HDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, geçtiğimiz günlerde Şey Ahmet Türbesi ve DBP Bingöl İl Teşkilatı’na yönelik gerçekleşen saldırıları meclis gündemine taşıdı.

HDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, geçtiğimiz gün Şeyh Ahmet Türbesi ve DBP Bingöl İl Teşkilatına yapılan saldırılarına ilişkin meclise önerge sundu. İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın cevaplaması istemiyle sunulan önergede, Bingöl’de Ekim ayından bu yana yaşanan karanlık olayların sürdüğü belirtildi. 

Önergesinde Şeyh Ahmet Türbesi ve DBP Bingöl İl Teşkilatına yönelik gerçekleştirilen saldırılara değinen Baluken, “Bingöl il merkezi ile Genç ilçemiz arasında bulunan Şeyh Ahmet Türbesi’ne yapılan saldırıda mezarlık ve türbe ciddi hasara uğramıştır. Bu saldırının ortaya çıkması sonrası Şeyh Ahmet Türbesi’nde onarıma başlanmış ve tamamlanmıştır. Aynı günlere denk gelmek üzere DBP Bingöl İl Binasına silahlı saldırı gerçekleşmiş, parti tabelasına kurşunlar isabet etmiştir. Bingöl ilimizin sosyolojik yapısı itibariyle türbeye yönelik saldırının bugüne kadar gerçekleşmemiş olduğu ve gerçekleşme ihtimalinin oldukça az olduğu bilinen bir gerçektir. Aynı şekilde DBP il binasına bundan önce kontra güçlerin bir saldırısı gerçekleşmiş olsa da kentimizdeki siyasi kültür açısından böylesi bir saldırının gerçekleşmesi de karanlık güçlerin devrede olduğunu göstermektedir. Bu durumları bilen herkes yapılan saldırıların esasında kentimizde karanlık planların devrede olduğunu anlamaktadır” ifadelerini kullandı.

2014 yılı Ekim ayından bu yana Bingöl’de yaşanan olayların karanlık güçlerce gerçekleştiğini, belirten Baluken, yaşanan olayların ildeki huzursuzluğu ve gerginliği her geçen gün biraz daha arttırdığını söyledi. Baluken, bu değerlendirmeler ışığında TBMM’ye sunduğu soru önergesinde İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya şu soruları yöneltti;

1. Şeyh Ahmet Türbesi’ne saldıranlarla ilgili soruşturma açılmış mıdır? Açılmışsa bu soruşturma ne aşamadadır?

2. DBP Bingöl İl Binasına yönelik yapılan silahlı saldırı ile ilgili soruşturma açılmış mıdır? Açılmışsa, bu soruşturma ne aşamadadır?

3. Bingöl ilimizde 2014 yılı Ekim ayında Emniyet Müdürü’ne suikast ile başlayan Türbe saldırısı ve DBP İl binasına yönelik saldırı ile son olayı kapsayan karanlık olayların araştırılması ile ilgili Bakanlıkça müfettiş görevlendirecek misiniz?

4. Ekim ayından beri Bingöl ilimizde yaşanan birçok olayın çözüm sürecini hedefe alan niteliği açıkça ortada iken, gerek mülki gerek idari görevliler hakkında herhangi bir yaptırımda ve soruşturmada bulunulmamasının gerekçesi nedir?

Editör: TE Bilisim