Bingöl il sınırları içinde arazi oldukça engebeli ve yüksek olup, Dağlar ve tepelik alanlar çok geniş bir yer kaplar. Bingöl dağlarının yapısında genellikle bazalt ve andezitler bulunur. Kuzey-Batı Güney-Doğu yönünde uzanan Bingöl dağlarının kuzey yamaçları hafif eğimli olduğu halde güney kesimleri oldukça sarptır. Bingöl Dağları nerede? Bingöl’ün en yüksek noktası neresi?

BİNGÖL DAĞLARI NEREDE?

Bingöl Dağları; Erzurum, Muş ve Bingöl illeri arasında yer alan ve yüksekliği 3200 metreye kadar ulaşan bir volkan dağdır.

Bingöl Dağı'nın kaldera kenarları ve 2650–2800 m yüksekteki platoları buzullaşmaya uğramıştır. Sirkler, vadi buzulları geniş alanları kaplamış, örtü buzulu görüntüsü oluşmuştur. Platoların üzeri moren depoları ile kaplanmıştır. Buzullaşma sonucu oluşan göller dağa adını vermiştir. Dağ üzerinde haritalara işlenecek büyüklükte en az 72 göl vardır. Bu sayıdan daha fazla örtü morenleri üzerinde küçük göl ve sayısız mevsimlik göl bulunur. Dağ üzerinde güncel buzullar bulunmaz. Güncel buzul sınırının 3600–3700 m civarı olduğu hesaplanmaktadır.

Dağın ana yapısı andezit ve bazaltlardan oluşur. Güney etekleri sarp olan dağın kuzey yamaçlarında eğim yumuşaktır.

BİNGÖL’DEKİ BAŞLICA DAĞ VE TEPELER

Bingöl Dağı 3200, Genç Dağı 2940, Şeytan Dağı 2906, Şerafettin Dağı 2544

OVALAR

Bingöl’de dağlar orta kısımlarda birbirinde uzaklaşarak genişlemiş ve bu genişleyen yerde Bingöl ovası meydana gelmiştir. Bu ovayı bir çok akarsular çeşitli yönlerde parçalanmıştır. Ovanın yüzölçümü 80 km² olup deniz seviyesinden yüksekliği 1150 metredir. Bingöl Ovası’ndan; Genç, Karlıova ve Sancak Ovaları gibi küçük ovalar da mevcuttur.

Editör: MD MEDYA GROUP_