Peygamber Sevdalıları Platformu tarafından Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Elbaşı (Kasmon) köyünde düzenlenen Kutlu Doğum etkinliğinde kurtuluşun Kur'an ve sünnete uymakla mümkün olacağı vurgusu yapılarak Hz Muhammed'in tesis ettiği kardeşliğin altı çizildi.

Peygamber Sevdalıları Platformu'na üye derneklerden Çağrı-Der tarafından organize edilen program, Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı, mevlithanların Mevlid-i Şerif okumasıyla devam etti.

Daha sonra, Bingöl İlahi Grubu ve Solhan Çağrı-Der Kız İlahi Grubu tarafından ilahiler seslendirildi.

Programda bir konuşma yapan İlahiyatçı Cihan Üzer, “Her sene bir tema altında Peygamber Efendimizi anlatıyoruz. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) dünyaya teşrif etmeden önce dünya kapkaranlık bir çağı yaşıyordu insanlık kendi şuurunu kaybetmişçesine taşlara tapıyordu. Kız çocuklarını diri diri toprağa gömüyordu. Kan davalarıyla neredeyse birbirlerini soyunu kurutuyordu. Güçlü olanlar güçsüzleri eziyor. Fakirlerin alın terinden zenginler saltanatlarını sürüyordu. Böyle bir mekân ve zamanda Allah’u Teâlâ, Hz. Muhammedi’i insanlığa bir kurtuluş ve yol gösterici olarak gönderdi.” diye belirtti.

“Onun gelmesiyle kurumuş dallar yaprağa durdu”

Konuşmasına devam eden Üzer, şunları söyledi: “Hz Muhammed’in gelişiyle ölmüş gönülleri ve yürekleri canlandırdı. Kurumuş dallar yaprağa canlandı. O'nun kokusunu alan bir daha ondan kopmuyordu. İşkencelerden geçiliyorlardı, vuruluyorlar, dövülüyorlar, sövülüyor sokak sokak gezdiriliyorlardı. Sımsıcak çöllerde koca koca kayalar üzerlerine koyuluyorlardı ama asla ve asla o kokuyu terk etmiyorlardı. Allah’tan başka ilah yok deyip haykırıyorlardı. Bunu gören diğer insanlar da o kokuya koşmaya başladılar ve insanlar yavaş yavaş Peygamber Efendimizin etrafında toplanıp onun getirdiği inancı kabul etmeye başladılar. Fakat o dini kabul eden insanlar bir canavar gibi kendi kız çocuklarını diri diri toprağa gömerken, Efendimizin gelmesiyle birden bire faklı bir ruha bürünüp, merhamet ve şefkat timsali oldular.”

“Peygamber efendimizin tesis ettiği kardeşlik yeryüzünde eşine daha rastlanamadı”

Hz Muhammed'in Müslümanları kardeş ilan ettiğini söyleyen Üzer, "O gün Mekke’de zenginler ayrıydı, köleler ayrıydı. Köleler insan yerine koyulmuyordu. Köleler neredeyse hayvan gibiydi pazarlarda satılıyordu. O köleler Peygamberimizin o güzel davasını gördüğü zaman Peygamberimizin o davasına koştular. Müslüman oldular. Peygamber, o zincirleri kırmak için kölelerle efendileri birbirleriyle kardeş kıldı. Peygamber, Müslümanları kardeş ilan etti. Mekke’de Müslüman olan köleler ile Müslüman olan efendileri kardeş kılmış. Medine’de oluşan Ensar ve Muhacir kardeşliğine dünya böyle bir kardeşliğe şahit olmadı, böyle bir kardeşliğe şahit olmayacaktır.” şeklinde konuştu. Sık sık tekbir ve salavatların çekildiği program, yapılan dua ile son buldu.

Editör: TE Bilisim