Yiğitlerin diyarı Bingöl, 2015 Genel Seçime hazırlanıyor. Siyasetin bir başka işlendiği Bingöl, yine hareketli günler geçiriyor.

7 den 77’ye herkesin siyasette söyleyeceği bir iki cümlesinin hep var olduğu ve siyasete düşkünlüğüyle bilinen Bingöl,  Haziran 2015 seçimlerine hazırlanıyor.  10 Şubat’ta başlayan maraton tüm hızıyla devam ederken, kuşkusuz kimlerin aday olacağı ise merak konusu… 

Geçtiğimiz dönemde 2 vekil çıkaran AK Parti ile 1 vekil çıkaran BDP, aradan geçen sürede yapılan izlenimler, çözüm süreçi ve HDP’nin parti olarak seçime katılması gibi nedenlerden dolayı bu seçimde daha farklı sonuçların çıkmasına sebep olabilir. Zira HDP mevcut vekillerden İdris Baluken’in Bingöl’de aday göstermeyecektir. Çünkü Baluken, çözüm süreci aktörlerinden olduğu için meclis dışı kalma olasılığına müsaade edilmeyecektir.  Bingöl’de AK Parti’nin 3’te 3 yapacağı olasılığının yüksek olmasından dolayı İdris Baluken, ya Diyarbakır’dan ya da İstanbul’dan aday gösterilecek.

AK Parti’nin Bingöl’de 3’te 3 yapma şansı var, lakin aday tercihinde hata yapmaması lazım. Bakan Yılmaz’ın başka ilde aday gösterilmesi, 3’te 3 şansını arttıracaktır. Malumunuz, Bingöl seçimlerinde hala bölgesel kitleler etkilidir. Bakan Yılmaz’ın bölgesel anlamda bir etkisinin olmadığı aşikar. Mesela mevcut aday adayları içinde ilk defa birden çok bölgeye hakim olan aday/adaylar var. Bu durum Bingöl’de pek nadir karşılaşılan bir durumdur. Bu bir avantaj mıdır, elbette…  AK Parti Aday seçiminde dikkatli davranıp, bölgelere göre dağılım analizini iyi yaparsa kuşkusuz 3’te 3 yapacaklarına inanıyorum. Tabi bunda İdris Baluken’in Bingöl’de aday gösterilmeyeceğinin de etkisi yok değil.

AK Parti’nin gençlere önem verdiğine en son AK Parti il başkanı olarak seçilen Yılmaz Seven ile şahit olmuştuk. Zira Seven’in Türkiye’nin en genç il başkanı ünvanına sahip olduğunu da unutmayalım. Buradan yola çıkarsak, hem 3 dönem kurarını hem de 2023 vizyonunu hesaba katarsak bu dönem AK Parti’de Milletvekilleri yaş ortalamasında ciddi bir düşüş yaşanacağını düşünüyorum. Tabi burada sadece genç olması yetmeyecek, eğitim durumunun, donanımlı olması ve idarecilikte tecrübe sahibi olması, 2023 vizyonuna uygun olması da önemli etkenlerden olacaktır. Mevcut aday adayları arasında öne çıkan birkaç ismin bu kriterlere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Zira, Aday adayları arasında Önemli Bir Kurumun Daire Başkanlığı yapan, belediye başkanlığı görevini yürüten, milletvekilliği yapan, işadamı, mühendis, Mali Müşavirler, eğitimci vs. ünvanlarına sahip olanlar var.

AK Parti aday profilindeki çıtayı yükselterek, aday adaylarının sayılarında düşüşün olmasına neden oldu. Zira 2011 seçimlerinde 46 aday adayı ile Bingöl’ün rekorunu kıran AK Parti, bu dönemdeki aday adayı sayıları geçen döneme  göre daha az kalabilir. HDP’de ise 3 ya da 4 aday adayı çıkabilir.