Çeşitli ulusal ve uluslararası yarışmalarda derece alan Bingöl Balına, Bingöl Üniversitesinin başvurusu üzerine Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret verildi. 7 Ekim 2022 tarihinde coğrafi işaret alan Bingöl Balının uluslararası tanınırlığının arttırılması için de çalışmalar başlatıldı. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret alan Bingöl Balı için 2022 yılında AB’ye tescil başvurusunda bulunulmuştu.

ULUSLARARASI TESCİL ALAN 9 ÜRÜN BULUNUYOR

Türkiye’den daha önce AB’ye başvurusu yapılan ve tescil alan 9 ürün bulunuyor. Bu ürünler şöyle; “Antep Baklavası, Aydın İnciri, Aydın Kestanesi, Bayramiç Beyazı, Giresun Tombul Fındığı, Malatya Kayısısı, Milas Zeytinyağı, Taşköprü Sarımsağı ve Antakya Künefesi.”

TESCİL BEKLEYEN ÜRÜNLER

AB’ye başvurusu yapılan ve tescil bekleyen ürün sayısı ise 45. Bingöl Balı da AB’den tescil bekleyen ürünler arasında yer alıyor. Suruç Narı, Edremit Zeytinyağı, Gemlik Zeytini, Çağlayancerit Cevizi tescil için ilana çıkılırken, tescil bekleyen ürünler ise şunlar: “Bingöl Balı, Afyon Pastırması, Afyon Sucuğu, Amasya Çiçek Bamyası, Antep Fıstığı, Araban Sarımsağı, Ayaş Domatesi, Aydın Memecik Zeytinyağı, Aydın Zeytini, Bursa Kestane Şekeri, Bursa Siyah İnciri, Bursa Şeftalisi, Demirci Hünnabı, Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini, Erzurum Su Böreği, Ezine Peyniri, Gaziantep Menengiç Kahvesi, Hatay Kaytaz Böreği, Hopa Hamsili Ekmeği, Hüyük Çileği, Isparta Gülyağı, İnegöl Köfte, İpsala Pirinci, Kayseri Mantısı, Kayseri Sucuğu, Kırkağaç Kavunu, Kilis zeytinyağı, Manisa Mesir Macunu, Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü, Maraş Çöreği, Maraş Tarhanası, Melli İnciri, Milas Yağlı Zeytini, Osmaniye Yer Fıstığı, Rize Çayı, Safranbolu Safranı, Silifke Yoğurdu, Tarsus Sarıulak zeytini, Tonya Tereyağı, Urla Sakız Enginarı.” (Haber Merkezi)

Editör: MD MEDYA GROUP_