Haber: Yakup BEKLEN

Oturduğum bina depreme dayanıklı mı? Karlıova Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü İnşaat Mühendisi Mustafa Bingöl, gazetemize yaptığı açıklamada binanızın depreme karşı riskli olup olmadığını anlama yöntemlerini tek tek açıkladı.

Karlıova Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü İnşaat Mühendisi Mustafa Bingöl, vatandaşların kendi binasına deprem deneme testi yapabileceğini söyledi. Bingöl, binalardan alınan numenlerin binanın dayanım gücü var mı yok mu sonucunun ortaya çıkabileceğini söyledi. Bingöl, yapı denetim ve mühendisler tarafından yapılan bu çalışma ile ilgili şunları söyledi; “Kolon ve perdelerden karot alınarak ayrıca demir ve etriyeler içinde kolon sıyırma işlemi yapılarak Demirlerin röntgen sonucu test yapılacak. Bu testler Bodrum ve zeminden numune alınacak kolon ve perdeden en az 15 cm delip yuvarlak şeklinde çıkarılıp numune alınacak demirlerin ise etriye veya nervürlü Demir kullanılıp kullanılmayacağı belirtilecek. Binanın riskli olup olmadığı laboratuvar sonucunda meydana çıkacak. Sonuçlar 7 ile 10 gün içinde belirlenecek 2010 öncesi yapılan binalarda test yapılmasını ön görülüyor. Eski yapılarda kullanılan demirlerin depreme dayanıklı olup olmadığını yapılacak olan test ile belli olur.” dedi.

YENİ BİNALARDA DEMİR KALINLIĞI ARTTI

Bingöl; “Yeni yapılan binalarda çevre şehircilik bakanlığının radye temel ise 20 lik demirlerinin kullanılmsı gerektiği belirtlmiştir. Malum deprem bölgesinde yaşıyoruz hiç bir şey canımızdan kıymetli olmadığını düşünüyorum.” dedi.

MALİYETİ NE KADAR?

Yaşadığınız yerin depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenmek için yaklaşık 7-8 bini gözden çıkarmak gerekiyor. Yapılan bu süreçte alınan ücretin 4 bin 500 olduğu öğrenilirken, yapı denetim firması başvurularında ise ekstra para alınıyor. Yeni yapılar için önce Yapı denetim firmalarına başvuru yapılıyor. Daha sonra yapı denetim firması tarafından Çevre şehirciliğe, yapılacak olan çalışma ile ilgili bilgi veriliyor. Çevre şehircilik il müdürlüğü uygun gördüğü bir yapı denetim firması ile mevcut yapıya dayanıklılık testi uygulanıyor.