HABER:YAKUP BEKLEN

Yedisu ilçesinde, nadir bulunan ve nesli tükenen türler arasında yer alan yabani dağ fındığı yetişiyor. Fındığın Bingöl’de sadece bu bölgede çıkması görenleri şaşırtıyor.

 

İlçe halkı tarafından yıllardır toplanılan fındık, yüksek kesimlerde yetişip, 35 metre boya kadar ulaşılabiliniyor.

 

Nesli tükenen türler arasında yer alan bu fındık, sert kabuğu nedeniyle Karadeniz bölgesinde, toplanılması pek tercih edilmiyor.

 

Bingöl-Karlıova ilçesi ile sınır bulunan ve ılıman iklime sahip olan Yedisu ilçesinde, kendiliğinden çıkıp organik olma özelliğine sahip olan fındığın hasat zamanı bu mevsimde yapılıyor.

 

Fındık yetiştiriciliği yapmayan ilçe halkı, dağlık bölgelerde çıkan organik fındığı ekonomik anlamda değil de, tüketme amaçlı olarak topluyor.

 

ORGANİK FINDIKLARA DESTEK VERİLİYOR

 

İlçede organik olarak kırsal kesimlerde yetişen fındığın yetiştiriciliğin yapılması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından destekler veriliyor. 

 

Kimyasal madde ve tarım ilacı kullanılmadan organik fındık üretiminin yaygınlaştırılması için başlatılan bu desteklerle diğer fındıktan daha avantajlı durumda olan organik fındığın ilçede yetiştiriciliğin yapılmasıyla ekonomiye katkı sunacak.

 

Öte yandan, organik fındık üretimi diğer fındıklardan daha karlı durumda olduğu için her geçen gün yetiştiriciliğinin de arttığı öğrenildi.

 

Ilıman iklime sahip olan ilçede, organik fındık yetiştiriciliğin yapılması için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün çalışma başlatılması isteniliyor.

 

Her yıl fındığın hasat edilme zamanını bekleyen ilçe halkı, organik dağ fındığının hasat edilmesine oldukça ilgi gösterdiği gelen bilgiler arasında. İlçe halkı, fındığı hasat etmek için dağlık bölgelere çıktıkları ifade ediliyor. 

Editör: TE Bilisim