Bakan Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla Bakanlık tarafından hayata geçirilen “2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı” tanıtım toplantısına katıldı. Burada konuşan Kurum, şehirlerin sorunlarına çözüm üretmek, geleceğin ihtiyaçlarına en hızlı ve verimli şekilde cevap vermek için Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planını hazırlama kararı aldıklarını belirtti.

"Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı" ile ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 40 maddelik eylem planını ise özetlemek istediğini belirterek şehirlerin acil ihtiyaçlarını önceleyecek, Şehre Özgü Akıllı Şehir Stratejileri ve Yol Haritalarıyla Ulusal Akıllı Şehirler Ağını oluşturduklarını aktararak, “Bakanlık olarak 81 valiliğimize; akıllı şehirler strateji belgelerini gönderecek, öncelikleri belirleyeceğiz. Şehirlerimizin olgunluk seviyesini tüm bileşenleriyle tespit ederek; il il Yaşanabilir Şehir Endeksi'ni oluşturacağız. Bugün belediyelerimizin yüzde 87'sinde Akıllı Şehirlere ilişkin bir izleme sisteminin olmadığını görüyoruz. Bu nedenle; yapacağımız IQ testleriyle şehirlerimizin olgunluk seviyelerini ölçecek, il il Yaşanabilir Şehir Endeksi'ni oluşturacağız. ülke olarak akıllı atık toplama sistemleri ile yıllık atık toplama ve taşıma maliyetlerinde yüzde 45 oranında tasarruf sağlayabiliriz. Kuracağımız ileri biyolojik atık su artıma tesislerinde uygulayacağımız akıllı sistemlerle suda geri dönüşüm miktarını arttıracağız” ifadelerini kullandı.

PROJE 440 BİN RAKAMINA ULAŞTI
Kurum, son 1 buçuk yıl içerisinde 12 Bakanlık, 24 genel müdürlük, 28 yerel yönetim ve 100'den fazla akıllı şehir tedarikçisiyle toplamda 145 toplantı ve 5 çalıştay düzenlediklerini söyleyerek, “İstanbul Beyoğlu ve Konya Selçuklu ilçelerinde pilot çalışmalar gerçekleştirdik. Bin 399 belediyemizin 400'ünde anketler yaptık, analizler yaptık, öneriler geliştirdik. Sonuç olarak; Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planında 26 ana, 14 alt olmak üzere toplam 40 eylemi belirledik” diye konuştu. İHA