HÜDA-PAR Bingöl İl Başkanlığı, “3 Aralık Dünya Engelliler Gününü vesilesiyle engelli kardeşlerimize huzurla yaşayabilecekleri engelsiz bir dünya kurabilmeyi, hak ettikleri saygı ve sevgiyi onlardan esirgemeden varlıklarıyla hayatımızı anlamlandırabilmeyi Yüce Allah'tan dileriz.”

HÜDA-PAR Bingöl İl Başkanlığı 3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle yazılı açıklamada bulundu. Açıklamada herkesin gündelik hayat içerisinde bir engelli adayı olduğuna dikkat çekildi. Engellilere yönelik parti programlarında da yer verdikleri taleplerin yinelendiği açıklamada, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle yeniden gündeme gelen engelli vatandaşların sorunlarının çözülememiş olmasının gerek toplumun gerekse de idarecilerin önünde duran büyük bir eksiklik olduğunu ve toplum olarak bu hususun üzerinde durulması ve hassasiyet gösterilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Açıklamada; “Kişinin engellilik durumu bir imtihandır ancak sadece engellilik değil, bütün hayat bir imtihandır. İnsanın bu dünyada sahip olduğu ve mahrum kaldığı her şey, başına gelen iyi ve kötü her olay, imtihanın bir parçasıdır. İnsanın var oluş amacına yönelik bir sınanma gerçekleşmesidir. Zorlukla imtihan edilmek insanı bu dünyada daha olgun ve bilge kıldığı gibi, bu şekilde imtihan edilenlerin ahiretteki mükâfatı da farklıdır” denildi.

Ülke genelinde 9 milyon olan engelli sayısının Bingöl’de 6 bin olduğunun belirtildiği açıklamanın devamında, Allah’ın insanı en mükemmel varlık olarak yarattığı hatırlatılarak, " İnsan öyle şereflidir ki; insanı yeryüzünde kendisinin halifesi olarak nitelendirmiş ve bütün mevcudatı onun istifadesine vermiştir” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın sonunda hatırlatma amacıyla HÜDA-PAR’ın parti programında engellilere yönelik yer alan talepler şöyle sıralandı:

-Bedensel veya zihinsel engelinden dolayı hiçbir bireye ikinci sınıf insan muamelesi yapılmasına izin verilmemesi gerektiğini belirtmek isteriz.

-Engelli vatandaşların kamu hizmetlerinden eşit şekilde yararlanmaları ve kimseye muhtaç olmadan toplumsal yaşama katılımları için gerekli koşulları yerine getirmek devletin temel görevleri arasındadır.

-Yerel yönetimlerle işbirliğine gidilerek, engelli vatandaşların rahatça erişebilecekleri şekilde kentsel alanların, işyerlerinin, kamu ve özel bina giriş ve çıkışlarının düzenlenmesi gibi yapısal önlemler alınmalıdır. Bunun için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

-Engellilere ayrılan otopark yerlerinin yetersizliği göz önünde bulundurularak sayıları arttırılmalıdır.

-Engelli vatandaşların sosyal yaşamlarını devam ettirirken hayatlarını kolaylaştırma amacıyla toplu taşıma istasyonları ve araçları revize edilmelidir.

-Engelli vatandaşların toplumla bütünleşmelerini ve çalışma hayatına katılmalarını teşvik edici düzenlemeler yapılmalıdır. Engelli vatandaşların kamu sektöründe ve özel sektörde istihdamını zorunlu kılan yasaların etkin bir biçimde uygulanması sağlanmalıdır.

-Engellilere yönelik konut projeleri geliştirilmelidir.

-Engelli olmanın getirdiği ek külfetlerden dolayı engelli maaşında iyileştirmeler yapılarak, evde bakıma muhtaç tüm engellilere aylık yardımlar yapılmalıdır.

Editör: TE Bilisim