Bingöl Haber Merkezi - 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle yazılı açıklamada bulunan Bingöl’de ki siyasi parti ve STK’lar, basın mensuplarının hak ettiği değeri görmediğine dikkat çekti. İşte 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle yapılan açıklamalar;

‘BASIN BİLGİDİR, SANATTIR ÖZGÜR KILINMALI!’

Türk Sağlık-Sen Bingöl Şube Başkanı Salih Kızılboğa, “Demokrasi kültürünün en önemli mekanizmalarından biriside hür ve bağımsız basındır. Haber edinme hakkı, demokrasi ile beraber varlığı daha da anlam kazanmış, ehemmiyeti yüksek evrensel bir haktır. ‘Dördüncü kuvvet medya’ nitelemesi, demokratik ülkelerde basının gücünü ve önemini vurgulaması bakımından son derece anlamlıdır. Bu söylem, aynı zamanda basının ciddi bir sorumluluk dâhilinde olduğu anlamına gelmektedir. Basının hür olması, salt ve sansürlenmemiş haber yapma ilkesi altında çalışabilmesi demokrasinin basına sunmuş olduğu önemli ve kilit noktası olan bir haktır. Çağdaş ve demokratik bir ortamda basının her zaman özgür çalışabilmesi kamuoyu denetimi adı verilen demokratik denetleme mekanizmasının çalışmasını, denetleme çarkının dönmesini sağlamaktadır. Toplum basın-yayın ve sivil toplum kuruluşları aracılığı ile yönetime katılır ve yönetimi paylaşır. Ancak ne yazık ki son yıllarda Türkiye’de basın yayın organlarının bağımsız bir şekilde haber yaptığından bahsetmek mümkün değildir. Hapishanede tutuklu bulunan gazeteciler, basın yayın organlarına yapılan baskınlar basın hürriyeti noktasında Türkiye’nin karnesini kırıklarla doldurmaktadır. Ağır bir baskı ve ayrışmanın yaşandığı basın sektöründe ‘Yandaş medya’ ve ‘Muhalif medya’ gibi tanımlamalara girişilerek, bu tamamen normalmiş gibi bir algı yaratılmakta ve bu durum toplumda ki kutuplaşmayı daha da derinleştirmektedir. Bütün bu olumsuz şartlar altında kutladığımız Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle basın üzerindeki tekelleşme ve baskıların son bulmasını diliyor, her türlü tehlike ve şartlar altında toplumun haber alma hakkını yerine getiren basın çalışanlarının bu anlamlı günlerini kutluyorum” dedi.

‘EN ZOR VE FEDAKÂRLIK İSTEYEN MESLEKLERİNDEN BİRİ GAZETECİLİK’

Hür Dava Partisi Bingöl İl Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada; “Dünyanın belki de en zor ve fedakârlık isteyen mesleklerinden biri olan gazeteciliği icra eden bireyler olarak siz değerli basın mensuplarının 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü’nüzü kutluyoruz. İçinde bulunduğumuz zaman diliminde, dünyanın hemen her yerinde ama özellikle de yaşadığımız coğrafyada gelişen olayların dünya gündemine taşınmasının ve insanların en doğru şekilde bilgilendirilmesinin ne kadar mühim olduğu inkâr edilemez bir gerçektir. İnsan hayatına bir ağaç kadar değer verilmediği böylesi bir zaman diliminde ve ortamda gazetecilik yapmak elbette ki kolay bir iş değildir. Ancak toplum için en az ekmek ve su kadar elzem olan doğru bilgilendirme hakkını sağlayan neferler olarak, gazetecilerin omuzlarındaki ağır görevin bilincindeyiz ve verdikleri çabayı takdirle karşılıyoruz. Gelişen olaylar sonucu oluşan/oluşturulan gayri insani yansımalar karşısında bilgi kirliliği adeta zirve yapmış, hakikatler olabildiğince yalan ve çarpıtmaların gölgesinde kalmıştır. Böylesi bir dönemde gazeteci kimliği ile hareket eden her bir bireyin doğru, tarafsız, hakkaniyet ölçüsü içerisinde hareket etmesi ve adaletin aydınlık yüzünün karanlığa mahkûm edilmesine müsaade etmemesi hayati bir önem arz etmektedir. Gazetecilerin, cesur bir habercilik anlayışı ile toplumu bilgilendirmesinin ne kadar mühim olduğu herkesçe takdir edilmektedir. Basın mensupları, görevlerini icra ederken hukukun evrensel standartlarından sapmamalı, bireylerin temel hak ve hürriyetlerine saygılı olmalıdır. Gazetecilik mesleği icra edilirken ahlaki değerler her şeyin üzerinde tutulmalı, bu hakikatten saparak eksenleri kayanların ise bu ulvi mesleğe halel getirmesine müsaade edilmemelidir. Bu duygu ve düşünceler ile her ne olursa olsun ve neye mal olursa olsun toplumu doğru bilgilendirme adına ilkeli bir duruş sergileyen tüm basın mensuplarının ‘10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz” ifadelerine yer verildi.

