Solhan Eğitim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Bayar, Solhan’da Sağlık Meslek Lisesi’nin açılması talebi ile ilgili bir açıklamada bulundu.
Açıklamasında; “Çağdaşlaşmanın gereği olan sosyo-ekonomik kalkınmanın sağlanması ve yürütülmesinde, toplumun sağlıklı olmasının önemi büyüktür.” diyen Bayar, “Sağlıklı bir toplum oluşturmakta en önemli faktör, tıp teknolojisinin gerektirdiği bilişsel, duyuşsal ve devinişsel davranışları kazanmış bireylerin yetiştirilmesidir. Bu da oldukça zaman alan programlı bir çalışmayı ve süreci gerektirmektedir. Bütün bunların sağlanmasında en etkin ve temel faktör hiç kuşkusuz, eğitimdir. Bireyde davranış değiştirme yüzeysellikten uzak, planlı ve programlı bir şekilde yapılmalıdır. Bireyde geliştirilmesi planlanılan davranışlar eğitim programlarıyla sağlanabilir. Eğitim programları çağdaş gelişmeleri, memleket gereksinimleri, bireylerin istek ve yetenekleri doğrultusunda geliştirilmelidir. Bu doğrultuda, eğitimin daha etkili ve verimli bir hâle gelmesini istiyorsak eğitimin sınırlarını ilçemiz ihtiyaçları doğrultusunda genişletmeye olanca gücümüzle uğraşmalıyız.” dedi.
“Yardımcı Sağlık Personeli Yetiştirilmesi Görevi Sağlık Meslek Liselerine Verilmiştir”
“Toplumumuzun sağlıklı bir biçimde varlığını sürdürebilmesi için gerekli sağlık hizmetlerinin etkin olarak yapılması, hekim kadar iyi yetişmiş yardımcı sağlık personelini de gerektirmektedir.” İfadelerini kullanan Bayar, “Toplumsal kalkınmaya uyumlu olarak gelişen sağlık hizmetlerinin gerektirdiği yardımcı sağlık personelinin yetiştirilmesi sağlık meslek eğitiminin başlıca hedefidir. Bu yardımcı sağlık personeli yetiştirilmesi görevi sağlık meslek liselerine verilmiştir. Bununla beraber, 04.07.2012’de kabul edilen 6354 sayılı yasaya, geçici bir madde eklendi. "Üniversitelerin hemşirelik programlarında ülke ihtiyacını karşılayacak yeterli kontenjanlar oluşturulmak üzere bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 5 yıl süre ile sağlık meslek liselerinin hemşirelik programlarına öğrenci alınmasına devam olunur ve bu programlardan mezun olanlara hemşire unvanı verilir." Yapılan bu yasal düzenleme ile 2017 yılına kadar sağlık meslek liselerinin hemşirelik bölümüne yaklaşık 13.000 öğrenci alınacak ve bu öğrencilerin büyük bölümü kamu ya da özel sektörde iş bulabilecek. Buna göre yaklaşık 7-8 yıl daha lise mezunu hemşireler görev yapacak. Bu doğrultuda hemşire açığının 200 bine yaklaşması, Milli Eğitim Bakanlığı'nı harekete geçirmiş ve 2012 yılında, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, 339 Anadolu Sağlık Meslek Lisesi’nde Hemşirelik bölümünün açılmasını kararlaştırmıştı. Buna göre daha önce hemşirelik bölümü bulunan okullar, önceki kontenjanlardan az olmamak kaydıyla öğrenci alacak.” şeklinde konuştu.
