Ankara’da 5-8 Mayıs 2016 tarihlerinde Ankara Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan ikinci Bingöl Tanıtım Günleri’nin tanıtımı için BİNYAR yöneticileri ve basın temsilcileri bir araya geldi. Toplantıda gerçekleştirilecek olan tanıtım günleri hakkında bilgi ve görüş alış verişi yapıldı.

Toplantıda konuşan Ankara BİNYAR Derneği Genel Sekreteri İlhan Demir, yapılacak olan tanıtım günlerinin amacının Bingöl’ü tanıtmak olduğunu belirterek, “dernek olarak amacımız Bingöl’ü tanıtmaktır. 2014’te ilk olarak yaptık bunu. 2014’te bir ilk olduğu için bazı eksikliklerimiz olabilir. İlk olması nedeniyle Bingöl’ümüzü hem Türkiye’de hem de dünyada tanıtmak, özellikle tarihi, turistik yerleri tanıtmak amacıyla bir öncü olarak görüyoruz. Bu yaptığımız sosyal faaliyet olduğu için dernekler aracılığıyla yapıyoruz. Bu tür faaliyetler İstanbul’da da Ankara’da da dernekler aracılığıyla yapılıyor. Ankara’da tek derneğimiz olduğu için bu görev bizimdir. İstanbul’da 104 derneğimiz var ama Ankara’da bir derneğimiz var. Daha önce sosyal faaliyetler olarak Bingöl geceleri düzenleniyordu” dedi.

“AMACIMIZ BİNGÖL’ÜN EKONOMİK ÜRÜNLERİNİ ÖN PLANA ÇIKARMAK”

Dernek olarak yapılan tanıtım günlerinin amacının Bingöl’ün ekonomik ürünlerini ön plana çıkarmak olduğunu söyleyen Demir, “İlk olarak 2012’de 12.12.2012 Dünya Bingöllüler Gününe öncülük ettik. 10-15 kişilik bir yönetimimizle bu işe ön ayak oluyoruz. Esas amacımız ekonomik olarak gelişen ürünlerimizi ön plana çıkarmaktır. Bingöl’ü doğal ürünleriyle, yemekleriyle tarihi yerleriyle turizme elverişli olan yerlerimizin tanıtımını yapmaktır. Bugün ziyaret etmeyi hedeflediğimiz resmi kurumlarımızı, valiliğimizi ve diğer ticaret ve sanayi odalarını onların katılımıyla bu tanıtımlar olacak. Diğer illerin yaptığı gibi ekonomik safhaya ulaşacağına inanıyorum. Bingöl halkından ve basınından ricamız daha önce olan eksiklikleri gidermek adına bize yardımcı olmalarıdır. 12.12.2012 Dünya Bingöllüler Günü’nü kutladığımızda Bingöl’ü merkez seçtik. Ancak tanıtım günlerini genelde tüm illerin yaptığı gibi Ankara’da yapıyoruz. Turizm Bakanlığı’nın izinleri doğrultusunda gerçekleştiriyoruz. Ama gönül isterdi ki Bingöl’ü Bingöl’de tanıtalım. Umarım Bingöl’deki yetkililer bu Bingöl tanıtım günlerine öncülük eder ve bu günler festivale dönüşür. Ticari olarak herhangi bir kazancımız söz konusu değildir. Bir firma ile anlaşarak bu işleri yürütüyoruz. Daha önceki tanıtımda anlaştığımız firmada eksiklikler gördük. Yeterli olmadıklarını gördük. Başka bir organizasyon firması ile anlaştık. İlçelerimizi, kurumlarımızı, resmi ve gayri resmi tüm yerleri dolaşmaya devam ediyoruz. Onlarla diyaloglarımız ve çalışmalarımız oldu. Tüm bunları değerlendirip Bingöl’ümüzü en güzel şekilde tanıtacağız” diye konuştu.

