Genç İlçesi başta olmak üzere Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa'dan konvoy halinde köye gelen aile men­suplarının bayramlaşması köy mey­danında uzun kuyruklar oluşturdu. Türkçe, Kürtçe ve Zazaca "hoşgel­diniz" yazılı pankart asılan köy mey­danında misafirler için 50 küçükbaş hayvan kesildi, yöresel yemekler ha­zırlandı.

Taziye evinde, misafirhanelerde ve bazı evlerde kurulan sofralarda ye­mekler yendi, uzun süredir görüşe­meyen akrabalar birbirleriyle hasret giderdi. Derikli Mehmet Tan, aile mensup­larının bir asır önce Bingöl'ün Genç ilçesinden göç ederek farklı şehirlere yerleştiklerini söyledi. Çevre illere da­ğılmış akrabaların daha önce başka kentlerde, Mardin'de ise ilk kez bir araya geldiklerini belirten Tan, "Şu anda 5 bin kişi var bayramlaşmada. Derikli Mehmet Tan, aile mensup­larının bir asır önce Bingöl'ün Genç ilçesinden göç ederek farklı şehirle­re yerleştiklerini söyledi. Çevre ille­re dağılmış akrabaların daha önce başka kentlerde, Mardin'de ise ilk kez bir araya geldiklerini belirten Tan, "Şu anda 5 bin kişi var bay­ramlaşmada. Aile olarak birbirimi­ze bağlıyız. Bir sıkıntımız, taziyemiz olur, birbirimize destek oluruz. İyi günümüzde dar günümüzde hep­sinde beraberiz” dedi.

Bingöl Seyfan Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Açıkbaş ise aile büyüklerinden edindikleri bilgi­leri göre, yüzyıldan fazla bir zaman önce köylerinden başka illere göç ettiklerini kaydetti.

Açıkbaş, daha önce aile mensup­larıyla farklı yerlerde bir araya gel­diklerini dördüncü buluşmalarını ise davet üzerine Derik ilçesine bağlı Dikmen köyünde yaptıklarını dile getirdi.

Bir atanın torunları olarak örf, adet ve kültürlerini yaşatmaya gayret et­tiklerini vurgulayan Açıkbaş, "Biz ırk için buraya gelmedik. Evvela İs­lam kardeşliği için geldik, sonra da soydaş olduğumuz için geldik. Bir­likte rahmet, bereket vardır. Ümit ediyoruz ki bu geleneğimiz burada da Bingöl'de de diğer illerde de bir hayra vesile olur” ifadelerini kullandı.