Hem yetişkin hem de çocuklarda sıklıkla görülen soğuk algınlığı belirtileri arasında öksürük, hafif ateş, burun akıntısı, boğaz ağrısı, hapşırma ve vücut ağrıları gibi semptomlar görülür. Kendi kendine geçen bir enfeksiyon olarak soğuk algınlığı daha da şiddetlendiği takdirde sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

SOĞUK ALGINLIĞI (NEZLE) BELİRTİLERİ NELERDİR?

Genellikle soğuk algınlığına neden olan virüse yakalandıktan sonra yaygın olarak öksürük, hafif ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı veya burun tıkanıklığı, hapşırma ve vücut ağrıları sayılır.

Nezle olduktan 1-3 gün sonra ortaya çıkan soğuk algınlığı belirtileri şöyledir:

·         Burun akıntısı veya tıkanma

·         Tekrarlayan hapşırma

·         Boğazda ağrı veya kaşıntı

·         Hafif ateş

·         Öksürük

·         Göz sulanması

·         Vücut kırgınlığı

·         Ses kısıklığı

·         Kas veya vücut ağrıları

·         Titreme ve üşüme

·         İştah kesilmesi

·         Nefes almada güçlük

·         Kulak ağrısı

Özellikle bağışıklık sistemi düşük olan kişiler soğuk algınlığı belirtileri daha yoğun ve şiddetli yaşanabilir, hatta enfeksiyon zatürreye de çevirebilir. Bu gibi durumlar yaşanırsa doktora başvurulması gerekir. Doktor da teşhisin ardından başlıca soğuk algınlığı ilaçları ve destekleyici tedavi yöntemleri önerebilir.

SOĞUK ALGINLIĞINA (NEZLE) NE İYİ GELİR?

Soğuk algınlığı ve meydana getirdiği semptomlardan kurtulmak için öncelikle dinlenmek, sıcak sular başta olmak üzere bol sıvı tüketmek, vitamin takviyeleri almak, ıhlamur, ekinezya çayı gibi doğal bitki çayları içmek, havayı nemlendirmek ve sağlıklı beslenmek önemlidir.

Genel olarak soğuk algınlığına iyi gelen yöntemler şöyledir:

·         Su ağırlıklı bol sıvı tüketmek

·         Adaçayı, ekinezya, nane-limon ve yeşil çay gibi sıcak bitki çayları içmek

·         Tavuk suyu veya et suyu çorbası soğuk algınlığına birebirdir

·         Dinlenip, istirahat etmek

·         Buhar solumak ya da sıcak duş almak

·         Burna tuzlu su uygulamak ve gargara yapmak

·         Limon, bal ve karabiber karışımı ile öksürüğü hafifletmek

·         Boğaz pastili alarak boğaz ağrısını yatıştırmak

·         Sarımsak yemek

·         Ballı zencefil ya da tarçınlı ballı süt içmek

·         C vitamini alarak bağışıklığı artırmak

·         Ilık limonlu su içmek

Soğuk algınlığına iyi gelen sıralanan yöntemler şunları içerir:

BOL SIVI TÜKETİN

Soğuk algınlığının neden olabileceği dehidrasyonu engellemek için hastalık boyunca özellikle sıcak olmak kaydıyla bol sıvı tüketimi de gereklidir.

ADAÇAYI, EKİNEZYA, NANE-LİMON VE YEŞİL ÇAY GİBİ BİTKİ ÇAYLARI İÇİN

Ihlamur, ekinezya, zencefil, adaçayı, zerdeçal, limon ve limon çayı, nane çayı, yeşil çay gibi bitki çayları da soğuk algınlığı dönemlerinde rahatsızlık veren semptomların iyileşmesine yardımcı olacaktır.

DİNLENİN VE UYKU DÜZENİNE DİKKAT EDİN

Soğuk algınlığının neden olduğu bağışıklık düşüklüğü ve yorgunluğu giderken hastalık süresince dinlenmek ve uyumak oldukça önemlidir.

TAVUK SUYU VEYA ET SUYU ÇORBASI İÇİN

Tavuk suyu ve et suyunun içindeki vitamin ve mineraller zararlı maddelerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır ve soğuk algınlığı semptomlarını iyileştirir.

SARIMSAK YİYİN

Sarımsak yüksek kükürt içeriği ile vücudun soğuk algınlığı ile mücadele etmesine yardım eder. Sarımsağın içeriğinde ki kükürt vücudun bağışıklık güçlendirici çinkoyu emmesini kolaylaştırır. 

SICAK BİR DUŞ ALIN

Sıcak bir banyo ya da sıcak bir sudan solunacak buhar burun ve boğazdaki kuruluk ve iltihabın azaltılmasına yardımcı olacak soğuk algınlığı semptonlarını iyileştirebilir.

TUZLU SU İLE BURNU TEMİZLEYİN VE GARGARA YAPIN

Tuzlu su sepreyleri soğuk algınlığının sebep olduğu burun tıkanıklığını gidererek, üst solunum yolu enfeksiyonlarının semptomlarını ortadan kaldırmaya yardım edebilir. 

BALLI ZENCEFİL YA DA TARÇINLI BALLI ILIK SÜT İÇİN

Bir tatlı kaşığı bal ve bir çay kaşığı kadar toz zencefili karıştırıp bekletmeden tüketirseniz enflamatuarları önleyebilirsiniz. Yine tarçınlı ballı süt için, 1 bardak ılık süte 1 tatlı kaşığı ya da 1 yemek kaşığı bal ekleyip karıştırın, üzerine toz tarçın serpip içebilirsiniz. Sütün kaynar olmamasına dikkat edin.

BOĞAZ PASTİLLERİ ALIN

Eczanelerden bulunabilecek boğaz pastilleri enfeksiyonları temizleme konusunda etkilidir. Şeker gibi, ağızda emilerek tüketilir.

C VİTAMİNİ İÇEREN BESİNLER ALARAK BAĞIŞIKLIĞI ARTIRIN

Vücuttaki enflamatuarı önlemek ve bağışıklığı güçlendirmek için C vitamini değeri açısından yüksek olan portakal, mandalina, greyfurt, kivi, ananas, çilek ve daha birçok mevsiminde taze meyveyle birlikte limon, kırmızı ve yeşil biber, domates; roka, maydanoz, marul gibi yeşillikler, taze kuşburnu, brokoli, lahana ve ıspanak gibi sebzeler mümkün olduğunca çiğ ya da hafif haşlayarak tüketilebilir.

NANE LİMON KARIŞIMI UYGULAYIN

2 çorba kaşığı kuru nane ile 1,5 bardak su bir cezveye konulur. İçerisine kabuğuyla beraber küçük parçalara ayrılmış yarım limon eklenerek kaynatılır. Kaynayınca süzülerek bardağa boşaltılır ve sıcak olarak tüketilebilir.

LİMONLU SU İÇİN

Ilık su üzerine limon dilimleri ekleyin ve demlenmesini bekleyin. 5 dakika demlendikten sonra tüketin. (memorial.com.tr

Editör: MD MEDYA GROUP_