“Sağlık Meslek Lisesi Mezunları; Hem Özel Hem Resmi Sağlık Kuruluşlarında Kolaylıkla İş Bulabilmektedir”
Bayar, “Mayıs 2012’de Balıkesir’de düzenlenen Sağlık Hizmetleri Değerlendirme Toplantısı’nda, Eski Sağlık Bakanı Sayın Recep Akdağ’ın yaptığı açıklamada: “...Bu ülkede sağlık çalışanlarının sayısı maalesef yetersizdir. Bunu artırmak için hükümetimiz döneminde çok ciddi adımlar attık ama bu geçmişten gelen bir yüktür…” Konuşmasının ilgili kısmını yorumladığınızda, sağlık alanında çalışan ihtiyacı %50 civarında olduğunu görebilirsiniz. 2012 yılında yapılan bu değerlendirme 2015 yılına girdiğimiz şu günlerde aynen geçerliliğini korumaktadır. Bu durum son birkaç yıldır yapılan istişarelerin halen sözde kaldığını da ayrıca göstermektedir. Kabul, ülkemizde sağlık alanında çok büyük ilerlemeler kaydedildi. Ancak bu durum, geniş imkânların açılmasına, sağlık meslek lisesi mezunlarına yoğun talep olmasına sebep oldu. Sağlık Meslek Lisesi mezunları; hem özel hem resmi sağlık kuruluşlarında kolaylıkla iş bulabilmektedir. Ayrıca isteyen öğrenciler; yüksek öğrenime devam etme şansına da sahipler. Aynı zamanda hem çalışıp kazanarak hem de okuyarak eğitimlerine devam edebilirler. Yüksek öğrenime devam etmek için girilen sınavlarda ek puan şansı da öğrenciler için ayrı bir avantaj. Sağlık Meslek Liseleri’nde mevcut tüm bölümler; hem günümüzün hem de geleceğin popüler ve aranılan mesleklerini oluşturur. Bu durum; sağlık meslek lisesi mezunlarını diğer iş alanları arasında ön sıralara taşıyarak, ayrıcalıklı kılmaktadır. Yukarıda belirtilen durumları göz önüne aldığımızda, sağlık alanındaki ihtiyaçları ve ayrıcalıklı hususları yüzlerce örnekle sıralamamızın mümkün olduğunu görmekteyiz.
Yıllardır hak ettiği seviyeye, onca uğraşa rağmen ulaşamayan güzel ilçemiz Solhan’ın en büyük sıkıntısından biri de, kaliteli ve iyi yetişmiş öğrencilerimizin ihtiyaç duyulan eğitim kurumları mevcut olmadığından çevre illerde öğrenimlerine devam etmeleri ve devamında ciddi sıkıntılar yaşamalarıdır. Anadolu Lisesi türünde okullara yerleşebilmeleri için yeterli puana sahip olan öğrencilerimizin çevre illerdeki okullara kayıt yaptırdıktan bir süre sonra, Solhan Sabiha Bahçıvan Anadolu Lisesi’ne kayıt aldırmaya çalışmaları bu durumu açıklayıcı bir örnektir.” İfadelerini kullandı.
“Solhan Sağlık Meslek Lisesi; Bir İstek Değil, Olmazsa Olmaz Bir İhtiyaç Olarak Görülmeli…”
Bayar, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Her yıl ilçemizden mezun olup sağlık meslek lisesine yerleşen öğrenci sayımız, toplam öğrenci sayısının 1/3’ü oranında olup, ortalama 30-40 öğrenci civarındadır. Yani, yeterli imkâna sahip olunması durumunda dışarıdan hiç öğrenci alınmasa dahi ilçemizdeki öğrenciler, ilçemizde açılması halinde Sağlık Meslek Lisesi kontenjanlarını doldurabilecek seviyededir. Ki, Bingöl ve çevre illerden gelen öğrencilerin de eklenmesiyle sağlık alanında yetişebilecek kalifiyeli eleman potansiyelini ve sosyo-ekonomik getirilerini varın siz düşünün. Sağlık Meslek Lisesi’nin açılması ve Devlet Hastanesi eski hizmet binasının da bu eğitim kurumu için tahsis edilmesi, Solhan halkı tarafından yıllardır her fırsatta dile getirilen en büyük istektir. Bu uğurda yıllardır gerekli mercilere başvurular yapıldı ve yapılmaya da devam edilecektir. Solhan’ın yıllardır dile getirdiği bu önemli istek, Solhan Sağlık Meslek Lisesi’nin açılmasını zorunlu kılmaktadır. Solhan Sağlık Meslek Lisesi’nin, artık bir istek olarak değerlendirilmemesi ve olmazsa olmaz bir ihtiyaç olarak görülmesi, ilçemiz geleceği adına parlak bir adım olacaktır. Bu uğurda verilecek her tür çaba Solhan’a verilen değerin göstergesidir. Bu uğurda herkesin sorumluluk alarak bu meselenin çözümü için gayret göstermesi, Solhan’ın yararınadır.”

 

Editör: TE Bilisim