Dünya’da büyük bir sorun hâline gelip, nice insanın ölümüne neden olan Corona hastalığı şimdi Türkiye'de de baş göstermeye başladı. Her geçen gün daha vahim hale geliyor ve hasta olup akabinde ölen vatandaşlarımız olunca tüm herkesi bir panik kaplıyor haliyle.

Öncelikle şunu soralım kendimize Corona nedir?

Corona 2020 yılında Çin’de görülmeye başlanan bir hastalık olup 2002 de Çin’de çıkan Sars ve Suudi Arabistan’da çıkan  Mers hastalıklarıyla aynı enfeksiyonal ailesinin solunum hastalığıdır.

Bugüne kadar çıkan tüm bulaşıcı hastalıklar;

-           1997 H5N1 Kuş gribi

-           1998 Nipah Virüsü

-           2002 Sars

-           2009 H1N1 Domuz gribi

-           2012 Mers Hastalığı

İnsan ölümleriyle sonuçlanmış, topluluklar ve devletleri aciz bırakmıştır. Lâkin içlerinden en fazla insan ölümüne ve çaresizliğe mahkum eden, hiç şüphesiz dünya nüfusu 407 milyonken 100 milyon insani öldüren ve epey insanı evinden, barkından, topraklarından eden “VEBA" hastalığıdır.

Veba hastalığı M.Ö 1650 yılında Mısır’da çıkmıştır. Farelerin taşıyıcılığını yaptığı, deniz yollarını takiben hemen hemen tüm insanlığa uğramış, özellikle 14.yy da en azgın dönemini yaşamış, İtalyanların deniz yoluyla ülkelere yayılmasına zemin hazırlamış olduğu bir hastalıktır.

Corona ile aynı belirtileri ve benzerlikleri olan Veba;

-           Yüksek ateş

-           Kan kusma

-           Solunum güçlüğü

Gibi belirtileri olan bir hastalıktır. En az etkilediği alan Anadolu yani bizim topraklarımız olmuştur. Lâkin o zaman ki insanlarımızın aldığı önlemlerle.

Nedir bu önlemler;

1)         İnsanlar evlerine çekilmiş,

2)         Evler tütsü gibi materyaller ve aletlerle dezenfekte edilmiş,

3)         Hasta olanlar 40 gün karantinada kalmış,

4)         Bünyeyi güçlü tutan gıdalar tüketilmiş,

5)         Toplantılar, Fuarlar, Düğünler, Ayinler yasaklanmış.

İşte Devlet yetkililerinin bizden bu ve buna benzer şeyleri istemesi aslında geçmişten alınan derslerdir.

Bir Müslüman elbette ki her olay ve musibete ilahi boyut ve nazarla bakmalıdır. Ama tedbir almak, toplu olarak hareket etmek, bilinçli olmak da her Müslümanın görevidir.

Bu vesileyle bu hastalıktan ölen Vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, hasta olanlara da acil şifalar diliyorum. Bu hastalık ve musibetlerin de bir an önce geçip, gitmesini Cenab-ı Allah’tan diliyorum.