Türkiye’den de izlenen güneş tutulmasının dün saat 9.40’da başladı. 13.50’ye kadar sürdü. Bingöl'de yoğun yağıs nedeniyle tutulma izlenemedi.

2015 yılının en önemli gök olaylarından tam güneş tutulması dün yaşandı. Türkiye’den parçalı gözlenen tutulma saat 09.40’ta başlayıp 13.50’ye kadar sürdü. Bingöl’de olduğu gibi Pek çok kentte bulutlar nedeniyle tutulma izlenemedi.

BİNGÖL’DEN İZLENEMEDİ

Ay'ın yörünge hareketi sırasında dünya ile güneş  arasına girmesiyle gerçekleşen güneş tutulması, Bingöl’de bulutlu hava  nedeniyle izlenemedi.

DEPREMLE BİR İLGİSİ YOK

Bilimsel çalışmalar açısından tutulmayı izlemenin önemli olduğunu  vurgulayan İÜ Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr.  Türker  Özkan, "Tutulmaların zamanını hesaplayan bilimsel altyapıya sahibiz.  Zaman zaman deprem, tsunami ve kıyamet senaryoları gibi birtakım dedikodular  duyuyoruz. Tutulmanın bunlarla alakası yok. Aralarında  bir ilişki olsaydı  şimdiye kadar ortaya çıkardı" diye konuştu.

 Özkan, tutulmanın manyetik etkilere yol açamayacağını, bunun Ay'ın  yörüngesindeki hareketinden kaynaklanan bir olay olduğunu, ışığın dünyaya biraz  daha az geldiğini, insan gözünün de bunu fark edemediğini kaydetti. Manyetik etkilerle kutup ışıklarının meydana geldiğini ancak insanlara  etki yapabilecek bir durum olmadığını vurgulayan Özkan, tutulmaya özel  filtrelerle ve gözlüklerle bakılması gerektiğini kaydetti.

Editör: TE Bilisim