MİLLET KAZANDI – Mahfuz DEMİR


Türkiye Tarihine kara bir leke olarak düşen darbe girişimine şahit olduk.

En son 36 yıl önce bir darbe ile gündeme gelmiştik ve zaten iyi gitmeyen bir süreçte, yapılan bu darbe ile ülkemiz tarumar olmuştu.

Fetullahçı Terör Örgütü ve TSK içindeki bir gurup askerin bu utanç verici çıkışları sonucu 79 Milyon vatandaş sokaklara döküldü ve birlik beraberlik şiarıyla ülkesine destek verdi. Halk artık Türkiye’de kolay kolay darbelerin yapılamayacağını en sert şekilde gösterdi.

Çatışmalar yaşandı, hayatını kaybedenler oldu, millettin adına darbe yaptıklarını söyleyenler, yine milletin meclisine TBMM'ye bomba attılar.

Fakat hesaba katmadıkları bir şey vardı. O da, halkın gösterdiği dirençti…

Herkes bir oldu… Muhalefetinden, STK’sına, Basınından, komuta kademesine kadar herkes ama herkes gözü kapalı ülkesine destek verdi… Halk tankların önüne yattı, canı pahasına bile olsa ülkesine sahip çıkıp hain planı tarihe gömdü.

Vatandaşın milletin namus ve şerefini korumak için aldığı silahları kendi vatandaşına karşı kullandılar. Helikopterlerden halkın üzerine açılan ateş sonucu onlarca halkımızı katledenler ‘Yurtta Sulh’ adı altında yine halkın yararına darbe yaptıklarını söylemeleri ne kadar gerçekçi olabilir ki.

Cumhurbaşkanı, Başbakan ve komuta kademelerinin kararlı ve tavizsiz tutumları ile zamanında halkı bilgilendirmeleri takdire şayandı. Muhalefetin tam kadro ülkesinin yanında olması da takdire şayandı.

Medya Tek Vücut Oldu

insanlarımızın haber alma özgürlüğünün kullanılmasında önemli bir araç olan Basın, Halkı ile milli iradenin yanında dik durdu ve Türkiye Medyası darbe teşebbüsünün püskültülmesindeki en büyük pay sahiplerinden biri olarak tarih sayfalarındaki yerini aldı.

Gelelim Bingöl’de yaşananlara…

Biliyorsunuz Bingöl 1980 darbesine HAYIR oyu veren tek il olarak hafızalarımızda tazeliğini koruyor.

Bu nedenle darbe yapmak isteyenler için Bingöl’ün konumu çok daha farklı. Öyleki Bingöl’de olay gecesi iki tankın Çapakçur Köprüsüne yerleştirildiğini haber alan Bingöl emniyeti, olay yerine intikal ederek tankları kışlalarına göndermeyi başarmıştı. Daha sonra bir başka askeri gurup sokaklara indi ve halkın saldırısından sonra geri püskürtüldü. Ve Bingöl 49. Tugay Komutanı sabah saatlerinde gözaltına alındıktan sonraki gün tutuklandı.

Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger, Bingöl Milletvekili Enver Fehmioğlu, Bingöl Parti İl Başkanları, Bingöl Emniyet Müdürü Süleyman Pamuk’un da aralarında bulunduğu birçok kişinin Genç Caddesinde Nöbette olmaları takdire şayandı. Bu Süreçte Emniyet Müdürü Süleyman Pamuk, Bingöl Halkının takdirini almış, ‘alanları size emanet ediyorum ben görevimin başına gidiyorum’ sözü ise gecenin sembolü oldu.

Halk Kefenleriyle Genç Caddesine Geldi

Genç caddesi üzerinde toplanan kalabalık içinde daha önce darbeyi yaşamış halklardan bazılarının kefenleriyle orada olması büyük bir mesajdı… kefen giyen vatandaşlar, 'biz buraya kefenimizle geldik. Kanımızın son damlasını ülkemiz için vermeye hazırız' deyip darbe teşebbüsüne tepkilerini dile getirdiler.

Meydanlarda Yasinler Okundu

Sabaha karşı saat 6 sularında Genç Caddesi üzerinde bir çiftin elindeki yasin-i şerif’i okuması da tarihe bir not olarak düştü. o gece olaylarla ilgili Bingöl Milletvekili Enver Fehmioğlu, AK Parti Binası önünde toplanan kalabalığa sabah saatlerine kadar bilgi paylaşımında bulundu. Son dakika bilgilerini bizzat kendisi verdi ve daha önce meydana gelen darbelerden sonra ülkenin geldiği hali anlattı.

80 Yaşındaki Yaşlı Amca da Oradaydı, 7 Yaşındaki Küçük Mehmette…

Yazımın başlarında dediğim gibi Bingöl Darbecilerin gözünde çok farklı bir konumda diye… Çünkü gencinden yaşlısına kadınından erkeğine kadar herkesin darbeler hakkında söyleyecek sözleri gösterecek tepkileri her daim vardır. O gece Bingöl’de, 7 yaşındaki küçük Mehmet’in bile ne olduğunu anlamadan elindeki Türkiye Bayrağını dalgalandırıp Darbeye HAYIR deyişine şahit olduğumuz gibi 80 yaşındaki yaşlı amcanın da meydanda elini semaya açıp dua etmesine de şahit olduk.

Ezanlar ve Selalar Susmadı

80 darbesinde ezanları susturan cuntacıları bu kez minarelerde yükselen ezanlar ve selalar susturdu. Ölüm ve Cuma dışında okunan sela, bukez birlik ve beraberlik için okundu. Bingöl ve tüm Türkiye'de gece boyunca defalarca ezanlar ve selalar okundu.

Bingöl ve çoğu ilçelerinde olay gecesinden itibaren herkes sabahlara kadar meydanlarda ülkesine yapılan darbe teşebbüsüne direndi.

Ümit ediyorum ki bunda sonra ülkemize zarar verenler en ağır şekilde cezalarını alırlar.