Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, katıldığı programda, Kahramanmaraş depreminin yıl dönümü olması nedeni ile Bakanlığının çalışmalarını ve gündemi değerlendirdi.

"Emeklilere yönelik birçok çalışma yapılacak"

Bakan Işıkhan, seçim vaatlerinin yerine getirileceğini, enflasyonun aylık düşüşlerinin bu yıl içinde görüleceğini ve "Emekliler Yılı"nda emeklilere yönelik birçok etkinliğin planlandığını açıkladı.

"Emekli ikramiyelerinde artış olacak mı?"

Bakan Işıkhan, NTV Haber'de kendisine yöneltilen "Emekli ikramiyelerinde artış olacak mı? Bir hazılığınız var mı?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Bugüne kadar toplamda 166 milyar 200 milyon lira bayram ikramiyesi ödendi"

"2002 yılından bu yana emeklilerimiz bizim değerlilerimiz oldu. Enflasyona karşı tüm vatandaşlarımıza ezdirmemek emeklilerimiz için de söz konusu. Bayram ikramiyeleri 2018'de hayata geçti. İki bayram için 2 bin TL ile başladık. 2021 yılında 2 bin 200 TL’ye, 2023 yılında 4 bin TL’ye yükselttik. Bu kapsamda bugüne kadar toplamda 166 milyar 200 milyon TL bayram ikramiyesi olarak ödeme gerçekleştirdik."

"İkramiye için bir çalışma başlatacağız"

Cumhurbaşkanımızın emeklilere olan teveccühü malum. Emeklilerimizin talep ve ihtiyaçlarımızı önceliklendiriyoruz. Emeklilerimiz müsterih olsun. Gerekli değerlendirmeleri yapıyoruz. Gerekli çalışmaları yaparız, bu adımları atarız. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek ile emekli ikramiyesi için bir araya gelip bir çalışma başlatacağız. Gerekli değerlendirmeleri yaparak Cumhurbaşkanımızın takdirine sunup, talimatları doğrultusunda gerekli çalışmaları, adımları atarız.

Emekliye fark ödemesi

Ocak ayından itibaren aylıkları eşitledik. Dün SSK'lı 10 milyon 798 bin 98 emeklimize, bugün ise Bağ-Kurlu 2 milyon 861 bin 770 emeklimize fark tutarlarını yatıracağız. 13 milyon 660 bin 868 kişiye 15 milyar 845 milyon 280 bin 523 lira fark ödemesi yapacağız.

"950 bin EYT emeklisi iş hayatına geri döndü"

Türkiye’de İlk Sırada Yer Aldı: Bu Başarıda Bingöl’ün Katkısı Büyük Türkiye’de İlk Sırada Yer Aldı: Bu Başarıda Bingöl’ün Katkısı Büyük

EYT kapsamındaki düzenlemeden faydalanan kişi sayısı yaklaşık 2 milyon. 950 bin EYT emeklisi vatandaş tekrar çalışma hayatına döndü. EYT'de süreç devam ediyor. 2024 yılının sonunda emekli sayısının 16 milyon 400 olacağını tahmin ediyoruz.

Emeklilere ayrıcalık

Emekliler Yılı kapsamında faaliyetler çeşitlenerek artacak. Emeklilerimizin refahını etkileyen unsurları gidereceğiz. Emeklilerimize birçok hizmette ayrıcalık vereceğiz.

Ev kadınlarına prim desteği

Ev kadınlarına prim desteği seçim vaatleri arasında yer alıyordu, biz bunu yerine getireceğiz. Çalışmalarımızı başlattık, ekiplerimiz çalışıyor.

Esnafa emeklilik düzenlemesi

(Bağkur prim düzenlemesi) Orta vadeli dönemde gündeme getireceğiz.

Emeklilere hizmette altyapı

Emekliler Yılı kapsamında faaliyetlerimizi dört boyut çerçevesinde gerçekleştirdik. Emeklilerimizin ekonomik refahı ve sosyal refahı bizim için çok önemli. Çalışma hayatıyla ilgili kültürel mirasa ve kuşaklar arası aktarıma önem veriyoruz. Emeklilerimize sunacağımız tüm hizmet ve faaliyetlerimiz için dinamik ve kullanışlı bir altyapı oluşturacağız.

"Deprem bölgesinde hizmeti aksatmadık"

Işıkhan, deprem bölgesindeki çalışmaları ise şu sözlerle ifade etti:

Depremden etkilenen 11 il hedef noktamız olmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak üzerimize düşeni yerine getirme gayreti içerisinde olduk. İstihdam bizim için çok önemli, hizmetlerimizi aksatmadık. Çok sayıda faaliyeti depremzede vatandaşlarımız için gerçekleştirdik.

"OHAL ilan edilen yerlerde işçilerin işten çıkarılmasını kısıtladık"

Vatandaşlarımıza nakdi ücret desteği verdik. 700 milyon TL ödeme gerçekleştirdik. OHAL ilan edilen yerlerde işçilerin işten çıkarılmasını kısıtladık. Deprem bölgesindeki illerimize yaklaşık 13 milyar 750 milyon TL ödenek tahsis ettik.

(Ensonhaber)

Editör: MD MEDYA GROUP_