HABER: SÜRMANŞET HABER MERKEZİ

Bingöl Valiliği tarafından Sağlık Müdürlüğü karşısında yapılan Kadın Emek Çarşısı ilgisizlik nedeniyle istenilen verim alınamadı. Dün tekrar hayata geçirilen çarşıya ilgi gösterilip gösterilmeyeceği merak ile bekleniliyor.

Valilik ve Bingöl Belediyesi’nin iki defa çarşının aktifleşmesi için yaptığı girişimlerde olumlu sonuç vermedi. 18 işyeri ve bir idari binadan oluşan Kadın Emek Çarşısı’ndaki dükkanlarda el işi ürünlerin dışında ilgi çekecek ve çarşıyı cazip hale getirecek sektörlerde işletmeler açılmadığı için açılıştan kısa bir süre sonra kapanmak zorunda kalındı.

DÜKKÂNLAR GİRİŞİMCİLERE ÜCRETSİZ TAHSİS EDİLDİ

Bingöl Valiliği tekrar bir girişimde bulunarak Kadın Emek Çarşısı’ndaki 15 işyerini ücretsiz olarak kadın girişimcilere, 3 işyerini ise Belediye, Halk Eğitim Merkezi ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na tahsis etti.

DOĞRU SEKTÖRLER BELİRLENMELİ

Kadın istihdamını arttırmak ve kadınların kendi imkanları ya da çeşitli kurumların bünyesinde ürettikleri ürünlerin pazarlanmasını sağlamak, bu ürünlerin markalaşarak ticarileşmesini sağlamak amacıyla kurulan Kadın Emek Çarşısı’nın bir türlü istenen verimin alınmaması çarşıdaki sektörlerin doğru planlanmamasından kaynaklandığı belirtiliyor. Doğru bir planlama ile belirlenecek olan sektörler sayesinde çarşının halk tarafından ilgi görmesi ve bu sayede ticaretin sürdürülebilirliğinin sağlanması gerekiyor.

HALKIN İHTİYAÇ VE TALEPLERİ GÖZ ÖNÜNE ALINMALI

Çarşının tekrar kurslarda üretilen ürünlerin satışı için tahsis edilmesi önceki akıbetleri kaçınılmaz kılıyor. Kadın Emek Çarşısı’nın üçüncü girişiminde aynı mantıkla yürütüleceği ve iş yerlerinin halkın ilgisini çekmeyen elişi ürünleri ile doldurulacağı görülüyor. Ticaret arz ve talep meselesi olduğu için ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak çarşının dizayn edilmesi gerekiyor. Tabiki el sanatları gibi ürünler sergilenecek ama bunların yanında çarşıya ilgi getirecek sektörler de olmalı.

ET KOMBİNASI MAĞAZA AÇMALI

Kadın Emek Çarşısı şehrin ihtiyaçları ile vatandaşın ilgi duyduğu alanlar dikkate alınarak dizayn edilmelidir. Örnek olarak Et Kombinası satış mağazasının açılması bu çarşıya olan ilgiyi arttıracaktır. Bu sayede çarşı sürekli ziyaretçi çekebilecek.

TANDIR EVİ

Bingöl’de yaygın olarak tüketilen yöresel tandır ve tok (sac) ekmeği de tahsis edilecek olan dükkanlarda imal edilerek halka sunulmalıdır. Yine bir başka mağaza Bingöl’ün yöresel sörina pel, keldoş vb. gibi tatlarının satışına tahsis edilebilir.

BİNGÖL BALI VE BİNGÖL KAVURMASI

Türkiye’de marka olan Bingöl Balı, Bingöl Kavurması gibi ürünlere de ayrı ayrı mağaza tahsis edilebilir. Ayrıca şarküteri ve aktar ile çarşı daha fazla ilgi çekebilir.

ORGANİK SÜT ÜRÜNLERİ MAĞAZASI

Halkın en fazla rağbet gösterdiği organik ürünler için de bir mağazanın tahsis edilmesi gerekiyor. Sürekli ihtiyaç duyulan günlük organik süt, ayran ve köy yoğurdu içinde bir mağaza tahsis edilmelidir.

ORGANİK SEBZE VE MEYVE MAĞAZASI

Çarşının daha cazip hale getirilmesi için dönemsel olarak organik sebze ve meyvelerinde yer aldığı bir mağaza tahsis edilebilir ayrıca bir başka mağazada da Bingöl’de üretilen ceviz, pestil ve pekmez gibi ürünlerin satıldığı bir mağaza açılabilir.

Sektörel bazlı doğru bir planlama ile Kadın Emek Çarşısı cazip hale getirilebilir ve alışverişin sürekli hale getirilmesi sağlanabilir.