğini belirti. Hikayemizin oluşumunu sağlayan köklerimizin ve kültürümüzün ileriki yaşamımızda belirleyici bir unsur olduğunu belirti.

Teknoloji çağında yaşadığımızı ve teknolojinin hayatımızın her alanında bizi etkilediğini vurgulayan Prof. Asutay, günümüz gençlerinin sosyal medyada çok fazla zaman geçirdiğini sosyal medyanın kişiyi malumat sahibi yaptığı ancak bilginin görsellik dışında ciddi okumalarla ortaya çıkan bir olgu olduğunu vurguladı. Gençlerin okuma konusunda seçici davranarak okudukları romanları iyi tahlil etmeleri gerektiğini belirten Prof. Asutay, bilginin mutlaka bir toplumsal faydaya dönüştürülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Üretim ve girişimcilik konularında önemli deneyimler paylaşan Prof. Asutay, bu çağın ruhuna uygun bir şekilde bilgiyle donanmış bir üretim ve girişimcilik gerçeğinin varlığından bahsetti. Prof. Asutay, bilginin insan yaşamında bir farkındalık ve değişim meydana getirmesi gerektiği belirtirken gençlerin gelişimi için sosyal bilimlerin öneminden bahsedip bu bilimlerin eğitimle desteklenerek hayata geçirilmesi gerektiğine değindi.

Bu çağın ruhuna uygun okumaların yapılmasını gerektiğini belirten Prof. Asutay; İslam toplumların uzun bir zamandan beri okuma, bilgiyi özümseme, bilgiyi toplumsal faydaya dönüştürebilme hususunda yeterli bir çaba içerisinde olmadığını belirtti.

Bilmenin hayatta zevk almanın bir parçası olduğunu belirten Prof. Asutay; bilginin kaynağına ne, nasıl, niçin ve neden sorularını sorarak ulaşabileceğimizi söyledi.  Alternatif düşünce, inovasyon, girişimcilik ve üretimin bu çağın gerekleri olduğunu belirterek İslam toplumların bu konularda daha yoğun bir çaba içerisinde olmaları gerektiğinin altını çizdi.

Prof. Asutay; Bingöl Hürriyet Kolejinin il ve Türkiye çapında elde ettiği başarıları gerek görsel ve yazılı basında gerekse yakın çevresindeki kişilerden duyduğunu dile getirerek doğduğu topraklarda bu şekilde kaliteli eğitim veren bir kurumun olmasından gurur duyduğunu, burada olmanın ve Hürriyet Koleji öğrencileri ile bir araya gelmenin kendisini heyecanlandırdığını dile getirdi. HABER MERKEZİ