Yeni eğitim ve öğretim dönemi öncesi toplanan Bingöl Üniversitesi Rektörlüğü yapılan toplantı sonucunda alınan kararları paylaştı. İşte o kararlar:Birinci ve ikinci öğretim dersleri, haftalık ders programında belirtilen günde ve ilk dersin başlangıç saatinde başlayacak şekilde, Microsoft Teams üzerinden, çevrimiçi eşzamanlı (canlı-senkron) olarak işlenecektir. Her bir ders saati için belirlenen süre 15 dakikadır. Çevrimiçi eşzamanlı işlenecek tüm dersler, derse katılamayan öğrencilerin daha sonra ilgili derslere ulaşabilmesi için öğretim elemanı tarafından kaydedilecektir.Ders dokümanlarının öğretim elemanları tarafından hazırlandıktan sonra, haftalık olarak, Öğrenme Yönetim Sistemi (LMS)’ne yüklenerek dersi alan öğrencilerle paylaşılacaktır.Öğrenciler, çevrimiçi eşzamanlı işlenecek derslere en az %25 oranında katılmak zorundadır.Öğrencilerin çevrimiçi eşzamanlı dersleri takip edecek teknolojik imkanlara sahip olmaları kendi sorumluluklarındadır. İnternet erişiminin olmaması, bağlantının kesilmesi, kotanın dolması gibi sebepler mazeret olarak kabul edilmeyecektir Gerekli teknolojik altyapıya sahip öğrenciler kayıt dondurabileceklerdir. Öğrenciler, katkı oranı %24 olan bir ara sınava, katkı oranı %16 olan bir ödeve ve katkı oranı %60 olan bir yarıyıl sonu sınavına (final/bütünleme) tabi tutulacaktır. Ara sınav ve yarıyıl sonu sınavları, ilan edilen tarihlerde çevrimiçi eşzamanlı ve süreli olarak yapılacaktır. Sınav süresi, sorulan sorulara makul cevap süresi düşecek şekilde, ilgili öğretim elemanı tarafından belirlenecektir. Ödevlerle ilgili süreç öğretim elemanları tarafından LMS üzerinden yürütülecektir.Ara sınavlar için mazeretleri ilgili yönetim kurullarınca kabul edilen öğrencilere sınav hakkı verilir ve bu öğrenciler mazeret sınav haklarını belirlenen tarihler arasında kullanacaklardır.Sınavlara itirazlar mevzuata göre yürütülecek olup itirazlar, sınav sonuçlarının ilan edildiği tarihten itibaren beş iş günü içinde bağlı olduğu dekanlık veya müdürlüğe elektronik ortamda yapılabilecektir.

 

ÜNİVERSİTEYE TEPKİ ÇIĞ GİBİ!

Bingöl Üniversitesi senatosu tarafından alınan bu kararlardan  "Öğrencilerin çevrimiçi eşzamanlı dersleri takip edecek teknolojik imkanlara sahip olmaları kendi sorumluluklarındadır. İnternet erişiminin olmaması, bağlantının kesilmesi, kotanın dolması gibi sebepler mazeret olarak kabul edilmeyecektir. Gerekli teknolojik altyapıya sahip öğrenciler kayıt dondurabileceklerdir" maddesi sosyal medyada başta üniversite öğrencileri olmak üzere büyük bir kesim tarafından tepki çekti. Sosyal medya kullanıcıları, devletin imkanları ile yaptıkları tüm teknolojik imkanlara sahip konforlu binalarda oturarak, dağ başında hayvan otlayan, köyde bağ bahçe ile uğraşan, şehirde inşaatlarda çalışan öğrencilere teknolojk imkanlara sahip olmak sizin sorumluluğunuzdadır demek fildişi kulede* oturup ahkam kesmeye benzer değerlendirmesinde bulundular.

Sosyal medyadan artan tepkilerden sonra üniversite internet sitesinde yer alan açıklamadaki ilgili bölüm şu şekilde güncellendi: "Öğrencilerin çevrimiçi eşzamanlı dersleri takip edecek teknolojik imkanlara sahip olmaları kendi sorumluluklarındadır." Her ne kadar madde güncellense de öğrencilere yüklenen sorumluluk aynı. Eğitimde fırsat eşitliği sağlaması gerekenlerin fırsat eşitsizliğinde ısrar etmesi vatandaşların dikkatinden kaçmıyor.

*Fildişi Kule: "Toplum sorunlarından kaçanların içinde bulunduğu varsayılan düşsel evren"