‘GÜÇLÜ BASIN, GÜÇLÜ DEMOKRASİNİN TESİSİNİ SAĞLAYACAKTIR’

Eğitim Bir Sen Bingöl Şubesi Başkanı Yunus Kava, “Tarafsız, özgür, ilkeli ve basın ahlak kurallarına uyan bir medya, demokratik bir ülkenin vazgeçilmez unsurlarından biridir. Güçlü gazeteci, güçlü basın kuruluşunu; güçlü basın kuruluşları da güçlü demokrasinin tesisini sağlayacaktır. Kamuoyunu bilgilendirme, haber verme ve halk adına denetim yapma gibi son derece önemli görevler yürüten basın çalışanlarına demokrasinin tüm kurumlarıyla yerleşmesi açısından da önemli görevler düşmektedir. Bu önemli görevi yerine getirmek için her şartta görevleri peşinde koşan gazetecilerimiz düzenli bir mesaisi olmadan, halkı bilgilendirmek için verdiği mücadele her türlü takdirin üzerindedir. Ancak sendikal örgütlenme oranın düşük olduğu, iş güvencesinin olmadığı ve alın terinin karşılığının alınamadığı sektörde öncelikli konu sendikal örgütlenme olmalıdır. Bugünün, iş güvencesinin olduğu, sendikal örgütlenmenin önünü açıldığı, sosyal ve ekonomik hakların teslim edildiği bir gün olmasını temenni ediyoruz. Tarihin her döneminde milletin müşterek sesi olma ve kamuoyunun haber alma hakkına katkıda bulunma görevini sorumlu gazetecilik anlayışı içerisinde başarıyla yerine getirebilmek için mesleki zorluklarına rağmen vazifesini en iyi şekilde ifa etmeye çalışan basınımızın,  düşünce ve görüş zenginlikleriyle, toplumun bilgilenmesi ve bilinçlenmesinde, huzur ve güven ortamının güçlendirmesindeki rolü büyüktür.  Bu duygu ve düşüncelerle,  basın meslek ilkelerine bağlı hareket ederek, mesleki ve toplumsal duyarlılık içinde çalışmalarını sürdüren basının, ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz” diye konuştu.

‘TARAFSIZ HABER VERME İLKELERİNDEN ASLA TAVİZ VERİLMEMELİ’

Ak Parti Bingöl İl Başkanı Av. Yılmaz, Seven, “Basın; Ülkemizin ve kentimizin sorunlarını kamuoyuna aktaran ve sorunların çözümünde önerileriyle halkımız ile kurumlar arasında iletişim görevi sağlayan önemli bir görev üstlenmektedir. İlkeli, tarafsız ve araştırmacı bir medya, ülkenin demokratik gelişmesine doğrudan katkı yaptığı gibi, yöneticileri uyarıcı ve yol gösterici yayınlar kamu hayatını da önemli yönde etkilemektedir. Mesleklerinin zorluklarına rağmen üstün bir hizmet anlayışı ve fedakârlıkla vazifelerini ifa eden basın çalışanları hukukun evrensel standartları, kişi haklarına ve özel hayata saygı, doğru ve tarafsız haber verme ilkelerinden asla taviz vermemelidir. Bu duygu ve düşüncelerle hepimizin gözü, kulağı olan, insanlarımıza doğru, gerçek bilgiyi en hızlı şekilde ulaştırmak üzere fedakârca çalışan gazetelerimizin ve medya mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlar, sağlık ve başarılar dilerim” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim