Okul ziyaretleri kapsamında önce Cumhuriyet İlkokulunu ziyaret eden Vali Mantı burada İl Milli Eğitim Müdürü Kadri Engin, okul idarecileri ve öğrenci temsilcilerince bahçede karşılandı.

Derslikleri ziyaret eden ve öğrencilerle sıralarında oturarak sohbet eden Vali Mantı daha sonra öğretmenler odasında öğretmenler ve Okul Aile Birliği Üyeleriyle bir araya geldi. Burada yaptığı konuşmada Vali Mantı şunları söyledi:

‘İmkânlar ölçüsünde okullarımızı ziyaret ediyoruz. Değerli öğretmenlerimizle, idarecilerimizle ve Okul Aile Birliği üyeleri ile tanışarak sorunlarımızı ve yapılabilecekleri konuşuyoruz.

‘Her Temas İz Bırakır’

‘Her temas iz bırakır’ diyoruz. Bu ziyaretlerle doğru, iyi ve faydalı işlerin çoğalmasını, güzelliklerin yayılmasını hedefliyoruz.

Tarihi ve coğrafi müktesebatı ile avantaj ve dezavantajları olan bir bölgede yaşıyoruz. Hak, hukuk ve adaleti daima önde tutmalıyız. Fitne, fesat ve dedikodudan uzak durarak toplumsal sıkıntılarımızı asgariye indirmeliyiz.

‘Özgür, Özgün ve Özel Kişilikler Yetiştirelim’

Çocuklarımızı köle ruhlu yetiştirmekten uzak duralım. Özgür, özgün ve özel kişilikler yetiştirelim.

Seçeneklerimizi daima çoğaltalım. Tek seçenek çözümsüz problem demektir. Böylesi ortamlarda durağanlık ve gerileme olur. Çocuklarımızın muhakeme yeteneğini birden fazla alternatif çözüm yolu ile zenginleştirelim. Aklı kullanmayı, faal halde tutmayı işleyelim.

‘Zoraki Benzeştirmeler Zoraki Ayrıştırmalardır’

Türkiye’nin temel problemlerinden biri herkesi kendimize benzetme isteği ve çabasıdır. Herkesin benzeştiği toplum tatsız ve derinliksiz olur. Unutmayalım ki, zoraki benzeştirmeler zoraki ayrıştırmalardır. Zira benzetme süreçleri aynı zamanda ayrıştırma ve ötekileştirme süreçleridir.

Ötekileştirmek bir yönüyle de kişinin kendine güvensizliği ve dolayısıyla da kendini aşağılamasıdır. Güvensiz toplumlar tefrikadan faydalanır.

Kırk yıldır ülkemizin kaynakları terör belasına heba oluyor. Çocuklarımızın geleceğini silah tacirlerine teslim etmemek adına her birimiz birlik, beraberlik, dostluk ve kardeşlik adına sorumluluklar almalıyız.

Dünyada hak, hukuk, eşitlik, özgürlük gibi kavramlar tüm dinlerin ve medeniyetlerin ortak değerleridir. Bunlar bizim bulduğumuz kavramlar değil. Bu değerlere kim sahip çıkar ve işletirse onun olurlar. Bu değerleri aklını kullanan toplumlar hak eder ancak. Şu coğrafyada yaşıyor olmak, şu dinden olmak, şu etnisiteden olmak tek başına bu değerlere sahip olmaya yetmiyor.

İbni Haldun’un ‘Coğrafya kaderdir’ sözünü unutmamalıyız. Okumuyoruz, ilmi kapasitemiz ciddi konuları tahlil ve tetkik için yetmiyor. Sloganlarla konuşmak modern bir davranış değildir. Bildiğimiz konularda konuşmak bir sorumluluk iken bilmediğimiz konularda sükutu tercih etmek de bir diğer sorumluluktur. Zira ilahi buyruk, ‘bilmediğimiz konuların peşine düşememeyi’ emreder bizlere.

Kişi boynuna bir çevrenin tasmasını takmışsa o artık özgür değildir. O ancak özgür bir köledir. Köle olmamak için özgür irademizi kullanmalı ve kendi alın terimiz ve göz nurumuzla, akletme emeğimizle üretmeliyiz, topluma faydalı olmalıyız.

Azgelişmişlik ve tekâmülünü tamamlamamışlığın göstergelerinden biri tefrikaya sarılmak, fitne ve fesadı yaygınlaştırmak, iftira mekanizması ile toplumsal dokuyu tahrip etmektir.

 

‘Allah, İşini Doğru Yapanları Sever’

 

Bizim inanç değerlerimizde şu esas vardır: ‘Allah, işini doğru yapanları sever.’ Çünkü bizim kültürümüze göre ‘kişi yaptığıdır, söylediği değil.’

 

Emeksiz kalkınma olmaz. Aklımızı ve kalbimizi hayatı güzelleştirmek için kullanalım. Daima iyinin yanında yer alarak sorumluluklar alalım. Hayır yolunda bir adım, bir söz, bir tuğlada bizler tarafından kullanılmalıdır.

Söylediklerimizi yapmalı, yapmadıklarımızı da söylememeliyiz.

Hakikat dışında hiçbir merciye sığınmamalı, hiçbir merciyi referans almamalıyız. Hakikat bildiklerimizi usulüne uygun şekilde konuşmalıyız. Cemil Meriç’in dediği gibi ‘Eleştiri haktır, edep ve samimiyet gerektirir.’

Ziyaret edilen ikinci okulumuz ise Murat İlkokulu oldu. Öğrencilerin yoğun sevgi gösterileri arasında karşılanan Vali Mantı, derslikleri ziyaret ederek okul idarecilerinden okulun fiziki yapısı, eksikleri ve ihtiyaçları hakkında bilgi aldı.

Toplantı salonunda öğretmenler ve Okul Aile Birliği Üyeleriyle bir araya gelen Vali Mantı burada da şu hususlara dikkat çekti:

‘Bağımsız düşünme yeteneğine sahip öğrenciler yetiştirelim. Okumayı, öğrenmeyi sevdirelim. Olayları farklı yöntemlerle çözme yollarını öğretelim. Tek düzelikten uzak duralım.

Velilerimizle daima istişare ve işbirliği halinde olalım. Eğitim süreçlerinin tüm aktörlerini aktif hale getirelim. ’

Son olarak Fatih ilkokulunu ziyaret eden Vali Mantı, koridorlarda karşılaştığı öğrencilerle sohbet etti, fotoğraf çektirdi.

Fatih İlkokulu öğretmen, idareci ve Okul Aile Birliği üyeleriyle de bir araya gelen Vali Mantı, ‘ ‘Öğrencilerimize sahici bir çevre bilinci ve merhamet duygusu verelim’ dedi.

Okul ziyaretleri programında Vali Mantı’ya Vali Yardımcısı Yusuf Gemici ve İl Milli Eğitim Müdürü Kadri Engin eşlik etti.