Ülkemizde farklı acil yardım çağrıları için (yangın, sağlık, güvenlik-asayiş) hâlihazırda farklı hizmet numaraları kullanılmaktadır. Birden fazla olan acil çağrı numaralarının tek numara altında toplanmasını sağlamak üzere 112 Acil Çağrı Merkezlerinin kurulum çalışmaları İçişleri Bakanlığın koordinesinde yürütülmekte.

 

112 ACİL ÇAĞRI MERKEZİ SİSTEMİNİN AMACI

 

Acil çağrı merkezinde; sağlık, itfaiye, jandarma, polis ve valiliklerce gerekli görülen diğer birimlerin aynı mekânda olduğu ve koordinasyon imkânı sağlayan co-location modeli tercih edilmiş ve çalışmalar buna göre yapılandırıldı. Bu modelde çağrının alınması, olayların takip ve koordinasyonu aynı salon içerisinde bulunan görevliler tarafından yerine getirilmekte. 112 acil çağrı merkezi sisteminin iki temel amacı var;

-Acil çağrı yapılmasını gerektirecek durumlarda vatandaşların birden çok numara yerine tek bir numarayı bilmeleri,

-Acil çağrı alındıktan sonra ihtiyaç duyulacak tüm ekiplerin en kısa sürede olay mahalline ulaşmaları.

 

BİNGÖL’DE BİNA İNŞAATI DEVAM EDİYOR

Proje ile ilgili yapılan sitede açıklanan bilgilere göre 112 Acil Çağrı Merkezleri Projesi kapsamında çalışmalara öncelikle pilot iller olarak belirlenen Antalya ve Isparta’da başlanmış ve bu iki ilde çağrı merkezleri 2010 yılında hizmete açılmıştır. 2013-2016 yılları arasında Afyonkarahisar, Aksaray, Burdur, Denizli, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Mersin, Niğde, Ankara, Balıkesir, Düzce, Hatay, Kahramanmaraş, Kocaeli, Kütahya, Manisa, Muğla, Sivas, Yalova ve Yozgat illerinde 112 Acil Çağrı Merkezi faaliyete geçirilmiştir.

Yeni Nesil 112 Projesi kapsamında 8 ilimizin (İzmir, Bursa, Uşak, Bilecik, Sakarya, Bolu, Nevşehir, Amasya) 112 Acil Çağrı Merkezi bina inşaatı ve teknik altyapı çalışmaları tamamlanmış olup 2018 yılında faaliyete alınmışlardır.

3 ilimiz (Adana, Çanakkale, Erzurum) 2018 yılında, 10 ilimiz (Edirne, Kırklareli, Mardin, Samsun, Şanlıurfa, Bartın, Kayseri, Hakkari, Zonguldak, İstanbul) 2019 yılında faaliyete geçirilmiştir.

Diğer illerimizde 112 Acil Çağrı Merkezi süreçleri devam etmektedir.” Söz konusu sitede Bingöl’ün de aralarında olduğu 10 ilde Bina inşaatının devam edildiği belirtiliyor.

 

112 Acil Çağrı Merkezleri Projesi sayesinde:

-Vatandaşların ve ülkemizde bulunan yabancıların acil çağrılar için birden fazla numara bilme zorunluluğu ortadan kalkmıştır.

-Maliyet tasarrufu ve hizmette etkinlik sağlanmıştır.

-İlgili kurumlar arasında koordinasyon ve işbirliği sağlanmıştır.

-Tüm acil çağrılar kayıt altına alınmıştır.

-Yabancı dil bilen personel istihdam edilmek suretiyle yabancıların hizmetten yararlanması mümkün hale gelmiştir.

-İller arasında uygulama birliği sağlanmıştır.

-Çağrı merkezlerinde kullanılan teknik sistemin tüm illerde aynı standart ve kalitede olması sağlanmıştır,

-Çağrı merkezlerinde kullanılan coğrafi bilgi sistemleri sayesinde olay mahallinin tespiti kolaylaşmıştır,

-Araç takip sistemi sayesinde araç ve ekiplerin sevk ve idaresi daha verimli hale gelmiştir,

-Çağrıların karşılanmasından, ekiplerin olay yerine ulaşmasına kadar tüm veriler sistemde kaydedildiği için, istatistiksel olarak verimlilik ölçümü yapılabilmektedir,

-Uluslararası standartlar ve gelişmelerin takip edilerek ülkemizdeki sisteme entegrasyonu sağlanmıştır. HABER MERKEZİ