Bingöl Sağlık Müdürlüğü Evde Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Merkezi tarafından; Çeşitli hastalıklar nedeniyle evde sağlık hizmeti almaya ihtiyacı olan bireylere, evinde ve aile ortamında, sosyal ve psikolojik danışmanlık hizmetlerini de kapsayan; muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım, takip ve rehabilitasyon hizmeti sunulmakta. 2010 yılı itibari ile yürütülen Evde sağlık hizmetleri kapsamında bugüne kadar Bingöl’de 2 bin 477 vatandaş bu hizmetten yararlandı. Bingöl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada; “ Telefon ile gelen (444 38 33) Evde Sağlık Hizmetleri kapsamında;
-Hastaya, konulmuş olan tanı ve planlanan tedavi çerçevesinde, bulunduğu ev ortamında muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım ve rehabilitasyon hizmetleri.
-Uzun süreli kullanımı sağlık raporu ile belgelendirilen ilaçların reçete edilmesi.
-Tıbbi cihaz ve malzeme kullanımına ilişkin raporların çıkarılmasına yardımcı olunması
-Hastanın ve ailesinin, evde bakım sürecinde üstlenecekleri görevler ile hastalık ve bakım süreçleri hakkında bilgilendirilmesi.
-Gerekli görülen hallerde hastanın ilgili sağlık kuruluşuna ve/veya sağlık kuruluşundan evine nakledilmesi.
Hastaya, evde kullanması gereken tıbbi cihaz ve ekipmanlar konusunda, eğitim ve danışmanlık verilmesi gibi sağlık Hizmetleri yanında AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI HİZMETİ DE VERİLMEKTEDİR.
Yatalak hastalarımıza ve bu hizmetten yararlanan diğer hasta ve hasta yakınlarına umut olan bu hizmetimiz ile Evde sağlık hizmetleri kapsamında yaşam kaliteleri de artmaktadır.
2018 yılı Eylül ayı itibari ile ilimizde 754 aktif Evde Sağlık Hizmetleri kayıtlı hastası olup bu hastalardan Yatağa tam bağımlı hasta sayısı 396’dır. Bu Hastalarımıza yapılan tıbbi tedavilerden bazıları aşağıda sıralanmıştır.
1- Hasta Muayenesi 2997
2- Uzman hekim raporu (İlaç) 12
3- IM enjeksiyon 728
4- İntravenöz ilaç infüzyonu 958
5- Mesane sonda uygulaması 1680
6- Oksijen inhalasyon tedavisi 15
7- Subkutan enjeksiyon 95
8- Sütür alınması 61
9- Yara pansumanı 3569
10- Eğitim uygulamaları 746
11- Tetkik için Kan Alma 178

Evde sağlık Hizmeti sunumundan yararlanmak isteyen yatalak, yaşlı ve çeşitli hastalıklar sebebi ile bu hizmeti almaya ihtiyaç duyun vatandaşlarımızın 444 38 33 telefon numarasını arayarak Merkezi Evde Sağlık Hizmetleri Koordinasyon merkezine kayıt yapmaları gerekmektedir. Merkezi koordinatörlükçe Evde Sağlık Hizmetleri Yönetim Sistemi (ESYS) üzerinden il koordinatörlüğüne yönlendirilen hasta maksimum 15 dk. İçerisinde il koordinatörlüğünce telefon ile aranmakta ve ikamet ile talebi doğrultusunda 24 saat içerisinde evde sağlık hizmeti Birim çalışanlarınca ziyaret edilerek tedavisi uygulanmaktadır.
Evde Sağlık Hizmetine ihtiyaç duyan vatandaşlarımızın bu hizmetten yararlanabilmesi için 444 38 33 nolu telefonu arayarak Evde Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Merkezine kayıt olmaları gerekmektedir.”