Covid-19 salgını döneminde öğrenci ve velilerin yeni okul sezonuna adaptasyon sürecine ilişkin tavsiyelerimiz;

-Sürecin veliler tarafından yönetilmesi önemli.

-Süreç çocuklar için belirleyici.

Toplum olarak unutmayalım ki bir krizin tam merkezindeyiz, bu krizden nasıl kurtulacağımıza dair en doğru tavır ebeveynlerin bu kriz sürecinde takınacakları tavırdır ve bu tavır çocuklara yol gösterici olacaktır.

Okulların açılması ile beraber veliler özeLlikle sağlık bakanlığı ve uzmanların açıkladığı tedbirlere mutlaka uymalı ve öğrencileri paniğe sürüklememek için sakin kalabilmelidirler.

Bu noktada çocukların örnek aldıkları kişiler ebeveynlerdir.

Sakın ebeveynler bir günde oturup çocuklara tedbirleri anlatıp ‘’bakın biz sizlere uyulması gereken her şeyi anlattık gerisi sizin elinizde’’ demesinler. Tutum ve davranış değişikliği bir defayla kazanılacak bir şey değildir, dolayısıyla bunu mutlaka sabırla zamana yaymalıyız.

Ebeveynin çocuğuna göstereceği en doğru tavır okullar açılmasa da, açılıp kapansa da, kısıtlı açılsada çocuklarına pandemi ile nasıl mücadele edeceğini anlatmalı ve öğretmelidir. Bu durum çocuklarımızın yaşam standardını yükseltir ve adaptasyon sürecinde çocuğumuza oldukça fayda sağlar.

Ebeveyn olarak çocuklarımıza öğreteceğimiz en önemli kural şudur;  çocukların yaşını ve seviyesini bilerek ona göre bir söylem geliştirmeli, süreci çocuklarımıza mutlaka doğru anlatmalı, onlarla konuşmaktan çekinmemeli, almaları gereken tedbirleri onlara öğretmeli, sürece alışmaları için onlara mutlaka ihtiyaç duydukları süreyi tanımalıyız.

Pandemi ile birlikte çocukların ve aslında bütün toplumun yaşam düzeninde büyük bir değişiklik oldu.

Ancak birinci derecede ruh sağlıkları korunması gereken kesim çocuklardır. Gelişim çağındaki çocukların eğitimleri, yaşıtları ile ilişkileri aksatılmadan devam ettirilmeli, yüz yüze mümkün olmasa bile sosyal ortamlardan akran ve arkadaşları ile buluşturulmalı ve gerekli ortamların hazırlanıp ilişkileri desteklenmelidir. Çünkü bu tavır çocukların sağlığında ve gelişiminde büyük destek sağlayacaktır.

Sürekli içeride tutulan ve alışık olduğu yaşam biçiminden uzaklaşan çocuk içeride kaldığı süre zarfında en fazla zaman geçirdiği alan ekran karşısıdır veya buna maruz bırakılmıştır. Bu durum kaçınılmaz ise ki öyledir, burada ebeveyne düşen görev ekranı, bilgisayarı ve sosyal ortamı çocuk için bir eğitim enstrümanına dönüştürmelidir.

Çocuğun ekran müptelası olmaması için pandemiyi baz alarak değil, sürekli ve normal zamanlarda da çocuğumuza ekran karşısında geçirmesi gereken süreyi bir alışkanlık haile getirmesini öğretmeliyiz. Oyun ve ders zamanı ayrımını ve önemini çocuk mutlaka kavramalıdır.

Pandeminin çocuklar üzerindeki en olumsuz alışkanlıklarından bir tanesi de uyku düzensizliğidir. Ebeveyn bu sürecin bitiminde çocuğunun böyle olumsuz bir durumun çok etkisinde kalmamasını sağlamak için çocuğunun uyku düzenine her koşulda dikkat etmesi gerekir ve çocuğunun bunu alışkanlık haline getirmesini sağlamalıdır. Zamanında yatıp zamanında kalkmak çocuk için oldukça önemli bir alışkanlıktır.

Eğitimin yüz yüze veya çevrimiçi olduğuna bakılmaksızın çocukların, kahvaltı yapması, derse ön hazırlık yapması, okula gidecekse, virüsten korunmanın en güçlü yolu olan sosyal mesafe, hijyen ve maske kuralına uyması ve bu alışkanlığı kazanmış olması çocuklar sağlığı açısından koruyucu olacaktır.

Okulların açılması toplum olarak hepimiz açısından belirsiz bir süreçtir. Bu belirsizlik ebeveyni tedirgin edebilir veya var olan tedirginliği daha da arttırabilir ancak unutmamalıdır ki doğru bilgi her zaman kaygıyı ve tedirginliği azaltacaktır.

Sağlıklı yaşamın ve sosyal aktivitelerin kaygı duyulan sürecin yönetilmesinde büyük destek olduğunu, yakın çevre ile ilişkinin devam ettirilmesi gerektiğini, uyku düzeninin öneminin olumsuz süreçlerle baş edilmesi için önemli olduğu bilinmelidir.

Ebeveyn gerek kendisinde ve gerekse çocukta yüksek bir kaygı görüyorsa uzmana başvurmaktan geri durmamalıdır.

Ebeveyn şunu unutmamalıdır, çocuğunun adaptasyon süreci onu sıkıntıya ve tedirginliğe sevk etmemelidir çünkü çocuklardaki adaptasyon süreci yetişkinlere oranla daha hızlı ve daha iyidir.

Buradan son olarak çocuklarımıza bazı önerilerde bulunmak istiyorum;

-Sosyal mesafe, maske ve temizlik kurallarına mutlaka uyun.

-Sarılarak, temas ederek değil, mesafeyi koruyarak birbirinizi sevin.

-Oyun alışkanlıklarınızı mesafeyi koruyarak oynamayı öğrenin veya ona göre yeni oyunlar geliştirin.

-Sohbet ve sözlü iletişimlerinizi mesafeyi ihlal etmeden yapmayı öğrenin.

Bizler bu noktada çocuklarımızın adaptasyon ve sıkıntı yaşayacaklarını fazla düşünmüyoruz, derslerine en iyi şekilde devam edeceklerine inanıyoruz, uzaktan eğitim almak zorunda kalsalar bile arkadaş ve akran ilişkilerinden kopmayacaklarını ve bunu en iyi şekilde devam ettireceklerine inanıyoruz.

Bir kez daha süreci sağlıklı, eğitimlerin azamı oranda verimli olmasını umut ediyor yeni eğitim öğretim yılının bütün çocuklarımıza, idarecilerimize, öğretmenlerimize, ebeveynlerimize ve toplumumuza hayırlı olmasını diliyorum.

Bütün zil derslerinin sağlık ve huzur ile birlikte çalmasını diliyorum. 

Kalın sağlıcakla…