Malulen emeklilik nasıl oluyor? Sağlık raporu yüzde kaç olursa malulen emekli olunuyor? Malulen emekli olmak için hangi hastalığı geçirmek gerekiyor? Sağlık sorunlarından dolayı çalışamayanlar nasıl emekli olabiliyor? Sigorta pirim günü kaç gün olursa malulen emekli olunabiliyor? gibi sorular internette en çok araştırılan konular arasında bulunuyor. Sizin için malulen emeklilik şartlarını araştırdık...

Çalışanlar ciddi sağlık sorunları nedeniyle malul duruma geldiklerinde erken emeklilik imkanına sahip olabiliyor. Bu sosyal güvenlik mevzuatı kapsamında değerlendirilen bir durum olup kişinin normal çalışma kapasitesini sürdürememesi halinde devreye giriyor. Sağlık sorunlarından kaynaklanan erken emeklilik genellikle iki ana kategori altında inceleniyor: malulen emeklilik ve engelli haklarına dayalı emeklilik.

ERKEN EMEKLİLİK İMKANINA SAHİP OLAN HASTALIKLAR

Kanser
Epilepsi

Parkinson Hastalığı
Beyin Tümörleri
Behçet Hastalığı

Organ Nakli (kemik iliği hariç)
AIDS
Tüberküloz
Siroz

Zeka Geriliği
Şizofreni
Bipolar Bozukluk
Multipl Skleroz (MS)

Serebral Palsi
Felç
Uzuv Kayıpları
Demans
Görme Kaybı

MALULEN EMEKLİLİK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR

Malulen emeklilik hakkının kazanılması için bazı şartlar bulunmaktadır:

Çalışanın en az 10 yıl süreyle sigortalı olarak çalışmış olması.
1800 günlük prim ödemesi yapmış olması.
Malullük durumunun sigortalı işe giriş tarihinden sonra meydana gelmesi.

Ayrıca maluliyet durumunun malulluk raporu ile belgelenmesi ve emeklilik başvurusu için en az %60 oranında bir güç kaybının bulunması gerekiyor. Bu şartlar doğrultusunda sağlık sorunları nedeniyle malul durumda olan çalışanlar yasal haklarına uygun olarak erken emeklilik imkanından faydalanabilir.

Editör: MD MEDYA GROUP_