Uzayıp giden işsizlik kuyruklarından ve üretememekten şikâyet ediyorsak bir önerim var!

Çözüm mü, çözüm gayet basit…

İKİ ŞEY OLMADAN OLMUYOR

Bir: İŞKUR geçici istihdamlarına son ver.

İKİ: Üretim ve istihdama odaklan.

***

Bingöl’ün hayvancılık potansiyeli kullanılarak alt sektörler belirlenmeli ve bu sektörlere teşvikler verilerek yeni istihdam ve üretim alanları oluşturulmalıdır.

***

BİRİNCİ ADIM: Hayvancılık sanayi üst başlığında gerekli eylem planı hazırlanarak, desteklenecek sektörler belirlenmelidir.

İKİNCİ ADIM: Fırat Kalkınma Ajansı (FKA), Doğu Anadolu Projeleri (DAP) ve KOSGEB gibi kuruluşlar ile sektörler desteklenerek üretim ve istihdam alanları oluşturmalıdır.

ÜÇÜNCÜ ADIM: Bingöl Valiliği himayesinde İŞKUR ve İŞGEM, Üniversite ve Halk Eğitim Merkezi arasında koordinasyon sağlanarak sektörlerin ihtiyaç duyduğu ara eleman ihtiyacı karşılanmalıdır.

***

Bu güne kadar FKA, DAP ve diğer kuruluşların Bingöl’de isabetli kararlar almadığı üretim ve istihdam verilerinden anlaşılıyor. Bingöl’ün kaybedecek zamanı kalmadığı gerçeğiyle ivedilikle adımlar atılmalıdır.

***

HAYVANCILIK SANAYİ ALT SEKTÖRLER

SÜTAŞ ile birlikte Bingöl’de hayvan üretimin giderek artması öngörülüyor. Mevcut hayvan varlığı göz önüne alındığında Bingöl’ün bu potansiyelden canlı hayvan satışı dışında faydalanamadığı en büyük gerçek.

DERİ TABAKHANESİ

Bölgeye hitap eden günlük 160 büyükbaş, 1.300 de küçükbaş hayvan kesim kapasitesine sahip Bingöl ET Kombinası ve diğer özel kesimhanelerdeki hayvanların derileri Bingöl dışına çıkarılıyor. Bingöl’de kurulacak bir deri tabakhanesi ile Bingöl’de yeni bir sektör doğacak ve hem üretim hem de yeni istihdam alanı açılacaktır.

AYAKKABI VE ÇANTA ÜRETİM ATÖLYELERİ

KOSGEB ve FKA destekleriyle Gaziantep örneğindeki gibi deri imalat atölyeleri kurulmalıdır. Kurulacak bu atölyelerde ayakkabı, çanta ve kemer gibi ürünler üretilerek Bingöl yeni bir üretim merkezi haline getirilmelidir. 

SEKTÖRE ARA ELEMAN YETİŞTİRİLMELİDİR

Ayakkabı, çanta ve kemer gibi ürünlerin üretimi için gerekli olan ara sektör ihtiyacı da eğitim kursları ve işbaşı eğitim programları ile giderilmelidir. İŞKUR, İŞGEM ve HEM gibi kuruluşların açacağı kurslar sayesinde bu sorun kolaylıkla çözülebilir.

*

Devletin sunduğu onca kaynak varken bu kaynakları harekete geçirmemek bu şehre yapılacak en büyük kötülüktür.

*

- Büyük umutlar ile kurulan Organize Sanayi bölgesinin istenilen düzeyde üretim ve istihdam sağlayamadığı ortadayken,

 - Milyonlarca lira kaynak aktarılan İŞKUR alımlarının kalıcı istihdam ve üretim sağlayamadığı barizken,

- KOSGEB ve FKA’dan destek alıp sırra kadem basan onca işletme varken…

Biz hala bu şehirde üretim ve istihdamı tartışıyorsak kimse kusura bakmasın ama bunun adı: Rehavettir! Bıkmadık mı hala milyonlarca lirayı üretim ve istihdama katkısı olmayan İŞKUR programlarına yatırmaya? Bu işin zor tarafı yok!

  • Yap organizeni,
  • Destekle sektörleri,
  • Yetiştir personeli,
  • Kur işletmeleri,
  • Başlat üretimi…

Üzerine düşeni yap, bak bakalım bu şehirde üretim nasıl yapılıyormuş, istihdam nasıl sağlanıyormuş. Her gün kahvehane köşelerinde ömür tüketen gençlik nasılda üretmek ve kazanmak için birbiriyle nasıl yarışıyormuş.

***

Fikir bizden, karar yetkililerden,

Gayret bizden, başarı Allah’tan!

Selametle kalın…