HABER: YAKUP BEKLEN

Dünyanın ballı bitkiler florasının dörtte üçüne sahip olan ülkemizdeki, 12 bin bitki türünden 4 bine yakını endemiktir. Türkiye dünyada kovan sayısı ve bal üretimi bakımından 2’nci sırada yer alıyor. Sektör son yıllarda gerek bilgi teknolojileri, gerekse talebe yönelik üretim modeliyle yeni bir değişim ve dönüşüm içerisine girmiştir. Geleneksel üretim modeli, modern üretim modeline dönüşmüştür. Bal üretimi yanında diğer arı ürünleri de üretim alanına girerek ekonomiye, insan sağlığına katkı sağlayacak duruma gelmiştir.

EKONOMİYE KATKI 1 MİLYAR 710 MİLYON TL

Kişi başına yıllık bal tüketimi 1,3 kilogram. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, Türkiye'de kişi başına yıllık bal tüketiminin son 5 yılda yüzde 10 arttığını ve geçen yıl 1,3 kilograma yükseldiğini söyledi. Şahin, AB'de kişi başına yıllık bal tüketiminin ise ortalama 0,65 kilogram olduğunu bildirdi.

TÜRK BALI 2018’DE 48 ÜLKEYE İHRAÇ EDİLDİ

Türkiye'den 2018'de Almanya, ABD, Suudi Arabistan, İspanya ve Avusturya başta olmak üzere 48 ülkeye bal ihraç edildi.  Türkiye'den geçen yıl 48 ülkeye 6 bin 357 ton bal ihraç edildi, 25 milyon 503 bin 445 dolar gelir elde edildi. Önceki yıl 23 milyon 893 bin 69 dolar olan ihracat geliri, buna göre yüzde 7 artmış oldu.

İhracatta Almanya 11 milyon 467 bin 482 dolarla ilk sırayı alırken, bu ülkeyi 5 milyon 493 bin 51 dolarla ABD, 1 milyon 591 bin 499 dolarla Suudi Arabistan, 1 milyon 544 bin 567 dolarla İspanya ve 546 bin 485 dolarla Avusturya izledi.

Bu dönemde Türkiye'den önceki yıl hiç ihracat yapılmayan Slovakya, Sri Lanka, Yunanistan, Etiyopya, Mısır, Gürcistan ve Tanzanya ile Hong Kong, Bangladeş, Singapur, Tayvan, Sudan, Gabon, Mogolistan, Somali, Kamerun ve Cibuti gibi farklı ülkelere de bal ihraç edildi.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği önderliğinde ve Msr Uluslararası Fuarcılık organizasyonu ile bu yıl Ankara’da ilki gerçekleştirilecek olan ‘Ankara Bal Günleri’ 12 – 15 Aralık 2019 tarihleri arasında Altınpark Fuar Merkezi A Salonunda düzenlenecek.

SERGİLENECEK ÜRÜNLER

Bal, Bal mumu, Propolis, Polen, Arı sütü, Arı zehri, Ana arı, Arıcılık malzemeleri, Arı ilaçları Baldan üretilen ürünler ( Pastalar, içecekler, kozmetik, temizlik ve sağlık ürünleri )Hediyelik ve Organik Ürünler.

KATILIMCI PROFİLİ

Bal üreticileri, Arı üreticileri, Bal Paketleyicileri, Arıcılık Ürünleri ve Ekipmanları, Ambalaj ve Ambalaj Ekipmanları, Arı Yetiştiriciliği Tarım İlaçları, Analiz ve Test Ekipmanları Kuruluşları, Danışmanlık firmaları, Banka, Sigorta ve Finans şirketleri, Sektörel Yayınlar- Medya, Eğitim Kurumları, İlgili kurum ve kuruluşlar

ZİYARETÇİ PROFİLİ

Tüketiciler, Zincir Mağaza Satın Almacıları, Tedarikçiler, Çiftçiler, Bal ticareti ile uğraşanlar,

Bal Endüstrisi Hizmet Sağlayıcılar, Eğitim Kurumları, Ticaret ve Sanayi Odaları

ZİYARET SAATLERİ

12 – 15 Aralık 2019 tarihleri arasında Altınpark fuar alanında yapılacak olan Ankara Bal günleri 10:00 -20:00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.