Kuralları dönemin koşulları içinde belirlenmiş çerçevede aile kurmak ve aile de yaşamak her zaman kaçınılmaz temel bir ihtiyaç olmuştur.

Bu zaruret, süreç içerisinde aileyi toplumların en temel kurumu haline getirmiştir.

Yaşam standartların kalitesi ve toplumsal güvenin temelini doğru ve toplumun normlarına uygun kurulmuş aileler üzerine kurulan toplumlarla mümkün olmuştur.

Evlilik kurumunun tarihsel sürecine bakıldığında, milattan önce yaklaşık 2000 yıl öncesinden bu güne kadar vazgeçilmez bir yapı olduğunu göstermiştir.

Evlilik, insanın en doğal hareket biçimidir. Bu biçimin destekleyici ve tamamlayıcı unsurları; istek, yaşamı paylaşma, ihtiyaçları doğal ve toplum tarafından onaylanmış bir şekilde giderme, çocuk sahibi olma becerisidir.

Evlilik kurumu, tabiatta olmayan insanoğlunun kendi beceri ve belirlemesi ile kurduğu ve süreç içerisinde vazgeçilemeyen bir kurumdur.

Evlilik kurumu bir kültür inşası olduğu için tarihi süreç içerisinde geleneksel bir hal almış, kabulü ve kontrolü problemlerin yaşanmasını doğurmuşsa da asla vazgeçilmek ve yok saymak boyutuna gelmemiş, bütün sıkıntılara rağmen korunmuş ve korunması gerektiğine inanılmış en kavi kurumdur.

Gelişen ve değişen dünyada geleneksel yapıların kısmen değiştiği veya sarsıntılar geçirdiği bu zamanda, özelikle kadın hareketleri ile birlikte eşitlik talepleri bu kurumu da gelişmeler ve değişmeler paralelinde gelişen ve değişen bir kurum haline getirmiştir.

Sosyal, siyasal, bilimsel ve teknolojik alanda yaşanan hızlı gelişme ve değişimlere binlerce yıldır korunarak getirilen aile kurumunun dahil edilmeye çalışılması ve bu gelişmelerle paralel olarak aile kurumunun da önemini yitirdiği düşüncesi çok kısa zamanda yanlışlığı görülmüş ve bu kurumun gelişmeler le ters orantılı olarak daha fazla korunması gerektiği fikri bütün toplumlarda hakim olmuş ve özellikle Avrupa ülkelerinde aile kurumunun korunması için bütçeler oluşturulmuş teşvik edici programlar uygulanmış ve bu alanda daha çok çalışmalar yürütülmektedir.

Mayınlı dönem evlilik sonrası dönemdir.

Devamı haftaya…