29 Eylül-4 Ekim 2017 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen 45. Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresi açılışına, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Apimondia-Dünya Arıcılar Birliği Başkanı Philip McCabe, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Mehmetcan Üzar ve dünyanın dört bir yanından bal üreticileri katıldı. 100 ülkeden bilim adamları, sektör temsilcileri ve üreticiler tecrübelerini paylaştı. Apiterapi, arı üretimindeki son teknoloji, dünya genelinde bal arılarındaki azalmanın nedenleri ve arı hastalıkları gibi konular masaya yatırıldı.

BİNGÖL BALI DÜNYA 2.’Sİ OLDU

Dünyanın en köklü ve prestijli organizasyonlarından olan 45. Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresi’ne katılan Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı ve üyeleri, burada yapılan yarışmada birlik üyelerinden Mücdettin Çakan’ın balı 120 ülke 600 yarışmacı arasından dünya 2.’si oldu. Dünya birinciliğini Bingöl’de erken bal haşatına bağlı nem oranından dolayı kaçırdıklarını söyleyen Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer, birinciliğin kendilerinin hakkı olduğunu söyledi.
 

“BİNGÖL BALININ TESCİLLENECEĞİ GÜNÜ BEKLİYORUZ”

“Yıllardır Bingöl Balının kalitesini biz arıcılar yetiştiricileri olarak biliyorduk” diyen Üzer, Bingöl Balının tanıtımının yetersiz kalmasından dolayı kalitesinin ortaya çıkmadığını söyledi. Üzer, “3 yıldır yönetime geldiğimizden itibaren Bingöl yayla balının tanıtımı için birçok fuar ve tanıtımlara katıldık. ve bu yıl 45. uluslararası Apimondia arıcılık kongresinin ülkemizde olması bizim için bir avantajdı. biz de bu avantajı değerlendirdik ve Bingöl üreticilerimizle 7 farklı yayladan bal numuneleri ile 120 ülke ve 600 yarışmacı arasından birliğimiz adına katılan üreticimiz ve üyemiz olan Mücdettin Çakan’ın ürettiği bal dünya ikincisi olmuştur. Şunu da ifade etmek isterim ki dünya birinciliği hakkımızdır. Fakat yarışmanın bal erken mevsiminde yapılması hedefimize ulaşmamamızın sebebidir. erken mevsimden dolayı bal çıkarmak zorunda kaldık ve nem oranın etkisinden dolayı birinciliği kaçırdık. Üniversitemizin desteği ile birlikte balımızın patent olarak da tescilleneceği günü de heyecanla bekliyoruz. Bize destek veren Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi’ye teşekkür ediyorum.

Editör: TE Bilisim