ÇAYIR: “BİNGÖL ENDER BİR ŞEHİRDİR”

Organizasyon işlerini yürüten yetkili Remzi Çayır, toplantıda Bingöl’ün ender bir şehir olduğunu belirterek, “başta Sayın Kalkınma Bakanımız Cevdet Yılmaz’ın, Bingöl Valiliğimizin, Bingöl Belediyemizin, ilçe belediyelerimizin ve Bingöl Kaymakamlıklarımızın önülüğünde kamu kurum ve sivil toplum kuruluşlarının da desteği ile Ankara BİNYAR Derneğinin öncülüğünde, REM Fuar ve Organizasyon olarak Ankara BİNYAR 2’inci Tanıtım Günlerini organize ediyoruz. Bilindiği üzere Bingöl bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış, ülkemizin ve milletimizin birlik ağacı konumunda bir şehirdir. Bölgesinde ve coğrafyasında ender şehirlerden kadim bir kenttir. Tarihi ve kültürel dokusuyla, yüzen adalarıyla, Hesarek Kayak Tesisleriyle, Çır Şelalesiyle, Karlıova’dan doğan güneşi ile daha sayamayacağım birçok özelliği ile tam bir kültürel ve turistik bir kenttir” dedi.

“BİNGÖL’DE GÜVENLİK SORUNU YAŞAMADIK”

Tanıtım günleri için Bingöl’de çeşitli ziyaretler gerçekleştirdiğini ve güvenlik açısından herhangi bir problem yaşamadığını ifade eden Çayır, “Bingöl’de ekonomi, genelde tarım ve hayvancılığıa dayanıyor. Biz buraya gelmeden önce biraz araştırma yaptık. Yeni organize sanayi bölgesinin açılması ile birlikte ve hava yolu ulaşımının da bitmesi ile bu belli bir noktaya ulaşmış ve artmaya da devam ediyor. Biraz önce konuştuğumuz gibi, güvenlik açısından son derece, Doğu ve Güneydoğu bölgesinde, ben ilk defa Bingöl’e gelmeme rağmen çok önemli bir pozisyondadır Bingöl. Gayet de güvenli bir kent. Ben ilçeleri geziyorum bir haftadan beri. Karlıova’dan, Solhan’dan, Kiğı’dan, birçok bölgede herhangi bir şekilde güvenlik sorunu yaşamadık” diye konuştu.

“ESNAFLARIMIZ KATILMAKTAN ÇEKİNMESİN”

Ankara’da yaşayan vatandaşların yöresel ve doğal ürünlere ilgisi olduğunu söyleyen Çayır, esnafların hiçbir ticari kaygı taşımadan fuara katılmaları gerektiğini ifade ederek, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bakir toprakları, el değmemiş yaylaları, turizm açısından pek de elverişlidir. Bunları en iyi şekilde gerek iç turizmde, gerekse dış turizmde tanıtmanın bizlere bir borç olduğunu biliyoruz. Sağolsun Bakanımızın da himayesinde en iyi şekilde inşallah arkadaşlarımızın ve derneğimizin de bize verdiği yetki ile en iyi şekilde temsil edeceğiz. Bingöl olarak yapacağımız şey, başta valiliğimizin, Belediyemizin, İlçe Belediyelerimizin ve kaymakamlıklarımızın yapacağı en önemli şey kendi bölgelerine ait zenginlikleri Ankara’ya taşıyabilmek, oradaki insanlara bunu sunabilmektir. Bingöl’ü iyi bir şekilde sunarsak, bunun dönüşü çok daha iyi olacaktır.  Esnafımız için de, büyükşehirde yaşayan insanlar yöresel ürünlere, doğal ürünlere büyük bir özlem duyuyorlar. Tüm esnaflarımıza seslenmek istiyorum, bu organizasyonda herkes olsun. Gerek tanıtım gerekse ticari faaliyet açısından Bingöl’de yakalayamadıkları ticari ortamı orada yakalayacaklardır. Bunun garantisini de verebiliriz.”

Toplantı “BİNGÖL TANITIM GÜNLERİ” adlı sinevizyon gösterimi ve karşılıklı görüş alışverişlerinin ardından sona erdi. 

Editör: TE Bilisim