Bingöl Haber Merkezi - Bingöl’de etkili olan ağır kış şartları ve dondurucu soğuklar ile birlikte vatandaşlar, soğuk algınlıkları ile gribal enfeksiyon vakalarından korunmak için kentte ki aktarların yolunu tutuyor. Vatandaşlar, kimyasal ilaçlara alternatif olarak bitkisel ilaçları tercih ediyor.

Bingöl’de bitkisel ilaçların satıldığı aktarlarda, soğuk havaların etkili olmaya başlamasıyla hareketli günler yaşanıyor. Doğal bitki ve ilaçların bulunduğu aktarlarda soğuk havalarla ile birlikte satışlarda yaşanan artışlar, esnafı memnun ediyor.Vatandaşların kış aylarında en çok soğuk algınlığına yakalandığını belirten Aktarcı Muhammed Gürses, ıhlamur, tarçın, karanfil ve kuşburnu karışımıyla yapılan kış çaylarının en çok ilgi gördüğünü belirtti.

Soğuk havaların beraberinde çeşitli hastalıkları da getirdiğini belirten Gürses, söz konusu hastalıkların en başında solunum yolu ve gribal enfeksiyonlar geldiğini söyledi. Gürses, “Bulunduğumuz dönem itibariyle sonbahar mevsiminden kış mevsimine yavaş yavaş geçerken soğuk algınlığı vakalarında görülen artış vatandaşlarımızı bitkisel ilaçlara yönlendiriyor. Her yıl olduğu gibi bu dönemde bitkisel ilaçlara rağbet geçen zamanların aksine biraz daha fazla oluyor. Buna isnaden dükkânımızı tercih eden müşterilerimizin tercih ettiği ürünler en çok bilinen ve tercih edilen ıhlamur, narçiçeği, ada çayı. Yani gündemimize yeni giren ürünler okaliptüs olsun avokado, ekinezya son dönemde rağbet gören ürünler. Bu ürünler genellikle solunum yolu enfeksiyonları, gribal enfeksiyonlardan kaynaklanan rahatsızlıklar için kullanılmakta. İşyerimize gelen müşterilerimiz az önce saydığım ürünleri talep etmekteler” dedi.

 AŞIRI KULLANIMA DİKKAT!

Her üründe olduğu gibi bitkisel ürünlerinde aşırı kullanımının da zararlı olduğunu belirten Gürses, “Mevcut tıpta kullanılan ilaçlarda olduğu gibi alternatif tıpta kullanılan ilaçlarında aşırısı zararlı. Bunu bizlerde gelen müşterilerimize tavsiye etmiyor ve bu konuda gerekli uyarılarda bulunuyoruz. Zaten günümüz şartlarında çoğu insanımıza baktığımız da ilaçların yapıcı özelliğinin olduğu kadar yıkıcı özelliğinin de olduğu kanısında. Bu gerçeği idrak eden vatandaşlarımız genelde alternatif tıpta dediğimiz bitkisel ilaçlara meylediyor” diye konuştu.

IHLAMUR, ÇEYREK ALTINLA YARIŞMAKTA!

Kış ayının vazgeçilmez içeceklerinden bir tanesi olan Ihlamurun kilosunun çeyrek altınla hemen hemen eş değer fiyatta olduğunu belirten Gürses, “Ihlamurun kilosu yaklaşık olarak şu sıralar Çiçek ıhlamurun kilosu 150 TL'yi buldu. Yani bir çeyrek altın fiyatıyla eşdeğer.

Avrupa’da, halk arasında yüzyıllardır çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan ıhlamur, Tilia olarak bilinen ıhlamur ağacından elde edilir. Ihlamur çayı, geleneksel olarak sinirleri yatıştırmak ve kaygı giderici olarak kullanılmakla birlikte Gribal enfeksiyon hastalıklarının vazgeçilmez ürünlerinden biri. Ihlamur ağacı oldukça hızlı büyür ve 15-25 metre uzunluğa erişebilir. Sağlığa faydalı ve çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan bölümü ise sarı-beyaz renklerde açan çiçekler ve yapraklarıdır. Çiçekler, bahar aylarında açar ve bu mevsimde toplandıktan sonra kurutulur. Kalp şeklindeki bu çiçekler 5-10 santim uzunluğa kadar büyür. Ihlamur ağacı kabuğu gri, yumuşak ve liflidir. Çiçeklerinde bulunan yağ sayesinde aromatik bir tadı vardır. Kurutulmuş çiçekleri ise hafif tatlı ve yapışkandır. Tüm bunların yanında ıhlamur bitkisi ya da çayı, birçok konuda insanlara fayda sağlamaktadır. Bu faydalardan bazılarını sıralayacak olursak; Ihlamur, terlemeyi teşvik eder, ateş düşürür, öksürüğe iyi gelir, gribe ve nezleye iyi gelir, migren ağrılarını hafifletir, kaygıyı azaltır, stresi azaltır ve rahatlama sağlar, ishal tedavisinde kullanılır, kan basıncını düşürür, karaciğer rahatsızlıkları tedavisinde kullanılır, damar sertliğine karşı kullanılır, sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar, kas spazmlarını giderir, safra kesesi rahatsızlıklarına karşı kullanılır, boğaz ağrısını alır, hazımsızlığa iyi gelir, çarpıntıyı giderir, toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Evet, gördüğünüz gibi ıhlamur bitkisi tam bir şifa kaynağıdır” ifadelerini kullandı.

KİMYASAL İLAÇLAR YERİNE BİTKİSEL İLAÇLAR TERCİH EDİLİYOR

Bingöl’ün Genç ilçesindede soğuk algınlığından korunmak isteyen vatandaşlar, aktarlara akın ediyor. Beş yıldır Genç ilçesinde şifalı bitkiler satan Nurs Lokman Hekim Şifalı Bitkiler işletmecisi Halit Olcay, gribal enfeksiyonlardan korunmak için hazırladığı bitki karışımını satışa sunuyor.

Bitkilerin her türlü gribal hastalığa iyi geldiğini belirten Olcay, “Her bitkinin kendine göre soğuk algınlığına karşı vücudun direncini artırılmasına yönelik faydaları vardır. Vatandaşlarımız hastalıklardan korunmayı ilaçlı tedavilerden çok bitkisel ürünler kullanmayı tercih ediyor. Son günlerde artan soğuk hava nedeniyle vatandaşlarımızın aktarlara olan talebi arttı. Gribal enfeksiyonlar için hazırladığımız bitki karışımlarımızı vatandaşlarımıza tavsiye ediyoruz. Bize gelen vatandaşlarımız cüzi bir ücret ödeyerek bitkisel ürünlerden yapılan karışımlardan alarak soğuk algınlıklarına karşı kendilerini korumaya çalışıyor” şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilisim