Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içinde, paralel devlet yapılanması (PDY) olduğu bildirilen bir grup asker, Türkiye’de askeri darbe yapmak istemişti. Türkiye, bu askeri darbe girişimini İstanbul Boğaziçi Köprüsü’nün Anadolu Yakasından Avrupa Yakasına giren araçları durduran tanklar ile öğrenmişti.

BOĞAZİÇİ KÖPRÜSÜNÜ KAPATTILAR

Takvimler, 15 Temmuz’u gösteriyordu. Akşam saatlerinde bir grup asker, zırhlı araçlarla Boğaziçi Köprüsü’ne gelmiş, zırhlı araçlarla köprünün Anadolu’dan Avrupa yakasına giden yol trafiğe kapatılmıştı. Olayın ardından çeşitli hava üslerinden jetler bir bir havalanmaya başlamıştı. Cuntacılar, kendilerine “Yurtta Sulh Konseyi” adını vermiş, yıllardır kurdukları planı devreye sokmuşlardı.

“BU BİR ASKERİ KALKIŞMADIR”

Televizyonlar, ilk etapta olay hakkında herhangi bir yorumun yapılmasının erken olduğunu duyurmuştu. Ardından Başbakan Binali Yıldırım, katıldığı bir canlı yayında olayın bir ‘askeri kalkışma’ olduğunu belirtmişti. Başbakan Yıldırım, “emir komuta zinciri olmadan, ordunun içerisinde bir grubun milli iradeye karşı kalkışma girişimi yaşanıyor” demişti.

TRT’DE BİLDİRİ OKUTULDU

Düğmeye basan bir grup asker, TRT’yi ele geçirip sunucuya sözde darbe bildirisi okutmuştu. TRT’nin canlı yayınına müdahale eden askerler, silah zoruyla hazırladıkları metni okutmuştu. Metinde, ülke yönetimine el konulduğu ve vatandaşların sokağa çıkmamaları gerektiği söyleniyordu.

“BAŞARILI OLAMAYACAKLAR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konu ile ilgili ilk değerlendirmesini Doğan Medya Grubu’na ait CNN TÜRK canlı yayını ile yapmıştı. Erdoğan, açıklamasında askeri darbe girişiminin gerçekleştirilmek istenen askeri darbe girişiminin başarılı olamayacağını ifade ederek, “malum yapıya (paralel yapı) ait bir grup ülkenin birliğine yönelik kalkışma hareketine girişti. Bu darbeciler kesinlikle başarılı olamayacak. Halkımızı meydanlara, havalimanlarına çağırıyorum. Ben de yanlarında olacağım” demişti.

HALK SOKAKLARA DÖKÜLDÜ

Erdoğan’ın çağrısı üzerine tüm yurtta vatandaşlar sokaklara döküldü. Batı illerinde zırhlı araçlarla sokağa çıkan askerlere tepki gösteren vatandaşlar, araçların üzerine çıkarak darbecilere tepki gösterdi. İstanbul Atatürk Havalimanı’nı kuşatan tanklar, geri adım attı. Darbeciler, Boğaziçi Köprüsü’nü yürüyerek geçmek isteyen vatandaşlara ateş açtı. Yurdun dört bir yanında asker, vatandaşları dağıtmak için havaya ateş açtı ancak başarılı olamadı.

BİNGÖL’DE DEMOKRASİ NÖBETİ

15 Temmuz 2016 Cuma günü akşam saatlerinde tüm yurtta olduğu gibi Bingöl’de de hareketlilik yaşandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı üzerine vatandaşlar, sokaklara çıkmaya başladı. Ak Parti Bingöl İl Başkanlığı önünde toplanan vatandaşlar, sloganlar eşliğinde darbe girişimine tepki gösterdi. Sokağa dökülen binlerce Bingöllü, elinde Türk bayraklarıyla demokrasi nöbeti tutmaya başladı.

KAMYONLU ÖNLEM ALINDI

Ak Parti Bingöl İl Başkanlığı ile aynı cadde üzerinde bulunan Tugay Komutanlığı’ndan olası bir zırhlı aracın, parti binası önündeki kalabalığa doğru gelmesini önlemek isteyen vatandaşlar, yolu kamyon, midibüs ve araçlarla trafiğe kapattı. Daha sonra Çevik Kuvvet ekipleri, TOMA ile kalabalığın güvenliğini sağladı.

KORKULAN OLMADI, BİNGÖL’DE ASKER SOKAĞA İNMEDİ

Türkiye’nin birçok ilinde askerler sokaklara indi, vatandaşları dağıtmak için havaya ateş açtı, bazı illerde ise polisle çatıştı. Bingöl’de ise korkulan olmadı. Asker sokağa inmedi, Tugay Komutanlığı ve Jandarma Komutanlığı’nın önüne beton engeller getirildi.

“KORSAN BİLDİRİYE DESTEK VERMEME EMRİ VERİLDİ”

Bu arada Bitlis Vali Yardımcısı Salih Altun, twitter hesabında aralarında Bingöl’ün de bulunduğu 8. Kolordu Komutanlığı’nın Bitlis, Ağrı, Bingöl, Tunceli ve Van illerindeki birliklerine korsan darbe ye destek vermeme emri verildiğini söyledi.

Altun, sosyal medya hesabındaki açıklamasında halkın anayasa ve demokrasiye sahip çıkmak için sokağa çıkmalarının serbest olduğunu ve vatandaşlara her türlü kolaylığın sağlanacağını belirtirken, izinsiz olarak kışlasından çıkan askerler ve komuta edenlerin de Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığı talimatı ile gözaltına alınacaklarını belirtti. Vali Yardımcısı Altun, ayrıca TSK’nın yönetime el koyduğunun gerçeği yansıtmadığını Kolordu Komutanlığı ile kol kola darbenin karşısında oldukların belirtti. Altun“8. Kolordu Komutanlığı’nın Bitlis, Ağrı, Bingöl, Tunceli ve Van illerindeki birliklere de korsan darbe ye destek vermeme emri vermiştir”dedi.

VATANDAŞLAR SABAH NAMAZINA AKIN ETTİ

Protesto gösterilerinin aralıksız sürdüğü sokaklardaki vatandaşlar, Ulu Camiye akın edip hep birlikte sabah namazını kıldı. Kılınan sabah namazı sonrası vatandaşlar hep birlikte ellerini açarak darbe girişiminin sonuçsuz kalması için dua etti. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim