Bingöl Halk Sağlığı Müdürlüğü 15 Nisan Büyümenin İzlenmesi Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, bebeğin iyi beslendiğinin en iyi göstergesi, standartlara uygun büyüme ve gelişmesi olduğunu belirti.

Yapılan yazılı açıklamada; Yeni doğan bebek iyi büyüyorsa yeterli ve dengeli besleniyor demektir, iyi büyümeyen bebeğin ya bir hastalığı vardır, ya da iyi beslenemiyordur, o halde çocuğun, sağlık ve beslenme durumunu anlamanın en iyi yolu bebeğin büyümesini izlemek olduğu belirtildi.

Büyümenin izlenmesi ise çeşitli ölçütlerle yapılmaktadır. Buna göre; 

Büyümenin Değerlendirilmesi için;  Vücut ağırlığı ve artış hızı, boy uzama ve artış hızı, baş çevresi ve artış hızıdır.

Gelişmenin Değerlendirilmesi için;  Kemik gelişimi, diş gelişimi, duyu organlarının gelişimi, zihinsel ve sosyal gelişim, cinsel gelişim kriterleri takip edilmelidir ve bu izlemler persentil eğrisi denilen grafikler yardımıyla kontrol edilmektedir ” ifadeleri kullanıldı.

Büyümenin izlenmesine, ultrasonografilerden yararlanılarak doğumdan önce başlanması belirtilerek doğumdan sonra ilk 48 saat içerisinde ayrıntılı muayene yapılması söylendi.

Sağlık kuruluşlarının, her konuda olduğu gibi, büyümenin izlenmesi konusunda da ücretsiz hizmette olduğu belirtilen yazılı açıklamada; “ Bakanlığımız tarafından ülke genelinde büyüme ve gelişmenin izlenmesi programı yürütülmektedir. Bu program kapsamında, her yıl “15 Nisan Büyümenin İzlenmesi Günü” olarak kutlanmaktadır.Sevgili anne ve babalar; çocuğunuz her dönemde büyür ve gelişir. Çocuğunuzun büyüme ve gelişmesi 0-4 yaş arası oldukça hızlıdır. Bu dönemde ağırlık ve boy artışını gösteren büyüme kartları ya da standart değerlerle bu yaş gruplarının izlenmesi daha önemlidir. Büyüme ve gelişme dönemlerinin izlenmesi yaşlara göre kazanılan bedensel yetenekler ve zihinsel gelişim özelliklerini ana hatlarıyla belirtmekte fayda vardır” ifadelerine yer verildi.

 

MUCİZE KARIŞIM: ANNE SÜTÜ

Hamilelik süresince büyük bir özlem duyarak bebeğini dünyaya getiren annenin, bebeğine verebileceği en muhteşem armağan şüphesiz anne sütü olduğunu söyleyen Halk Sağlığı Müdürlüğü; “ Minik bebeğiniz sağlıkla doğduktan sonra, onun sağlıklı yaşam kazanımı bir bebeğin en doğal hakkıdır. Bebeğin tüm biyolojik gereksinimleri için en iyi ve eksiksiz besin anne sütüdür. Bebeğin sağlıklı gelişmesini ve büyümesini ve hastalıklardan korunmasını sağlar. Doğumdan sonraki ilk günler bebeğiniz, günün büyük bölümünü uyuyarak geçirir. Emme ve yutma reflekslerine sahiptir. Lohusalık döneminin ilk yarım saatinde bebekle annenin tensel teması sağlanarak, mutlaka ilk ağız sütü verilmelidir. Bebeğe 6. ayın bitimine kadar anne sütünden başka hiçbir gıda, su dahil verilmeden emzirme 2 yaşına kadar sürdürülmelidir” ifadeleri kullanıldı.

 

BİRKAÇ DAMLA KAN, BELKİ DE BİNLERCE DAMLA GÖZYAŞINIZA ENGEL OLABİLİR

Doğumun 3’üncü ve 5’inci günlerinde bebeğin topuğundan özel filtre kâğıtlarına alınacak 5 damla kan ile kalıtsal metabolik hastalıklar olan Fenilketonüri, Hipotiroidi ve Biotinidaz eksikliğine bağlı hastalıklar taranmakta olduğunu belirtirken, bebeklerin büyüme gelişmesinde zekâ gelişimini etkileyen bu hastalıklar, erken dönemde teşhis edilerek tedaviye başlanıldığı söylendi.

Bingöl Halk Sağlığı Müdürlüğünün yaptığı yazılı açıklamada, yeni doğan bebeklerin işitme sorunları ile ilgili tarama testlerinin ücretsiz olduğunu belirterek, zamanında uygulanan tedavilerin olumlu sonuçlar vereceği söylendi.

HER ŞEYİN BAŞI SAĞLIK, SAĞLIĞIN BAŞI AŞI

Doğumdan itibaren bebeğinizin aşılarını mutlaka yaptırılması vurgulanarak, bebeklerde sık görülen bazı hastalıklardan korunmanın en güvenilir, en kolay ve en ucuz yolu onları düzenli aralıklarla ve aşı takvimine uygun aşı olduğunu belirtildi.

GÜÇLÜ VE DEMİR GİBİ ÇOCUKLAR İÇİN” D VİTAMİNİ VE DEMİR DESTEĞİ

Bebeklerin 15’inci  günden itibaren D vitamini profilaksisine başlanılmalı ve 11’inci  aya kadar günde 3 damla D vitamini kullanılmasının sağlık açısından önemli bir nokta olduğu belirtilerek “Bebeğinize yine 4-12 aylık döneminde bebek demiri profilaksisi ile anemiden korunmalıdır. İlk 6 ay sadece anne sütü almış ve demir profilaksisine uygun zamanda ve dozda başlanmış bebeklerde zekâ puanının 10-15 puan arttığı bilimsel gerçektir. Nedenini bilmediğiniz iştahsızlığın sebebi DEMİR EKSİKLİĞİ olabilir” ifadeleri kullanıldı.

İZLEMENİN ASIL AMACI

Bingöl Halk Sağlığı Müdürlüğü 14 Nisan Büyümenin İzlenmesi Günü nedeni ile yaptığı yazılı açıklamada, büyümenin Asıl amacının Sağlıklı büyüme sürecinde sürekliliğin sağlanamsı açısından önemli olduğunu belirtti. Açıklamanın devamında “sağlıklı büyüme sürecinde sürekliliğin sağlanması, bebeğinizin ve çocuğunuzun özellikle Aile Sağlığı Merkezinizde, Aile Hekiminiz tarafından büyüme ve gelişmeleri yukarıdaki kriterler doğrultusunda düzenli aralıklarla izlenmesi, sağlığı için oldukça önemlidir.  Aile Hekiminiz, sorumlu olduğu nüfus içerisinde bulunan bebek ve çocukların izlemlerini belirli periyotlarla yapmaktadır. Bir bebek;

İlk 6 ay; ayda en az 1 kez,

6-24 ay; 3 ayda en az 1 kez,

2.ve 3. Yaş; 6 ayda en az 1 kez,

4 ve yaş ve üzeri yılda 1 kez izlenmelidir.

Büyüme ve gelişmeyi etkileyen faktörlerin başında ise, cinsiyet, genetik faktörler, hormonlar, beslenme ve metabolik hastalıklar, doğum öncesi faktörler, kronik hastalıklar, ilaç ve kimyasal faktörler, doğum ile ilgili sorunlar gelmektedir.

Çocuklarınızın sağlıklı büyüme ve gelişmeleri için dengeli beslenmeleri, bulaşıcı hastalılardan korunmaları, aşılarının zamanında ve tam yapılmış olması hedefimizdir. Sağlık kuruluşlarımız, her konuda olduğu gibi, büyümenin izlenmesi konusunda da ücretsiz hizmetinizdedir” ifadelerine yer verildi. 

Editör: TE Bilisim