“9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” nedeniyle bir açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Abdullah Demir, “Kendinize bir iyilik yapın ve sigarayı bırakın” dedi.

9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla bir açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Demir, Sigara kullanımı halk sağlığını tehdit eden mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorun olduğunu belirtti.

“Sigara Gençler İçin Mayınlı Bir Tarladır”

Sigaranın çabuk ulaşılabilir olması sebebiyle gençler arasında sigara içmenin oldukça yaygın olduğunu belirten Dr. Abdullah Demir “Gelişmiş ülkelerde 12-17 yaş arasındaki her 5 ergenden birinin sigara tiryakisi olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise bu oran daha yüksektir. Sigara kullanımı başlı başına zarardır. Gençler için ise adeta mayınlı bir tarladır. Şu gerçeği de unutmayalım. Sigara içen gençler aynı zamanda alkol ve uyuşturucu bağımlılığına yatkın kişiler haline gelmektedir. Çünkü sigara, kişinin öteki kötü alışkanlıklara karşı direncini de azaltmaktadır. Aslında sigarayı ilk içen genelde haz almaz, ancak ısrarla kullandığında bir süre sonra zevk duyar. Bazıları sadece meraktan sigaraya başlar, içmekle büyüdüklerini ve havalı olduklarını zannederler. Derken, ardından bağımlılık gelir. Çocuğunun sigaraya başlamasını istemeyen anne-babanın başta kendisinin kullanmaması gerekir. Elindeki sigarayla oğluna nasihat eden babanın etkisinin ne derece olacağına siz karar verin. Çocuklara sigaranın zararlarından ve bağımlılıktan kurtulmanın zorluğundan bahsetmekte yarar vardır. Çocuğunuzun sigara içip içmediğini araştırmalı, bu konuda meraklı olmalı ve fakat onu sıkboğaz da etmemeniz gerekir. Sigaraya gençlik döneminde alışmayan birinin tiryaki olması zordur. Çünkü sigara içenlerin yüzde 95'i sigaraya 21 yaşına kadar başlamışlardır. Çocuğumuzun sağlıklı, mutlu ve kendinden emin bir hayata adım atmasını sağlamanın en önemli yolu, ona kendini iyi hissettirecek şeylerden söz etmenizdir. Kendilerini sevmeye başlamaları onları sağlıklarına kavuşturacaktır. Bedenimizin de bir emanet olduğunu, kendimizi seviyorsak onu korumamız gerektiğini bilmelidirler.” dedi.

“150 Milyon İnsan Sigaraya Bağlı Hastalıklardan Ölecek”

2000-2024 yılları arasında 150 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öleceğinin tahmin edildiğini söyleyen Demir, “Aktif ve pasif sigara içiciliğinden ölümlere, hastalıklara, kalıcı sakatlıklara ve psikolojik sorunlara neden olarak kişi ve toplum sağlığını tehdit etmektedir. Sistematik mücadele verilememesi halinde sigaranın neden olduğu ölümlerin artacağı, 2000-2024 yılları arasında 150 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öleceği tahmin edilmektedir. Sigaranın neden olduğu kanser ölümlerine bakıldığında da sorunun ne kadar ciddi olduğu açık olarak görülmektedir. Dolayısıyla sigara kullanımın önlenmesi çalışmalarının önemi her geçen gün artmaktadır. Ayrıca sigara kullanımı sadece toplumu sağlık açısından bu şekilde tehdit altında iken bu konu ile mücadele ederken akıldan çıkartılmaması gereken önemli diğer nokta ise kişi ve ülke bütçesine verilen büyük zarardır. Sigara kullanımının maliyeti sadece sigara satın alırken ödenen ücret değildir. Ülkemiz bütçesine verilen zararın boyutları başta olmak üzere tütün ve tütün ürünlerinin kullanımına bağlı ortaya çakan tüm hastalıkların tedavisi, çalışma hayatının sekteye uğraması, bu nedenle yaşanan işgücü ve üretimdeki potansiyel kaybı da dahil tüm boyutları ile değerlendirildiğinde devasadır. Bu açıdan bakıldığında onlarca kronik ve öldürücü hastalığa neden olan sigara bağımlılığı ile savaş ve genel olarak tütün kontrolü konusu halkın sağlığının geliştirilmesi alanında en öncelikli konudur” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim