Balı ile meşhur olan kent Bingöl’de Bingöl Arı Yetiştiriciliği birliği Başkanı Mehmet Ali Aba ile arıcılık faaliyetleri hakkında konuştuk. 1991 yılından beri arıcılıkla ilgilenen Aba, İstanbul, Bursa, Ankara gibi birçok yerde balın tanıtım festivallerine katıldığını söyleyerek şöyle konuştu: “Her yerde dile getiriyorum. Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı olarak biz artık seksen bir ille yarışmıyoruz, kalite açısından. Biz dünyaya meydan okuyan bir bala sahibiz. O yüzden balımızın değerinde satılmasından yanayız. Bugün arıcılıkta giderler çok, arıcı balını değerinde satmadığı zaman maalesef yaptığı meslekten hiçbir tat alamaz. Bingöl arıcılarının en büyük sıkıntısı, pazarlamadır. İnşallah buna bir çözüm bulunur. Dünya birincisi bir bala sahibiz, bu sadece Bingöl'ün gururu değil tüm Türkiye'nin gururudur” ifadelerine yer verdi.

BİNGÖL BALI ÖDÜLLERE DOYMUYOR

Bingöl balının tanıtımı için defalarca farklı illerde yarışmaya katıldığının altını çizen Aba şunları kaydetti: “İlk olarak 2017 yapılan Dünya Bal Yarışması'na ikinci olduk.  Geçen sene İngiltere'de iki altın madalya, iki ay önce güne dünya bal yarışmasında dört ödül, en üst ödülü Bingöl Arıcılar Birliği olarak ilimiz adını aldık. Bir ödül daha bekliyoruz. İngiltere'de son günlerde yapılan bal yarışmasına numune gönderdik. İnşallah orada bir birincilik alırız diye düşünüyorum.”

YAĞIŞLAR ARICILIĞI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Bal’ın üretim merkezlerinden olan Bingöl’de bu yıl sağanak yağışın görülmesi arıcılığı olumsuz etkiledi. Bu konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Başkan Aba: “Aşırı yağışlar olur olmaz arıcılığı etkiliyor. Bir insan bir iki gün gıda almazsa nasıl halsiz düşüyorsa arılar da öyledir. Bal arısı bir hafta boyunca dışarı çıkıp polen, bal ya da nektar bulamadığı zaman iş yerinde strese girer ve oğul vermeye yönlenir. Şu an genellikle tüm arıcılarımızda öyle bir sıkıntı var. Yağışın bitkiye doğaya faydası var ama arılar için biraz sıkıntılı. Arıların iş yerine yönlenme halleri neden olur. Bu nedenle rekolte düşer ve bal verimde azalma olur. Arı aşırı derecede oğul verdiği zaman içindeki nüfus iki üçe bölünüyor O zaman arı oğul verdiği zaman düşünün bir ailede üç kardeş varsa birlik beraberliği bir olursa güçlenirler ama dağılırlarsa hiçbir faydası olmaz.” Dışarıdan gelen arıcılar Bingöl arıcılarına bir noktada engel olduğuna vurgu yapan Başkan Aba: “çevre illerdeki arıcılar gelmesinler demiyoruz ama usulüne göre. Bugün Bingöl'e 1700 küsur üye olan resmi arıcılarımı var. bir köyde üç dört konaklamadan fazla oldu mu verim azalması olur. Balda düşüş olur. Rekolte düşüşü olur. Ve arıcının bir yılki tüm emeği boşuna gider. Bal almadığı zaman, bir arıcı iki yıl üst üstte verim almadığı zaman iflas eder gider. Biz dışarıda gelen arıcılara defalarca söylüyoruz. İki arılığın mesafe alanı en azından 5 km olması gerekir. Maalesef kimse bunlara uymuyor. Arılar yakın olduğu zaman hem arıcı ve arı birbirine zarar verir hem de verim düşüşü olur. Bu sadece Bingöl için değil, Dünyanın her yerinde böyle bir kural olması gerekir. Çünkü arıların birbirine yakın olması çok büyük bir etki yapabilir. Bingöl Arıcıları tek yaylalara çıksa hiçbir sıkıntımız olmaz. Çevre illerdeki arıcılar gelsinler. Biz demiyoruz gelmesinler ama burada yerli arıcımız varsa ona en azından biraz mesafeli ve saygı çerçevesi içerisinden biraz uzakta indirmeli.” (BİNGÖL KENTHABER)

Editör: MD MEDYA GROUP_