Bingöl Haber Merkezi - On binlerce mağduru ve ekonomiye verdiği milyarlarca liralık zararlarıyla 28 Şubat darbesinden bahsediyoruz. 28 Şubat süreci, 28 Şubat 1997'de yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sonucu açıklanan kararlarla başlayan ve irticaya karşı olduğu iddia edilen, ordu ve bürokrasi merkezli süreç. Türkiye siyasi tarihine geçen kararlar ve kimilerince bir dönüm noktası olan bu kararların uygulanması sırasında Türkiye'de siyasi, idari, hukuki ve toplumsal alanlarda yaşanan değişimlere neden olan bir süreçtir.

‘28 ŞUBAT İSLAMİYET’E YAPILAN BİR DARBEYDİ’

O dönem Bingöl’ün Genç İlçesinde Milli Gençlik Vakfında görev yapan Bingöl Din Görevlileri Derneği Başkanı Rauf Savaç, o günleri anlatırken bir hayli duygulanıyor. Yaşanan süreci İslamiyet’e yapılan bir darbe olarak belirtti.

‘DİNDAR BİR NESİL YETİŞMESİNİ İSTEYEN RAHMETLİ ERBAKAN’A YAPILAN DARBENİN ADIDIR 28 ŞUBAT’

Savaç, “28 Şubat bu memlekete veyahut devlete karşı yapılan post modern bir darbe değildi. O süreçte Ben Genç İlçesi’nde Milli Gençlik Vakfında görev almaktaydım. O dönemde de Rahmetli Necmettin Erbakan başbakanlık yapıyordu. O süreçte kendisi en çok mağdur olanlardan biriydi. Dindar bir Türkiye, dindar bir gençlik ve dindar bir nesil yetişmesini isteyen rahmetli Erbakan’a yapılan darbenin adıdır 28 Şubat” ifadelerini kullandı.

‘O DÖNEM TUTUKLANANLARIN ÇOĞUNUN HALA CEZAEVLERİNDE’

‘O tarihte 7 yaşında ki bir çocuktan tutunda 70 yaşında ki insanlarımıza çok zulümler yapıldı’ diyen Savaç, “Camiler, Kur’-an Kurslarımız ve medreselerimiz kapatıldı. Bizi en çok üzen ise o dönem tutuklananların çoğunun hala cezaevlerinde olmasıdır. Biz 28 Şubat’ı bu ülkenin zihninden ve tarihinden tamamen silmek istiyor isek, özellikle zulüm ve hakarete uğrayan o insanların bir an önce cezaevlerinden çıkmaları gerekiyor. Aksi takdirde bu insanlarımız ve Müslüman kesim diyemez ki çok şükür 28 Şubat’ın izlerini sildik. Hatırlayanlar iyi bilir o dönemde 28 Şubatçıların sıkça kullandıkları bir laf vardı; 28 Şubat Darbesi Bin yıllık bir operasyondur. Ama Allah’ın da bir hesabının olduğunu unuttular tabi. Bırakın Bin yılı 1 yıl dahi geçmeden çökmeye başladı çünkü bu ülkenin %99’u Müslüman bir ülkedir. 28 Şubat’ta birinci hedef dini dersler veren, medreselerde bulunanlar ve İmam Hatip okuyanlardı. Aslında hedef tam manasıyla İslam dini idi” diyerek zulüm dolu o günleri anlattı.

‘İSLAM BİTİRİLMEYE, KUR’AN YASAKLANMAYA ÇALIŞILDI’

İmamlık yaparken irticai faaliyette bulunduğu gerekçesiyle önce sürgüne gönderilen ve ardından tutuklanarak 5 yıl cezaevinde yatan İmam Hatip Zeki Dinç, “İmam hatip olarak Bingöl’ün Genç ilçesinde göreve başladıktan 5 yıl sonra 1994 yılında cami cemaatine ve Kur'an kursu öğrencilerine dini konularda ders vermek suretiyle irticai faaliyette bulunduğum gerekçesiyle gözaltına alındım. Bu bir bezdirme, korkutma ve sindirmeydi ama ben her defasında 'Allah'tan başka kimseden korkmuyorum, Allah bana ömür verdiği sürece hizmetime devam edeceği” dedi.

‘KUR'AN KURSLARIMIZ, MEDRESELERİMİZ KAPATILDI’

Yaşadığı mağduriyeti anlatan Dinç, konuşmasına şöyle deva etti: “Diyarbakır DGM tarafından tutuklama kararım çıkarıldı. O zaman çocuklarım ilkokula gidiyordu, 4 çocuk babasıydım, mağdur edildim ve 5 yıl suçsuz yere cezaevinde yattım. Kollarımız kırıldı, şehit edilen arkadaşlarımız oldu. Zindan sürecini yaşayan birçok arkadaşımız onların eliyle bu zulümleri tattı. Bunları çok iyi biliyoruz. Allah şahittir ki en ağır işkenceleri, zorlukları o gün din görevlileri yaşadı. Bütün Kur'an kurslarımız, medreselerimiz kapatıldı. Adeta bu bölgede İslam bitirilmeye, Kur'an yasaklanmaya çalışıldı. Şuanda maddi olarak hiçbir şeye ihtiyacım yok ama caminin önünden, Kur'an kurslarının ve medreselerin önünden geçtiğim zaman gönlüm bana hep şunu haykırıyor. Rabbim bir gün bana nasip ederse tekrar bu hizmete dönersem sabahtan akşama kadar o talebelerin içinde Kur'an derslerini vermeye, iman hakikatleri noktasında hizmet etmeye devam edeceğim. Temennim, dileğim budur.”

‘MÜSLÜMANLAR O DÖNEMDE BÜYÜK BİR HAKARETE VE ZULME UĞRADILAR’

28 Şubat mağdurlarından olan Memur Sen Bingöl İl Başkanı Mücahit Çelik ise, “Ne yazık ki tarihimizde 28 Şubat gibi talihsiz bir gün var. Özellikle o dönemde işin farkında olanlar bilirler ki Müslümanlar o dönemde büyük bir hakarete ve zulme uğradılar. Ben bir İmam Hatip mezunu ve Müslüman olarak o dönemi hatırlayınca çok duygulanıyorum çünkü Müslüman olarak iki kişinin bir araya gelip konuşması çok zordu. Çok büyük ızdıraplar yaşadık ve bununla birlikte Din görevlisi olarak vaazlarımız ve hutbelerimiz büyük bir baskı altındaydı ama biz doğru bildiğimizi anlatmakta çekinmedik hiç ve dinimizin emrini anlatmaya gayret ettik. O dönemde en çok acıyı yine biz İmam Hatipliler yaşadık. Binlerce öğrenciyi içinde barındıran İmam Hatip Liselerinde okuyanların sayısı 80’e düştü. O dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan hocamıza çok baskılar yapıldı ve attığı her adımda karşısına ciddi sıkıntılar çıkardılar. O gün bizlere zulmü yaşatanların bugün esemeleri bile okunmuyor ve zulüm karlıklarıyla anılıyorlar. Tekrar o eski günlere dönmeme adına Müslüman kardeşlerimizin her zamankinden fazla birlik ve beraberliğe ihtiyacı vardır” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim