Solhan Belediye Başkanı Abdulhakim Yıldız, Solhan’da su ve yol yatırımları hakkında bilgi verdi.

Özellikle Yeşilova Mahallesinde Olağanüstü hal konutlarında ciddi su probleminin yaşandığına dikkat çeken ve bununla ilgili çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Yıldız, “Orada yaptığımız sondaj neticesinde çok verimli bir su çıktı. 180 tonluk bir su deposu da inşa ederek oradaki vatandaşlarımızın su sıkıntısını gidermiş olduk. Yine o bölgeden kaynaklı yolun alt kısmındaki vatandaşlarımızın su problemleri vardı. Çıkarttığımız suyu o bölgelere dağıtımını sağlayarak oradaki su sıkıntımızı yüzde 100 oranında çözdük. Solhan’daki su sıkıntısı elbette ki çözülmedi. Çalışmalarımız devam ediyor. Özellikle Boğlan Mahallesi ve Halimepınar Mahallesi’nin bir bölgesinde su sıkıntısı devam etmekte. Oralarda şuan saatli uygulama söz konusu. İnşallah bu vatandaşlarımızı da 7/24 sularının akması noktasında çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. İnanıyorum ki en kısa zamanda Boğlan ve Halimepınar Mahallelerimizdeki vatandaşlarımızın bu sıkıntılarını giderme adına çözüm üretmiş olacağız. Gerçekten her şeye katlanılabilinir ama susuzluğa katlanmak mümkün değil. Çünkü evin içinde su olmadığı zaman nerdeyse hayat durur duruma gelir. Evin bütün ihtiyaçları su ile temin edilebilinir. O açıdan biz bunu biliyoruz ve farkındayız. Kesinlikle kayıtsız değiliz. Olan eksiklikleri biliyoruz. O eksikleri giderme yönünde de yoğun çabalarımızı devam ettiriyoruz. En iyi şekilde yaşanılabilir bir Solhan olma yolunda ciddi adımlar kat ettik. Bundan sonra da daha itinalı bir şekilde sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu.

EK SU KAYNAĞI İÇİN MESAFEYE BAKILMAYACAK

“Su noktasında deyim yerindeyse 4 yıl boyunca gitmediğimiz, ayak basmadığımız dağ-taş kalmadı. Çünkü biz de biliyoruz ki ne olursa olsun muhakkak ki bir kaynak suyu bulup ilçenin şebekesine ilave etmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullanan Başkan Yıldız, “Bu yönden de çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Yani bizim awmasi bölgelerinden akacak su neredeyse kalmamış. Yani eski kaynakların çoğu kurumuş. Hatta bizim eskiden getirdiğimiz kaynaklar bile neredeyse 3’te 1 veya 3’te 2 oranında bazı yerlerde azalma söz konusu. Biz bu anlamda da yoğun çalışmalar sürdürüyoruz. En son Arslanbeyli tarafında bir su bulduk. Yaklaşık 40-42 km mesafede ama bu mesafeye bakmaksızın suyun tahlillerini alacağız. Eğer tahliller suyun içilebilir durumda olduğunu gösterirse inşallah biz Solhan Belediyesi olarak gerçekten vatandaşlarımızın su sıkıntılarından kurtulması yönündeki çalışmalarımızı daha da hızlı bir şekilde yürütüp mesafe ne olursa olsun bu susuzluğu giderme adına çalışmaları yapacağız. Sondajlarda ciddi bir maliyet var. Maliyet dışında da zaman zaman elektrikler kesildiğinde de 1-2 saat bazı bölgelerimiz neredeyse tamamen susuz kalıyor. Biz bununla ilgili de çalışma yürüttük. En kısa zamanda her sondajımıza bir jeneratör alacağız inşallah. En azında elektrik gittiğinde sondajlarımızın devre dışı kalmaması yönünde de bir tedbir almış olacağız. Kesinlikle uzun vadede baraj mı olacak yoksa kaynak aktarımımı sağlanacak bunların kesinlikle yapılması lazım. Bu yönden çalışmalarımız devam ediyor. Bu projelerimizi de hızlandırdık. Hatta iller bankasından böylelikle hibe boru alma şansımız oluştu. Zaten maliyetin büyük bir bölümünü boru tutuyor. Dolayısıyla boruları hibe şeklinde iller bankasından teminini sağlayacağız. Ben inanıyorum ki önümüzdeki günlerde Allah’ın izniyle Solhan’ımız susuz bir dönemi geride bırakıp her vatandaşımız 7/24 su ile hem hal olacaktır. Suların düzenli olarak tahlilleri yapıldığı gibi bu yıl su depolarının tamamını onarıp dezenfekteyapıp boruları korumaya alarak depolar ile ilgili bir sıkıntı kalmamıştır. Biz bu yönden çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“İHATE DUVARI OLMAZSA SOLHAN’DA YOLUN ÖMRÜ BİR KIŞTIR”

Solhan’da alt yapı çalışmalarını yüzde 99 oranında tamamladıklarını ve üst yapıyla ilgili de yoğun çalışmalarının devam ettiğini belirten Yıldız, şu ifadeleri kullandı: “5’inci yılımızda bu yıl yaklaşık yapacağımız üst yapıyla birlikte her halde 500-550 bin m2 civarında kilitli parke taşı ve asfalt yol çalışmasını ilçemizde gerçekleştirmiş oluyoruz. Bu sene de Mizgefr, Aşağı Bazmana, Beşevler, YBO arkasında Selahattin Eyubi camii civarındaki üst yapı çalışmalarımızı bitirdik. Şuan Yeni Mahalle’de bir-iki yol çalışmamız var. Yine bunun yanında Boğlan Mahallemizde bir kol yol çalışmamız var. İhate duvarımızı bitirdik. İnşallah burayı bitirdikten sonra da birkaç gün içinde de oranın çalışmasını yapacağız. Biliyorsunuz bizim İlçemiz coğrafi yapısı itibariyle biraz engebeli. Dolayısıyla yollarımızın uzun ömürlü olabilmesi için kesinlikle koruma duvarlarına ihtiyaç vardır. Biz de bunu itinayla sürdürüyoruz. O kapsamda bu sene yine 6 bin m2 taş duvar programlandırdık, projelendirdik. Eksik olan bölgelerin birçoğu bu sene bitmiş olacak. Yol yapım çalışmalarında sağ olsunlar vatandaşlarımız ile karşılıklı rıza ile yapıyoruz. Belki kimileri diyebilir ‘değer miydi bu kadar duvara’ diye. Ama ben her konuda değdiğine inanıyorum. Hiçbir şey olmazsa bile bu bahsettiğimiz kamulaştırma vs olmazsa bile bu koruma duvarları yapmadığınızda bana göre bir yolun ömrü Solhan için bir kıştır. Üzerinden bir kış geçtiğinde o yol deforme olur. Dolayısıyla biz bu koruma duvarlarıyla yolumuzun ömrünü uzatıyoruz. Hem de vatandaşa mağduriyet yaşatmama noktasında da böyle bir karar almışız. Kesinlikle doğru olduğuna inanıyoruz ve bundan sonrası için de aynı şekilde ihtiyaç duyulan bölgelere bu çalışmalarımızı inşallah yapacağız.” SOLHANINSESİ