HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından cevaplanması amacıyla verdiği soru önergesinde Bingöl İl Özel İdaresinde ki usulsüzlük iddialarına vurgu yaptı.

“22 İşlemde Mevzuata Aykırılık Var”

Aydemir, “Bingöl il özel idaresinin Sayıştay 2017 denetimi neticesinde kurumun faaliyet ve işleyişine ait 22 işlemde mevzuata aykırı kusurlu işleyişin olduğunu tespit etmiştir. Kurumun cevaben söz konusu yanlışlıklara tekrar düşmeyeceğini beyan ederek hepsini kabul ettiği görülmektedir. Bu işleyiş neticesinde, kurum hesaplarının güvenirlikten uzak ve birçok konuda kurumun zarara uğratılmasına mahal verilen kayıtların olduğu ve kurum gelirlerinin tahsil edilmeyip kurumu zarara uğrattığı ortaya çıkmıştır.” Dedi.

“Bingöl İl Özel İdaresi Yasayı İhlal Etmiştir”

2007 yılından itibaren 2017 yılı sonuna kadar İller Bankası Anonim Şirketinin sermayesine katılım payı olarak Bingöl İl Özel İdaresinin Genel Bütçe vergi gelirlerinden alacağı paydan 5.597.573,24-TLkesinti yapıldığını belirten Aydemir şunları dile getirdi: “Ancak 2017 yılsonu muhasebe kayıtlarında, Mali Kuruluşlara Yatırılan Sermayeler Hesabında İller Bankası Anonim Şirketindeki ortaklık payı için 4.929.523,60-TL tutarında kayıt yapıldığı tespit edilmiştir. Dolayısı ile 668.049,64-TL sermaye katılım payı ödendiği halde muhasebe kayıtlarına alınmadığı Sayıştay raporundan anlaşılmaktadır. Bingöl il özel idaresi bünyesinde oluşturulan köylere hizmet götürme birliğinin (KHGB) kuruluş amacı, hangi durumlarda para aktarımı yapılacağı ve faaliyet alanı yasalarca belli olduğu halde, Bingöl özel idaresi, 5355 sayılı Kanun'un 18’inci maddesi ihlal ederek KHGB toplam 2.408.488.76.TL. para aktardığı, yine KHGB faaliyet alanına girmeyen işlerle ilgili toplamda 28.544.274,56-TL ihale yapılarak, bu ihaleleri 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun denetiminden kaçırdığı Sayıştay denetim raporundan görülmektedir. Kuruma ait mülkiyetlerinden alınan kira bedellerinin herhangi bir muhasebe kaydına rastlanmadığı. Ve kurumun yasalarca belirtilen birçok gelirlerinin tahsilatlarını yapmadığı görülmekte.”

İç Denetici Atanmadı

Yasal zorunluluk olup, Bakanlar Kurulu’nun 2013/4747 sayılı kararı ile 3 kadro ihdas edilmesine rağmen iç denetici atanmadığına vurgu yapan Aydemir, “Bu tespitlerin sadece bir kısmıdır. Özetle Kurumun, 2017 Sayıştay raporunda da belirtilen kusurlu işleyiş ile ilgili ortaya çıkan olumsuzlukların ne düzeyde olduğunu anlamak için sermaye aktarımları, muhasebe kayıtları karşılaştırılması, 2018 hesaplarına denetlemelerle yaptırım uygulanması ve daha net, şeffaf bir hale getirilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır” ifadelerine yer verdi.

Aydemir, verdiği soru önergesinde şu soruları sordu:

1) Mali kayıtlardaki eksik, hatalı ve anlaşılır olmayan uygulamalar neticesinde kurumun uğradığı zararlara ilişkin önlemleriniz ve müdahaleniz olacak mı?

2) Bingöl il özel idaresinin iller bankası hesaplarındaki borcuna ait farklılık, bir kayıt hatası mıdır, yoksa ödenmiş gösterilip farklı bir amaçla mı kullanılmıştır?

3) Sayıştay denetimi neticesindeki kurum işleyişindeki yasa ihlallerine ilişkin bir yaptırım uygulayacak mısınız?

4) Bingöl il özel idaresini şeffaf bir hale getirilmesi için çalışmalarınız nelerdir?”