Geçtiğimiz aylarda çıkarılan ve milyonlarca vatandaş ile işvereni ilgilendiren 7326 sayılı yapılandırma düzenlemesine son başvuru tarihi 31 Ağustos. SGK Başkanı İsmail Yılmaz, prim, vergi, matrah borcu gibi olan vatandaşların başvuru tarihini kaçırmaması için yapılandırma kanununa dikkat çekerken, "İlk taksit için son ödeme tarihi 1 Kasım 2021. İhya sürelerine ilişkin başvuru ise 1 Kasım 2021'e kadar yapılabilecek." dedi.

BAŞVURULAR 31 AĞUSTOS'TA SON
Yılmaz, vatandaşların yapılandırma kanunun avantajlarından yararlanması için son başvuru tarihini kaçırmamaları gerektiğini vurgulayarak, "İlk taksit için son ödeme tarihi 1 Kasım 2021. İhya sürelerine ilişkin başvuru ise 1 Kasım 2021'e kadar yapılabilecek. Genel Sağlık Sigortası prim borçları için başvuru şartı olmaksızın 31 Aralık 2021'e kadar ödeme yapılabilecek" açıklamalarında bulundu.

NEREDEN BAŞVURULUYOR?
Yapılandırmadan yararlanmak isteyenlerin nerelere başvuracağını açıklayan Yılmaz şunları söyledi: "İşverenler; e-Sigorta kanalıyla, şahsen veya posta yoluyla ilgili sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkezine, 4/b (BAĞ-KUR) sigortalıları; e-Devlet üzerinden, şahsen veya posta yoluyla herhangi bir sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkezine, primlerini kendileri ödeyenler ise e-devlet üzerinden, şahsen veya posta yoluyla dosyalarının olduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkezine başvurabilecekler.

Başvuruların takibini işverenler e-sigorta, 4/b kapsamındaki (BAĞ-KUR) sigortalılar ile GSS borçluları e-Devlet üzerinden, yapılandırılan borçlarını, taksit tutarlarını ve ödeme vadelerini görebilecek. E-sigorta ve e-Devlet üzerinden ödeme planlarını görüntüleyen sigortalı ve işverenlerimiz, ödeme planları banka ekranlarına yansıtılacağı için tebligat beklemeden direkt olarak banka üzerinden borçlarını ödeyebilecekler."

TAKSİT SAYISI VE ÖDEME SÜRESİ
Yılmaz, "Borçlarını taksitle ödemek isteyen vatandaşlarımız, Kanundaki vade farkı ödenmek suretiyle; ikişer aylık dönemlerde 6, 9, 12, 18 taksit seçeneğinden birini tercih edebileceklerdir. Burada dikkatten kaçmaması gereken nokta, ödemelerin 2 ayda bir yapılmasıdır. Dolayısıyla 18 ay taksit seçeneğini tercih eden bir vatandaşımız borcunu 36 ayda ödeyecektir. Yani 3 yıla yayılan bir ödeme planı söz konusu olabilecektir" şeklinde konuştu.

YAPILANDIRMA HAKKI NASIL BOZULUR?
Yapılandırma hakkının kaybedilmemesi için bazı hususlara vatandaşların dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz; "Yapılandırma taksitlerinden ilk ikisinin süresi içinde ödenmemesi, bir takvim yılı içerisinde ikiden fazla taksitin ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde de yapılandırma hakkı kaybedilecektir.

Taksit tutarının %10'u aşılmamak kaydıyla 10 liraya (bu tutar dâhil) kadar yapılmış eksik ödemeler ihlal sayılmayacaktır. Ayrıca, yapılandırmanın bozulması halinde, borçlular ödedikleri taksit tutarları kadar yapılandırma hükümlerinden yararlanabilecektir" ifadelerini kullandı. TAKVİM.COM.TR